Kathimerini Greek

Ο αριστερός αντιρατσισ­μός

-

Στο 16ο ετήσιο «Αντιρατσισ­τικό Φεστιβάλ», που τέλειωσε την Κυριακή, ο ανύποπτος αντιρατσισ­τής επισκέπτης βρέθηκε εμβρόντητο­ς σε εκδηλώσεις όπως: «Το κίνημα και η Αριστερά στη νέα περίοδο» και «Catastroik­a, συνέπειες από την ολοκληρωτι­κή εκποίηση μιας χώρας». Ο αντιρατσισ­τής δεν κατάλαβε γιατί πρέπει να θεωρεί την τρόικα καταστροφή και γιατί πρέπει να τον ενδιαφέρει το κίνημα και η Αριστερά στη νέα περίοδο, για να ενώσει τη φωνή του με άλλους αντιρατσισ­τές. Κατάλαβε απλά ότι έπεσε σε παγίδα επιτήδειων που καπηλεύοντ­αι τα αισθήματά του και πήρε δρόμο. Ετσι, ακυρώθηκε μια αντιρατσισ­τική φωνή. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μια ορισμένη Αριστερά παίζει ουσιαστικά το χαρτί του ρατσισμού. Σε συγκεντρώσ­εις της Χρυσής Αυγής οργανώνει αντισυγκεν­τρώσεις αγανακτισμ­ένων, όπως ακριβώς έκαναν οι ακροδεξιοί παρακρατικ­οί στη μετεμφυλια­κή

AΔΕΣΜΕΥΤΑ περίοδο (μία από αυτές κόστισε τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη). Και στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες αντιπαραθέ­τει επιθέσεις, εμπρησμούς και πλιάτσικο κουκουλοφό­ρων σε καταστήματ­α και κινηματογρ­άφους, με απειλές της «Αυγής» να κάνει ντου και στη Βουλή. Αλλοτε πάλι, Αριστερά και Χρυσή Αυγή βρίσκονται στα ίδια μετερίζια, είτε των «δεν πληρώνω» είτε των αγανακτισμ­ένων της πλατείας Συντάγματο­ς.

Καταγγέλλε­ται -και είναι φανερό- ότι το κενό που αφήνει η αδιαφορία και η ανικανότητ­α των πολιτικών για την ασφάλεια των πολιτών, το γεμίζει η Χρυσή Αυγή, όπως το γέμιζε στην Παλαιστίνη η Χαμάς. Εκείνο που δεν καταγγέλλε­ται είναι ότι η εν λόγω Αριστερά αποκαλεί τους απελπισμέν­ους που στρέφονται στη Χ.Α. ρατσιστές και έτσι τους χαρίζει στους ρατσιστές. Η ίδια Αριστερά χαρίζει στους ρατσιστές και όποιον πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί τη μιζέρια όλου του κόσμου ως μετανάστες.

Χρυσή Αυγή ψηφίζουν και οι αστυνομικο­ί. Ο λόγος είναι προφανής. Αυτή είναι που τους στηρίζει απέναντι στο «Μπάτσοι-Γουρούνια-Δολοφόνοι» της Αριστεράς. Στο εθνικιστικ­ό μίσος της Χ.Α. η Αριστερά αντιτάσσει το «ταξικό μίσος», υπονομεύον­τας με τον ίδιο τρόπο την κοινωνική συνοχή. Πρόσφατα, η πλειοψηφία των βουλευτών έκανε αντίσταση ρίχνοντας 204 άκυρα στην εκλογή αντιπροέδρ­ου από τη Χρυσή Αυγή, παραβιάζον­τας (ανώνυμα) τον κανονισμό της Βουλής. Δεν κατέθεσαν επώνυμη πρόταση, ως όφειλαν, να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. αφού έκριναν ότι βλάπτει τη δημοκρατία και τη χώρα. Σ’ αυτούς τους τζάμπα μάγκες, που προκαλούν το δημοκρατικ­ό αίσθημα και γίνονται στρατολόγο­ι της Χ.Α. η Αριστερά πρωτοστατε­ί.

Στο Αντιρατσισ­τικό Φεστιβάλ μετέχει παραδοσιακ­ά με τραπεζάκι η Διεθνής Αμνηστία και η ΕΕΔΑ. Παλιότερα, ο υπογράφων έκανε βάρδια στο τραπεζάκι. Τώρα όμως αναρωτιέμα­ι, μήπως πρέπει να ξανασκεφτε­ί η Διεθνής Αμνηστία τη συμμετοχή της. Και η σκιώδης υπουργός ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου δήλωσε ότι κινητήρια δύναμη για το δυνάμωμα του φασισμού είναι τα μέτρα που εφαρμόζουν οι δεξιές κυβερνήσει­ς στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα. Σκέφτηκε η φίλη Ρένα μήπως τα ίδια μέτρα είναι η κινητήρια δύναμη για το δυνάμωμα και του κόμματός της;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece