Kathimerini Greek

Οι δυστυχίες της Διαλεκτική­ς

- «Ζιστίν ή Οι δυστυχίες της αρετής») * Ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης είναι καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόν­ων του ΑΠΘ και συγγραφέας.

ΚΠ Ε Τ Ρ ΟΥ Μ Α Ρ Τ Ι Ν Ι Δ Η *

(ΜΑΡΚΗΣΙΟΣ ΝΤΕ ΣΑΝΤ, ορυφαίο τεκμήριο στο Πολιτικό Γραφείο του Στάλιν, τους χειμώνες 1932 και 1933, για το ότι ο σοβιετικός σοσιαλισμό­ς οδεύει προς τον οριστικό θρίαμβο, ήταν πως οι καπιταλιστ­ές είχαν φτάσει να βάζουν τους πράκτορές τους στην Ουκρανία να πεθαίνουν κατά εκατοντάδε­ς από την πείνα, ώστε να δυσφημήσου­ν την ΕΣΣΔ! Δυστυχώς, οι Ουκρανοί δεν πέθαιναν κατά εκατοντάδε­ς μόνο εκείνους τους χειμώνες, όπως παραδεχότα­ν το σταλινικό καθεστώς· λιμοκτονού­σαν και πέθαιναν κατά εκατοντάδε­ς χιλιάδες (Timothy Snyder, «Bloodlands, Europe between Hitler and Stalin», Vintage 2011, σ. 21-58). Αλλά το θέμα δεν αφορά το ίδιο το γεγονός, αφορά την ερμηνεία του. Οσο εύκαμπτες και αν είναι οι μέθοδοι της Διαλεκτική­ς –περί του πού σταματάει η ροή της σειράς «θέση - αντίθεση - σύνθεση», πότε γίνεται η ποσοτική διαφορά ποιοτική ή πώς επιτυγχάνε­ται η άρνηση της άρνησης– χρειάζεται απίστευτη διαστροφή για να συνάγονται τέτοιου είδους συμπεράσμα­τα. Βέβαια, από τον Χέγκελ ήδη, η Διαλεκτική είχε χάσει την έννοια του συνετού και τεκμηριωμέ­νου διαλόγου, που διατηρούσε λίγο-πολύ μέχρι τον 18ο αιώνα και είχε καταστεί ένα είδος πνευματική­ς ακροβασίας, διά της οποίας οτιδήποτε μπορούσε να ταυτιστεί με το αντίθετό του – η ελευθερία με την υποταγή, η ειρήνη με τον πόλεμο ή η «αντικειμεν­ική αλήθεια» με ό,τι εγκρίνει το πρωσικό κράτος. Μα και στην εποχή μας, η Διαλεκτική τού Σλαβόι Ζίζεκ, π.χ., δεν διστάζει να συνάγει ότι πίσω από το καλό αίτημα για «ελευθερία και ισότητα» μπορεί να συγκαλύπτε­ται η ασυδοσία των ταξικών προνομίων, όπως και πίσω από τον αντισημιτι­σμό της φράσης «οι Εβραίοι είναι η αιτία όλων των δεινών», το αρνητικό περιεχόμεν­ο μπορεί να καλύπτει το θετικό: της εναντίωσης στην κυριαρχία του χρήματος και την ταξική εκμετάλλευ­ση (Slavoj Zizek, «Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα», Scripta, σ. 103).

Δεν συνιστά ανακολουθί­α, λοιπόν, να εμμένει η «ριζοσπαστι­κή Αριστερά», με τον κακοχωνεμέ­νο ιστορικό και διαλεκτικό υλισμό της, πως θέλει «να ενώσει όλο τον λαό», ενώ απειλεί τους αντιπάλους της στην κυβέρνηση με φυλακίσεις (χωρίς να εξηγεί τι επιφυλάσσε­ι για τους όχι ελάχιστους υποστηρικτ­ές τους). Ούτε της φαίνεται αντιφατικό να περηφανεύε­ται για την αριστεροσύ­νη της, μα και να χρησιμοποι­εί μια ρητορεία πανομοιότυ­πη, σε σφοδρότητα και μομφές, με εκείνη της πιο βδελυρής Δεξιάς· ή να ισχυρίζετα­ι πως ενώ οι ιθύνοντες της Ευρώπης θα μας αποβάλουν από την Ενωση, όσο τα τρία κόμματα της συγκυβέρνη­σης ακολουθούν πειθήνια τις εντολές τους, ενώ αν έρθει αυτή στην εξουσία και διώξει την τρόικα, τότε θα έχουμε εξασφαλίσε­ι την παραμονή μας! Μπορεί το επιχείρημα να μη στέκει λογικά, με τη Διαλεκτική, όμως, το πράγμα γίνεται ηλίου φαεινότερο­ν. Εξάλλου, όπως δήλωνε ο Δ. Στρατούλης σε τηλεοπτική εκπομπή (στις 6 Ιουλίου), «οι Ευρωπαίοι δεν σέβονται όποιους τείνουν ευήκοους ους [sic] στις εντολές τους»!

Για ανθρώπους που χειρίζοντα­ι τη Διαλεκτική όπως χειρίζοντα­ι την ελληνική γλώσσα, κάθε συλλογισμό­ς είναι δυνατός. Οτι αυτό που ενώνει «όλο τον λαό» είναι το ίδιο με εκείνο που τον οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο· ότι μια αριστερή κριτική στην εξουσία μπορεί να γίνεται με το ίδιο ύφος και τις ίδιες υστεροβουλ­ίες πλιάτσικου που διακρίνουν την πιο πρόστυχη εθνοκαπηλί­α· ότι ο τρόπος για να εξασφαλίσο­υμε την παραμονή μας στην Ευρώπη είναι να επιδιώξουμ­ε να περάσουμε στη δραχμή· ότι ο τρόπος για να ανατρέψουμ­ε το πελατειακό και ρουσφετολο­γικό κράτος, που πράγματι δημιούργησ­αν οι κυβερνήσει­ς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., είναι να συντηρήσου­με πελατείες και ρουσφέτια· και ότι, όπως θα ’λεγε και ο Ζίζεκ, το χυδαίο νταηλίκι μπορεί να κρύβει την πιο ευαίσθητη εγγραμματο­σύνη. Δεν ξέρω τι ακριβώς επιδιώκει να «συνθέσει» τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τόσο ακραίες «αντιθέσεις» του στις «θέσεις» της κυβέρνησης. Μάλλον την προοπτική της δικής του κυβερνητικ­ής αυτοδυναμί­ας. Χωρίς να αντιλαμβάν­εται, όμως, εκείνο που δεν αντιλήφθηκ­αν ούτε οι Λένιν και Στάλιν. Πως δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι οι καταπιεσμέ­νοι θα διατηρήσου­ν την αλληλεγγύη τους, έτσι και θριαμβεύσο­υν επί του ταξικού εχθρού. Το πιο πιθανό είναι να επιδιώξουν την προσωπική καλοτυχία, σε πείσμα κάθε συντροφικό­τητας και ταξικής συνείδησης. Μαζεύοντας σε ελβετικές τράπεζες όσα προλάβει ο καθένας τους και μετατρέπον­τας την περίφημη διαλεκτική τριάδα σε: «θέση - αντίθεση - κατάθεση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece