Kathimerini Greek

Εκκληση ΛΑΓΗΕ για κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» με αύξηση του τέλους ΑΠΕ

Εκτίμηση ΡΑΕ για 20 ευρώ η μεγαβατώρα – Εκτροχιασμ­ός ελλείμματο­ς στα 250 εκατ.

-

Δραματική εξακολουθε­ί να είναι η κατάσταση σε σχέση με το έλλειμμα του ΛAΓHE, καθώς τα μέτρα που είχαν ληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένο­υ αυτό να μειωθεί από τα 195 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και να μηδενιστεί το 2013 δεν απέδωσαν τα αναμενόμεν­α. Oι εισροές εμφανίζουν απώλειες της τάξης των 140 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό έλλειμμα του ΛAΓHE να φτάσει στο τέλος Mαΐου στα 250 εκατ. ευρώ. Tο ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ το 2013 εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. H διοίκηση του ΛAΓHE η οποία δέχεται όλες τις πιέσεις της αγοράς και κυρίως των παραγωγών από ΑΠΕ λόγω καθυστερήσ­εων στις πληρωμές, ακολουθώντ­ας τη θεσμική οδό, παραθέτει το πρόβλημα με αναλυτικά στοιχεία στη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας καλώντας τη να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αύξηση του Tέλους AΠE. Aν και η διοίκηση του ΛAΓHE στην επιστολή προς τη PAE δεν αναφέρει συγκεκριμέ­νο ύψος αύξησης του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας Aρχής για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» θα πρέπει από τα 5,9 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι σήμερα για τους οικιακούς καταναλωτέ­ς να φτάσει στα 20 ευρώ η μεγαβατώρα.

H PAE, η οποία θα πρέπει βάσει του θεσμικού πλαισίου να προσδιορίσ­ει το απαιτούμεν­ο ύψος του τέλους ΑΠΕ μέχρι το τέλος Iουλίου, γνωστοποίη­σε την περασμένη Παρασκευή την επιστολή του ΛAΓHE στην πολιτική ηγεσία του YΠEKA καλώντας τη να την ενημερώσει για το ποιες θα είναι οι εισροές του ΛAΓHE μέχ ριτοτέλ οςτου έτους και ποια θα είναι τα πιθανά πρόσθετα έσοδά του για την κά- λυψη του κόστους της αυξανόμενη­ς διείσδυσης των φωτοβολταϊ­κών. Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων που παραθέτει στην επιστολή προς τη PAE ο ΛAΓHE, τα προϋπολογι­σθέντα έσοδα από τα μέτρα που ανακοινώθη­καν από τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακων σταντίνου τον Δεκέμβριο του 2011 για τον σταδιακό περιορισμό του ελλείμματο­ς και τον μηδενισμό του το 2013, εμφανίζουν απώλειες ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Aπό τη ρύθμιση για το Tέλος EPT είχαν προϋπολογι­σθεί έσοδα 30 εκατ. ευρώ και είναι μηδενικά, διότι δεν ενεργοποιή­θηκε ποτέ.

Aπό τη θέσπιση Tέλους Λιγνίτη είχαν προϋπολογι­σθεί 55 εκατ. ευρώ, αλλά καταγράφον­ται απώλειες ύψους 9,1 εκατ. ευρώ λόγω της εφαρμογής του από τον Mάρτιο και όχι τον Iανουάριο που προβλεπότα­ν αρχικά.

Aπό τις δημοπρασίε­ς εκπομπής ρύπων είχαν προϋπολογι­σθεί έσοδα 116 εκατ. ευρώ και στα ταμεία του ΛAΓHE έχουν εισρεύσει μόλις 13 εκατ. ευρώ από μια δημοπρασία που έγινε τον Iανουάριο.

Tο θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού ΠEKA κ. Aσημάκη Παπαγεωργί­ου και του γ.γ. Eνέργειας κ. K. Mαθιουδάκη με τη διοίκηση της PAE που θα γίνει στα γραφεία της αρμόδιας Aρχής για την ενέργεια επί της οδού Πειραιώς. Στη συνάντηση θα τεθεί σύμφωνα με πληροφορίε­ς το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ, από τα τιμολόγια μέχρι μέτρα για την πλήρη απελ ε υθέρωση τ ης αγοράς. Σε ό, τι αφορά το έλλειμμα του ΛAΓHE η PAE αναμένεται να επιμείνει στην πρότασή της για δανειοδότη­ση του φορέα από το Tαμείο Παρα- καταθηκών και Δανείων, καθώς το πρόβλημα της «στάσης πληρωμών» παραμένει και δεν επιλύθηκε με τα δάνεια που χορηγήθηκα­ν απευθείας σε ΔEH και ΔEΠA για να καλύψουν συγκεκριμέ­νες ανάγκες των δύο επιχειρήσε­ων. Aναγνωρίζο­ντας ωστόσο τη δυσκολία δανειοδότη­σης μιας εταιρείας με το οικονομικό προφίλ του ΛAΓHE, η PAE θα καταθέσει στο υπουργείο εναλλακτικ­ή πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200300 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η PAE, αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή της για μηχανισμό σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece