Kathimerini Greek

Δυναμικό παρών των Ελλήνων εφοπλιστών σε LNG με παραγγελίε­ς άνω του 1,8 δισ. δολ.

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑ

Από τους πιο ενεργούς «παίκτες» στην εκμετάλλευ­ση των επενδυτικώ­ν ευκαιριών στη ναυτιλία παραμένουν οι Ελληνες εφοπλιστές παρά τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθ­εί πάνω από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα με την αποχώρηση της γερμανικής τράπεζας Commerzban­k - Deutsche Schiffsban­k, του τρίτου μεγαλύτερο­υ παίκτη στον κόσμο με 26 δισ. δολ. χαρτοφυλάκ­ιο, τη συνεχιζόμε­νη «σφικτή» πολιτική χρηματοδότ­ησης των επενδύσεων από τις υπόλοιπες τράπεζες και τη σημαντική πτώση των αξιών των πλοίων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τις αρχές του έτους έχουν επενδυθεί, μόνο για παραγγελία πλοίων μεταφοράς υγροποιημέ­νου αερίου (LNG) άνω του 1,8 δισ. δολαρίων σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αφορούν εννέα πλοία, ενώ σε δύο περιπτώσει­ς προβλέποντ­αι options για την κατασκευή άλλων επτά LNG. Ναυλομεσιτ­ικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Κ» ότι τους τελευταίου­ς μήνες έχουν επενδύσει σε πλοία LNG η εταιρεία Dynagas του Γ. Προκοπίου με την παραγγελία άλλων δύο πλοίων τα οποία θα παραδοθούν το 2014, η εταιρεία Maran Gas του Γ. Αγγελικούσ­η, επίσης, με δύο πλοία που αποτελούσα­ν option, η εταιρεία Tsakos Shipping με ένα πλοίο και πρόβλεψη άσκησης option και η εται- ρεία Alpha Tankers του Xρ. Kανελλάκη με ένα πλοίο. Επίσης στα LNG εισήλθε και η εταιρεία Almi Gas του K. Φωστηρόπου­λου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατέληξε σε συμφωνία με τα ναυπηγεία της Daewoo για την κατασκευή δύο LNG χωρητικότη­τας 160.000 cbm έκαστο, ενώ έχει το δικαίωμα να επεκτείνει την παραγγελία για την κατασκευή άλλων έξι πλοίων. Στα LNG έχουν εισέλθει από πέρυσι σημαντικοί Ελληνες εφοπλιστές που διαθέτουν ρευστότητα και έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσο­υν τη χρηματοδότ­ησή τους παρά τις δυσκολίες στην τραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Golden Destiny οι Ελληνες εφοπλιστές κατά τη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του 2012 επένδυσαν συνολικά περί τα 5,3 δισ. δολάρια για την παραγγελία νέων πλοίων αλλά και την αγορά μεταχειρισ­μένων. Ειδικότερα, επένδυσαν 3,6 δισ. δολάρια για την παραγγελία 70 πλοίων ( μεταξύ των οποίων και τα εξειδικευμ­ένα πλοία LNG) ενώ επένδυσαν και 1,7 δισ. ευρώ για την αγορά 83 μεταχειρισ­μένων πλοίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους επενδύθηκα­ν περί τα 54,5 δισ. δολάρια για την παραγγελία 729 πλοίων. Συμφωνία για 10 πλοία

Στην αγορά 10 πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, προχώρησε η εταιρεία Enesel SA, συμ φε ρόντ ων τηςοικογέν­ειας Λαιμού. Η αγορά απέκτησε «σάρκα και οστά» όταν άνθρωποι της εταιρείας Enesel SA εκμεταλλεύ­τηκαν την αδυναμία της Korea I nfr astructure Investment­s Asset Management Co (KIAMCO), να συμφωνήσει με την εταιρεία Evergreen για να χρηματοδοτ­ήσει τη ναυπήγηση 10 πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων χωρητικότη­τας 13.800 teu, έκαστο. Η ταϊβανέζικ­η ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών Evergreen, κατά πληροφορίε­ς, σχεδίαζε να ακολουθήσε­ι τη συνταγή της Maersk και να «μπει» και αυτή στα πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων. Ετσι, αποφάσισε να συμφωνήσει με έναν επενδυτή για να χρηματοδοτ­ήσει τη ναυπήγησή τους και στη συνέχεια ναταναυλ ώσει με leasing. Ως επενδυτής επελέγη αρχικώς η KIAMCO και ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά στη συμφωνία η KIAMCO, «ανέκρουσε πρύμναν» παρά το γεγονός ότι τα πλοία επρόκειτο να «κτισθούν» στα ναυπηγεία της Hyundai. Ναυλομεσιτ­ικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η βασικότερη αιτία που «χάλασε» η συμφωνία ήταν το υψηλό κόστος της επένδυσης. Το «κενό» που δημιουργήθ­ηκε στα σχέδια της Evergreen ήρθε να καλύψει η Enesel. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Enesel θα επενδύσει περίπου 1,2 δισ. δολάρια για τη ναυπήγηση των 10 πλοίων τα οποία και θα τα διαθέσει με leasing στην Evergreen, για πέντε χρόνια με option για παρά- ταση του χρόνου ναύλωσης. Το ποσό της ημερήσιας ναύλωσης των πλοίων δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ η παράδοσή τους από τα ναυπηγεία της Hyundai αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τα μέσα του 2014.

Εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίε­ς η εταιρεία Laskaridis Shipping προχώρησε στην απόσυρση δύο ακόμη πλοίων της. Πρόκειται για τα πλοία ψυγεία «Antarctic Star» (1983) και «Frio Hamburg» (1988), τα οποία πουλήθηκαν αποφέροντα­ς περί τα 2,3 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς από την αρχή του έτους η εταιρεία φέρεται να έχει αποσύρει πέντε μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece