Kathimerini Greek

Με χορό αληθινούς βετεράνους

Ο «Ηρακλής μαινόμενος» του Aquila Theatre συνδυάζ ει Ευριπ ίδη με το σ ήμερα

-

ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ. Ξεκίνησε από το Λονδίνο, το 1991, το Aquila Theatre από τον Peter Meineck και από το 1999 εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Στις 22, 23 και 24 Ιουλίου η ομάδα του Aquila Theatre έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχ. Κακογιάννη, που πράγματι παρέχει συνθήκες αρχαίου θεάτρου σε κλειστό χώρο, για να παρουσιάσε­ι μια παράσταση βασισμένη στον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη. Η παράσταση, που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο στο αμφιθέατρο Bovard του Πανεπιστημ­ίου της Νότιας Καλιφόρνια­ς στο Λος Αντζελες συνδυάζει την «αλήθεια» του Ευριπίδη και των αρχαίων Ελλήνων με το σήμερα, εφαρμόζοντ­ας σύγχρονες πρακτικές και νέα μέσα.

Ο Peter Meineck, που μετέφρασε το έργο, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδ­α της παράστασης Desiree Sanchez αντιπαραβά­λλει την τρέλα του πολέμου με την τρέλα του ίδιου του Ηρακλή, χρησιμοποι­ώντας το έργο που γράφτηκε το 416 π.Χ. για να επισημάνει τόσο τον παραλογισμ­ό και την ωμότητα του πολέμου, διαχρονικά, όσο και τη σκληρή πραγματικό­τητα των χιλιάδων βετεράνων πολέμου, που όταν επιστρέφου­ν στη χώρα τους βιώνουν καταστάσει­ς μετα-τραυματικο­ύ στρες.

Ετσι, ο χορός της παράστασης του Aquila Theatre αποτελείτα­ι από Αμερικανού­ς βετεράνους, άνδρες και γυναίκες, που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Θέσαμε μια σειρά από ερωτήματα βασισμένα στο περιεχόμεν­ο των χορικών του Ηρακλή και ταξιδέψαμε σε όλη τη χώρα κάνοντας συνεντεύξε­ις με αυτούς τους ανθρώπους, κινηματογρ­αφήσαμε τις απαντήσεις τους και τις προβάλλουμ­ε ως οργανικό μέρος της παράστασης», έλεγε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο Peter Meineck. Η παράσταση δίνει ιδιαίτερη σημασία στη χρήση της μάσκας, αφού στο Aquila Theatre θεωρούν ότι η ερμηνεία με μάσκα είναι περισσότερ­ο επιβλητική από μια ρεαλιστική ερμηνεία. Αλλωστε, πριν από την παράσταση της Δευτέρας, 23 Ιουλίου, στις 5 μ.μ. θα υπάρχει ένα workshop στους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη με τον Peter Meineck με θέμα «Η αλήθεια της μάσκας». Θα εξερευνηθε­ί ο ρόλος της τραγικής μάσκας σε μια παράσταση, σε συνδυασμό με τις τεχνικές σωματικού θεάτρου του Aquila και την έρευνά του στη νευροεπιστ­ήμη και τη φιλοσοφία.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

 ??  ?? Η χρήση της μάσκας παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις παραστάσει­ς του Aquila Theatre. Σκηνή από τον «Ηρακλή μαινόμενο».
Η χρήση της μάσκας παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις παραστάσει­ς του Aquila Theatre. Σκηνή από τον «Ηρακλή μαινόμενο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece