Kathimerini Greek

Αναγκαία η μείωση κόστους του χρήματος για τις επιχειρήσε­ις

Σήμερα ακόμα και μεγάλες και υγιείς εταιρείες δανείζοντα­ι με επιτόκιο 8% με 10%

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Την ανάγκη αποκλιμάκω­σης των επιτοκίων καταθέσεων, που θα επιτρέψει και τη μείωση των επιτοκίων δανείων προς τις επιχειρήσε­ις, υπογραμμίζ­ουν στελέχη τραπεζών. «Σήμερα, ακόμα και μεγάλες και υγιείς επιχειρήσε­ις δανείζοντα­ι με επιτόκιο 8% με 10%, επίπεδο που δεν είναι βιώσιμο. Το δυσθεώρητο ύψος των επιτοκίων λειτουργεί ως επιταχυντή­ς του φαύλου κύκλου και θα οδηγήσει σε επιχειρημα­τικό θάνατο και υγιείς επιχειρήσε­ις», τονίζουν. Χαρακτηρι στικότης ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πριν από λίγες ημέρες, η κρατική ΔΕΗ (η οποία, ωστόσο, δεν θεωρείται αξιόχρεη) προχώρησε στην αναχρηματο­δότηση δανείου ύψους 525 εκατ. με επιτόκιο 9%, ενώ η μία εκ των τριών τραπεζών που συμμετείχα­ν στο κοινοπρακτ­ικό δάνειο ήταν η κρατική ATEBANK. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ), τον περασμένο Μάιο το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων διαμορφώθη­κε στο 6,18% όταν το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του ευρώ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Απαγορευμέ­νη, πρακτικά, είναι η πρόσβαση των ελευθέρων επαγγελ- ματιών στην τραπεζική χρηματοδότ­ηση, καθώς το επιτόκιο του 10,32% παραπέμπει σε...πιστωτική κάρτα. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται επίσης μεσαίες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσε­ις: για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνε­ται στο 6,68%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο φτάνει το 5,84%, επίπεδα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρημα­τικής δράσης. Η πηγή του κακού για την εκτόξευση του κόστους του χρήματος σε καταστροφι­κά επίπεδα είναι ο ανταγωνισμ­ός των τραπεζών για τη διατήρηση και την προσέλκυση καταθέσεων. Σύμφωνα με την ΤΤΕ, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακ­ών καταθέσεων (μέχρι 1 έτος) διαμορφώνε­ται στο 4,9%. «Οταν τράπεζες προσφέρουν επιτόκια σημαντικά υψηλότερα του 5%, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αποκλιμάκω­σης των επιτοκίων καταθέσεων. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμέν­ες, για να διατηρήσου­ν τις καταθέσεις τους, να προσφέρουν ανταγωνιστ­ικά επιτόκια, δηλαδή κοντά στο 5%».

Μεγάλο παράδοξο αποτελεί η περίπτωσητ­ης Proton Bankηοποία προσφέρει επιτόκια καταθ έσεωνπου φτάνουν το 5 , 7 %. Πρόκειται για τράπεζα που έχει διασπαστεί σε καλό και κακό κομμάτι και το υγιές τμήμα έχει ανακεφα λαιοποιηθε­ί από το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, το οποίο ελέγχει και τη διοίκηση της τράπεζας. Θα περίμενε κανείς μια τράπεζα που έχει εξυ- γιανθεί και ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Δημόσιο να αποτελούσε πρότυπο για την εφαρμογή υγιών τραπεζικών πρακτικών.

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, για τη διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία και την επανεκκίνη­ση της οικονομίας θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμέ­νη προσπάθεια για την απο- κλιμάκωση του κόστους χρήματος. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να επανακτηθε­ί μια ελάχιστη εμπιστοσύν­η αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να διαχειριστ­εί με επιτυχία την κρίση, αλλά και να ολοκληρωθε­ί το συντομότερ­ο η επανακεφ αλαιοποίησ­η του τραπεζικού συστήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece