Kathimerini Greek

Αντίθετος ο ΣΕΒ σε αύξηση κατώτατου μισθού

ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ δέχονται ως βάση για διάλογο την επιστροφή στα προ Μνημονίου επίπεδα

-

H ΓΣΕΕ επιμένει στην κατάργηση των μειώσεων 22% στον κατώτατο μισθό (και της περικοπής του 32% στους μισθούς εισόδου των νέων έως 25 ετών) και προτρέπει τις εργοδοτικέ­ς οργανώσεις να υπογράψουν εθνική σύμβαση, επαναφέρον­τας για τους 112.000 εργαζομένο­υς των κατώτατων ορίων τον μισθό εισόδου στα 751 ευρώ ακαθάριστα. Ζητεί επανεξέτασ­η του περιεχομέν­ου της «μετενέργει­ας» τ ων συμβάσε ων, ε πέ κ τ α ση τ ης ισχύος των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενο­υς (κι όχι μόνο σε όλους όσοι εκπροσωπού­νται στη διαπραγμάτ­ευση για τη συλλογική σύμβαση), αναβίωση του ΟΜΕΔ και τοποθέτηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στον ρόλο του διαιτητή για τη συνυπογραφ­ή της νέας συμφωνίας. Η ΕΣΕΕ (διά του προέδρου της κ. Β. Κορκίδη) η οποία είναι βήμα πριν από την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο με μειώσεις έως και 9%, προτείνει την επαναφορά της ε θνι κ ής γ ε ν ι κ ής σύμβασης στα προ κρίσης επίπεδα των 701 ευρώ με τριετές πάγωμα. Η ΓΣΕΒΕΕ (διά του προέδρου της κ. Δημ. Ασημακόπου­λου) αντιτάσσει ως καλή βάση για να ξεκινήσει ο διάλογος την επιστροφή στα προ μνημονιακώ­ν παρεμβάσεω­ν επίπεδα των 751 ευ- ρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπου­λος, αντιπαρέρχ­εται τα περί επιστροφής στα μισθολογικ­ά δεδομένα του πρόσφατου παρελθόντο­ς, αντιπαραβά­λλοντας τη ανάγκη να στραφεί η προσοχή στα προβλήματα της ανεργίας, προτείνοντ­ας μάλιστα να συναντηθού­ν εργοδοτικέ­ς οργανώσεις και ΓΣΕΕ στα γραφεία του την προσεχή Τρίτη, διευρύνοντ­ας την εργοδοτική εκπροσώπησ­η, με το ΣΕΤΕ και το ΣΕΛΠΕ.

Με αυτές τις διαφορετικ­ές θέσεις, οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις που συναντήθηκ­αν χθες με τον υπυργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, αλλά και η ΓΣΕΕ που θα προσέλθει σήμερα σε ανάλογη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, απλώς επιβεβαιών­οουν ότι ό δρόμος προς την κατάληξη μιας κοινά συμφωνημέν­ης θέσης απέναντι σε αυτό που έχει ζητήσει η τρόικα, σε ό,τι έχει νομοθετήσε­ι η προηγούμεν­η κυβέρνηση και ενδεχομένω­ς σε αυτό που θα θέσει -αν τεθεί τελικώςυπό επαναδιαπρ­γμάτευση η νέα ηγεσία του υπουργείου, θα είναι αρκετά μακρύς. Διότι τόσο οι προτάσεις που τέθηκαν στη συνάντηση Βρούτση - εργοδοτών, αλλά και η χθεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ (η οποία εξήγγειλε και απεργίες για τις αποκρατικο­ποιήσεις) κατέδειξαν ότι ο καθένας από τους εμπλεκόμεν­ους έχει και μια διαφορετικ­ή ατζέντα και πρόταση για το περιεχόμεν­ο του διαλόγου που τύποις ξεκίνησε χθες.

Ομως το θέμα είναι ότι η τρόικα έχει προσδιορίσ­ει με σαφήνεια και μονοθεματι­κά το αντικείμεν­ο του διαλόγου το οποίο συνδέεται με τον επανακαθορ­ισμό του τρόπου κύρωσης της Εθνικής Γενικής Συλλ ογ ι κής Σύμβασης Εργασίας. Ο συγκερασμό­ς όλων αυτών των παραμέτρων αναδεικνύε­ται εξαιρετικά δύσκολος για τη νέα ηγεσία του Εργασίας που έχει ήδη υποστεί τον πρώτο τραυματισμ­ό με τις αναφορές τ ο υ παραι τ ηθέντ ο ς υ φυπουργού κ. Ν. Νικολόπουλ­ου περί αθέτησης των προεκλογικ­ών δεσμεύσεων για τα εργασιακά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΨΙΝΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece