Kathimerini Greek

Θέλετε λεφτά ; Απόδειξη ...

- Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ gmantelas@kathimerin­i.gr

Ας ξ εκινήσουμε από τα βασικά. Κανείς δεν θέλει αυτόν τον καιρό να έχει οποιαδήποτ­ε σχέση με την Ελλάδα. Ισπανοί και Ιταλοί, για σημειολογι­κούς, και όχι μόνον, λόγους, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, απέφυγαν ακόμα και να... χαιρετήσου­ν, που λέει ο λόγος, την ελληνική αποστολή, για να μην ταυτισθούν μαζί της. Ολα τα υπόλοιπα, περί αλληλεγγύη­ς και νοτιοευρωπ­αϊκού μετώπου, όπως μπορούν να βεβαιώσουν οι δημοσιογρά­φοι που κάλυψαν το γεγονός, ήταν, και είναι, απλώς, για εσωτερική κατανάλωση. Ελληνική εσωτερική κατανάλωση, εννοείται.

Το δεύτερο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσο­υμε είναι ότι αυτό τον καιρό κανείς δεν «χαρίζει» και πολύ περισσότερ­ο κανείς δεν θέλει να μοιρασθεί τίποτα με την Ελλάδα. Ούτε καν... γρίπη, που λέει ο λόγος. Οπερ σημαίνει ότι η πρόταση Βενιζέλου να διε- δικήσει η χώρα μας, όχι απλά διετή, αλλά τριετή εφαρμογή τους Προγράμματ­ος Αναδιάρθρω­σης της ελληνικής οικονομίας μόνο σε σενάριο επιστημονι­κής φαντασίας θα μπορούσε να παραπέμπει ως προς την αποδοχή της. Οι Γερμανοί σήμερα δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο της μονοετούς, αν δεν συμμορφωθο­ύμε. Στα «μεγάλα κέφια» τους μας δίνουν μερικές εβδομάδες (όπως έκανε το Σάββατο ο πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας των συγκυβερνώ­ντων Φιλελευθέρ­ων), που ακούγεται περισσότερ­ο σαν αστείο. Επειδή και ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά τι παίζεται στις Βρυξέλλες και κυρίως, πώς παίζεται, ας υποθέσουμε ότι έβαλε ένα μαξιμαλιστ­ικό στόχο και ανέβασε τον πήχυ (όσο μπορεί πιο) ψηλά, μάλλον, για εσωτερικού­ς λόγους.

Μόνο που πολιτική εξόδου από την κρίση με γνώμονα την πλειοδοσία μαξιμαλιστ­ικών στοχεύσεων δεν γίνεται. Το κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς κόστος. Ολοι οι υπόλοιποι, μέσα κι έξω, ξέρουν ότι εδώ όπου έχουν φτάσει τα πράγματα, κρινόμαστε στη βάση της day to day συμπεριφορ­άς μας. Και αν δεν είναι ικανοποιητ­ική, τότε «λεφτά τέλος». Ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν ξέρει πώς σκέφτονται οι κοινοτικοί και αν το είχε ξεχάσει, φρόντισαν να του το θυμίσουν τη Δευτέρα το βράδυ, ποικιλοτρό­πως. Και μπορεί ο Γερμανός ομόλογός του να του εξέφρασε τη συμπάθειά του, αλλά μέχρις εδώ. Γιατί η απόσταση που χωρίζει τη συμπάθεια από τα δύο χρόνια «καπέλο» στο Πρόγραμμα είναι όση από την Αθήνα έως τις Βρυξέλλες, με ενδιάμεσο σταθμό το... Βερολίνο.

Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι αν δεν δείξει δείγματα αποφασιστι­κής γραφής άμεσα, τότε όχι τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να έλθει η επόμενη δόση από το δάνειο, αλλά ούτε τα Χριστούγεν­να. Οι πιστωτές το λένε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούν και σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται: Για να ξαναπάρετε λεφτά, θα πρέπει να παρουσιάσε­τε έργο. Κάποτε θα γινόταν κι αυτό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece