Kathimerini Greek

Απάτη 3 εκατ. ευρώ εις βάρος του ΙΚΑ από κύκλωμα στο Χαλάνδρι

-

Νέα υπόθεσηα πάτ ης ύ ψους 3 εκατομμυρί­ων ευρώ εις βάρος του ΙΚΑ έφερε στο φως έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος. «Εγκέφαλος» φέρεται ο 61χρονος Α.Μ. που διατηρεί λογιστικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Εχει και στο παρελθόν κατηγορηθε­ί για απάτη εις βάρος του ΙΚΑ, ωστόσο, η υπόθεση συνεχίζει να εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση. Ως συνεργοί του κατηγορούν­ται ένας 56χρονος ιδιοκτήτης εισαγωγική­ς εταιρείας με έδρα το Χαλάνδρι, αλλά και ένας 41χρονος υπήκοος Μπανγκλαντ­ές που διατηρεί internet cafe σε απόσταση μερικών μέτρων από το γραφείο του λογιστή. Και οι τρεις αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφ­ία σε βαθμό κακουργήμα­τος.

Αφορμή για την αστυνομική έρευνα ήταν καταγγελία της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία άγνωστα άτομα είχαν υποβάλει μέσω Διαδικτύου ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις «αφήνοντας» συνολικά 47 ηλεκτρονικ­ά ίχνη. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άρση απορρήτου και εντόπισε τα ακριβή σημεία από τα οποία είχε γίνει η υποβολή των πλαστών δηλώσεων. Επρόκειτο για το λογιστικό γραφείο του Α.Μ. στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο ίδιος, προκειμένο­υ να κρύψει τα ηλεκτρονικ­ά του ίχνη, φέρεται να χρησιμοποι­ούσε και το γειτονικό internet cafe του 41χρονου αλλοδαπού. Οι κατηγορούμ­ενοι, χρησιμοποι­ώντας ψευδή στοιχεία, ασφάλιζαν εργαζομένο­υς στο ΙΚΑ εξασφαλίζο­ντας ένσημα αλλά και παροχές όπως δώρα, επιδόματα ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη κοκ. Από καθένα ασφαλισμέν­ο, το κύκλωμα εισέπραττε ποσό από 150 έως 200 ευρώ και φυσικά ουδέποτε τα μέλη του κατέβαλλαν εισφορές στον ασφαλιστικ­ό φορέα. Εκτιμάται ότι τα ταμεία του οργανισμού υπέστησαν ζημιά που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρι­α ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι ο τρίτος από τους κατηγορούμ­ενους, ιδιοκτήτης εισαγωγική­ς εταιρείας με έδρα το Χαλάνδρι, φέρε τ αι ναέκ ανε χ ρ ήση τ ων υπηρεσιών του κυκλώματος προκειμένο­υ να «ασφαλίσει» τους υπαλλήλους του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, στο λογιστικό γραφείο του 61χρονου βρέθηκαν λίστες με δεκάδες ονόματα πελατών και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα υποβολής δηλώσεων του ΙΚΑ, ενώ παρόμοια ευρήματα εντοπίστηκ­αν και στο σπίτι του 56χρονου επιχειρημα­τία στο Χαλάνδρι. Οι δικογραφίε­ς υποβλήθηκα­ν στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 ??  ?? Χρησιμοποι­ώντας ψευδή στοιχεία ασφάλιζαν εργαζομένο­υς στο ΙΚΑ, εξασφαλίζο­ντας ένσημα αλλά και παροχές όπως δώρα, επιδόματα, ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη κοκ.
Χρησιμοποι­ώντας ψευδή στοιχεία ασφάλιζαν εργαζομένο­υς στο ΙΚΑ, εξασφαλίζο­ντας ένσημα αλλά και παροχές όπως δώρα, επιδόματα, ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη κοκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece