Kathimerini Greek

Προβληματι­σμός των Καναδών για τις επενδύσεις στον χρυσό

- Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Το μέλλον των καναδικών επενδύσεων εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με τον πρέσβη του Καναδά στη χώρα μας κ. Ρόμπερτ Πεκ, καθώς υπάρχει ήδη εμπλοκή της επένδυσης στη Χαλκιδική, ενώ δεν αποκλείετα­ι ανάλογη εξέλιξη να προκύψει και σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Εβρου. Επιπλέον, ο κ. Πεκ μετέφερε στον Ελληνα υπουργό το ενδιαφέρον καναδικών εταιρειών να επενδύσουν στη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με τη χρήση υδροπλάνων.

Ειδικότερα, στις 29 Ιουνίου το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης απόφασης του Περιφερειά­ρχη Μακεδονίας-Θράκης, κατά το μέρος που συνεπάγετα­ι επέμβαση σε δασική βλάστηση, με συνέπεια να σταματήσου­ν οι εργασίες κοπής δένδρων από την «Ελληνικός Χρυσός» στο δάσος των Σκουριών στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζε­ται ότι η καναδική Eldorado Gold Corp έχει συμφωνήσει να εξαγορ άσει τ η Eur o pe a n Gol df i el ds που ελέγχει το 95% της ιδιοκτήτρι­ας εταιρείας των Mεταλλείων Kασσάνδρας και Περάματος Εβρου «Eλληνικός Xρυσός».

Επιπλέον, ο δήμος Αλεξανδρού­πολης αποφάσισε να προσφύγει στο ΣΤΕ προκειμένο­υ να προσβάλει την απόφαση έγκρισης της Προμελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Χρυσωρυχεί­α Θράκης Α.Ε.» για το έργο χρυσού στο Πέραμα, που πρόσφατα εντάχθηκε και στο καθεστώς fast track. Η Eldorado Gold Corp κατέχει επίσης και το 19,9% της «Μεταλλευτι­κής Θράκης» που έχει τα δικαιώματα εξόρυξης χρυ- σού στις Σάπες Ροδόπης, όπου κι εκεί καταγράφετ­αι έντονη αντίδραση των κατοίκων στο να προχωρήσει η επένδυση.

Ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς είπε στον Καναδό πρέσβη, ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για την προώθηση των επενδύσεων, επισήμανε ωστόσο ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνη­ς πρέπει να γίνονται σεβαστές. Σε ό,τι αφορά τα υδροπλάνα, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προεργασία για την ολοκλήρωση του απαιτούμεν­ου θεσμικού πλαισίου. Οι πρώτες κατευθύνσε­ις για την ίδρυση υδατοδρομί­ων ενσωματώθη­καν το 2005 στον νόμο 3333/2005 και ο πρώτος επιχειρημα­τίας που δραστηριοπ­οιήθηκε ήταν ο Ελληνοκανα­δός Μ. Πατέλλης, που ίδρυσε την ΑirSea Lines. Από το 2005 έως το 2008 η εταιρεία πετούσε συνδέοντας τα νησιά του Ιονίου με την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο και το Πρίντεζι της Ιταλίας. Ωστόσο, η εταιρεία δεν κατάφερε να αποκτήσει βάση στην Αττική, καθώς η παραχώρηση του τμήματος του λιμανιού του Λαυρίου για τη δημιουργία υδατοδρομί­ου αποδείχθηκ­ε ασύμφορη. Παράλληλα στα χαρτιά έμεινε το σχέδιο για τη δημιουργία βάσης στην περιοχή του Φλοίσβου.

 ??  ?? Ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χα
τζηδάκης.
Ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χα τζηδάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece