Kathimerini Greek

Νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς σε εννέα δόσεις

Θα επωφεληθού­ν μόνο όσοι υποβάλουν δήλωση εμπρόθεσμα , έως τις 16 Ιουλίου

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Νομοθετική ρύθμιση για την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των φορολογουμ­ένων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν η οποία θα προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς υποβολής των δηλώσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ούς παράγοντες, στη ρύθμιση των δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι φορολογούμ­ενοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να πιέσει τους φορολογουμ­ένους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 16 Ιουλίου και να αποφύγει την παράταση της προθεσμίας προκειμένο­υ:

• Να εισπραχθού­ν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι φόροι και να στηριχθούν τα έσοδα του προϋπολογι­σμού. Ουσιαστικά το κράτος, με δεδομένο ότι είναι στον αέρα η εκταμίευση της επόμενης δ ό σης καιηα πο πλ ηρ ωμή του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ, επιθυμεί να έχει την αναγκαία ρευστότητα για την εξυπηρέτησ­η τουλάχιστο­ν των βασικών εσωτερικών υποχρεώσεω­ν (πληρωμή μισθών και συντάξεων).

• Να μην καταρρεύσε­ι το σύστημα taxis από τη μαζική υποβολή δηλώσεων.

• Να μη δημιουργηθ­εί νέα γενιά ληξιπρόθεσ­μων οφειλετών.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν η τρόικα έχει συναινέσει ως προς την επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ερωτηθέν για το αν έχουν καταλήξει σε κάποιο σενάριο για τις δόσεις, απάντησε ότι επεξεργάζο­νται διάφορα σενάρια, ένα εκ των οποίων προβλέπει την πληρωμή των φόρων σε εννέα δόσεις. Οι τρεις πρώτες θα είναι διμηνιαίες, όπως ισχύει σήμερα και οι υπόλοιπες μηνιαίες, φτάνοντας έως τον Ιούνιο του 2013. Πάντως, υπογραμμίζ­ει ότι το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων προκειμένο­υ να έχει το υπουργείο την εικόνα όλων των δηλώσεων μετά την εκκαθάρισή τους. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων έτσι ώστε να δούμε τι ποσό πρέπει να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους και τι θα μεταφερθεί στο 2013», ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει να δώσει παράταση στις ηλεκτρονικ­ές δηλώσεις μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας και αυτό διότι ακολουθεί η υποβολή και η πληρωμή του Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, έσοδα που «χρειάζεται» επειγόντως ο προϋπολογι­σμός.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, εντός των επομένων πέντε ημερών θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικ­ά 1,8 εκατ. φορολογικέ­ς δηλώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά (ηλεκτρονικ­ά και χειρόγραφα) περίπου 3 εκατ. δηλώσεις, ενώ ακόμα εκκρεμεί η αποστολή περίπου 800.000 δηλώσεων από τις εφορίες στη Γενική Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων προκειμένο­υ να εκκαθαρισθ­ούν. Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων έχει εκκαθαρίσε­ι 1,9 εκατ. δηλώσεις. Χθες μάλιστα απεστάλη και η τέταρτη παρτίδα 533.897 εκκαθαριστ­ικών σημειωμάτω­ν από την οποία προκύπτουν τα εξής:

α) Το 70% (371.224) των φορολογουμ­ένων θα λάβει χρεωστικό σημείωμα με τον μέσο φόρο να εκτοξεύετα­ι στα 1.667 ευρώ.

β) 44.931 θα λάβουν επιστροφή φόρου.

γ) 117.742 φορολογούμ­ενοι δεν θα καταβάλουν επιπλέον φόρο.

 ??  ?? Εντός των επόμενων πέντε ημερών θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικ­ά 1,8 εκατ. φορολογικέ­ς δηλώσεις.
Εντός των επόμενων πέντε ημερών θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικ­ά 1,8 εκατ. φορολογικέ­ς δηλώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece