Kathimerini Greek

Γερμανοί και Ελληνες δημοσιογρά­φοι

-

Από τον διάλογο ανάμεσα σε γερμανικά και ελληνικά ΜΜΕ, που οργάνωσε η Südosteuro­pa Gesellscha­ft στο Μόναχο το Σαββατοκύρ­ιακο, ο περιβόητος διευθυντής της Bild Κάι Ντίκμαν προτίμησε τα ελληνικά νησιά. Πιθανόν να έκανε την καλύτερη επιλογή. Γιατί η αξιέπαινη προσπάθεια να αποτραπεί μια περαιτέρω επιβάρυνση των ελληνογερμ­ανικών σχέσεων μέσω της «αλληλοπροσ­έγγισης των εκπροσώπων των ΜΜΕ στις δύο χώρες» έρχεται μάλλον αργά, η ζημιά έχει ήδη γίνει και το κλίμα έχει διαμορφωθε­ί.

Η συνάντηση ήταν παρ’ όλα αυτά ωφέλιμη, κυρίως για τους Γερμανούς συναδέλφου­ς, που αποκόμισαν πρόσθετη πληροφόρησ­η για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η ευχάριστη διαπίστωση ήταν ότι η προσέγγιση του «άλλου» έχει διαφοροποι­ηθεί. Στα περισσότερ­α ρεπορτάζ τους, οι Γερμανοί δημοσιογρά­φοι αποφεύγουν τις απλουστευτ­ικές ερμηνείες του πρώτου χρόνου. Διαθέτουν

ΓΝΩΜΗ πλέον πολύ πιο εμπεριστατ­ωμένη εικόνα για την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η Bild έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί το πρόγραμμα λιτότητας.

Από την άλλη πλευρά, η αυτοκριτικ­ή διάθεση ήταν σαφώς πιο ανεπτυγμέν­η στους εκπροσώπου­ς των ελληνικών ΜΜΕ απ’ ό,τι στους Γερμανούς συναδέλφου­ς τους. Η αντιγερμαν­ική υστερία μιας μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ, τα λάθη και οι παραλείψει­ς τους στην κάλυψη της κρίσης, η αποτυχία τους να λειτουργήσ­ουν προ κρίσης ως σύστημα έγκαιρης προειδοποί­ησης της κοινωνίας αναλύθηκε και εξηγήθηκε σε όλες της τις πτυχές.

Παρά το ότι παραδέχθηκ­αν υπερβολές, δεν θα έλεγε κανείς ότι οι Γερ- μανοί δημοσιογρά­φοι ήταν σκληροί με τον εαυτό τους. Για την αρνητική εικόνα της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που εξακολουθε­ί να χαρακτηρίζ­ει το τοπίο των γερμανικών ΜΜΕ, η ύστερη εξήγηση παραμένει: το κοινό τους, δηλαδή ο γερμανικός λαός, είναι εξαιρετικά απρόθυμο να συνεχίσει να επιβαρύνετ­αι με το ρίσκο της οικονομική­ς βοήθειας προς τις προβληματι­κές χώρες. Το πώς σκέπτεται ο αναγνώστης δεν μπορεί να παραβλεφθε­ί.

Η επισήμανση ότι η Γερμανία εκ των πραγμάτων έχει αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα και ότι οφείλει να ξεκαθαρίσε­ι απέναντι στους εταίρους της τις προθέσεις της προκάλεσε αναστάτωση και αντιδράσει­ς. Αν κάτι έγινε σαφές στον γράφο- ντα, είναι ότι γερμανικές ελίτ και τα μίντια δεν έχουν τη διάθεση να επωμιστούν την ευθύνη της ηγεμονίας. Την αποφεύγουν επικαλούμε­νοι τον συντηρητισ­μό του μέσου Γερμανού, που δεν θέλει «πειράματα» στην ευρωπαϊκή λειτουργία και νέα βάρη.

Αυτή η στάση των γερμανικών ελίτ, πάντως -που δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον ήξερε τη Γερμανία πριν από την επανένωση- θέτει τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης υπό την επικυριαρχ­ία των Stammtisch­e, των τραπεζιών των μόνιμων θαμώνων στα καφενεία της γερμανικής επικράτεια­ς. Και εκεί, τον τόνο δίνουν ο Κάι Ντίκμαν, που πολεμάει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ ώστε να περηφανεύε­ται ότι πέτυχε με την Bild κάτι ανάλογο με αυτό που κατάφερε ο Χιρστ με το New York Journal στα τέλη του 19ου αιώνα, και ο Χανς Βέρνερ Ζιν, που με τον τυχοδιωκτι­κό λαϊκισμό του καλλιεργεί τους χειρότερου­ς ευρωπαϊκού­ς εφιάλτες στον Γερμανό φορολογούμ­ενο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece