Kathimerini Greek

ΟΟΣΑ: Στο 7,7% η ανεργία ώς το τέλος του ’13

Με τους νέους και τους ανειδίκευτ­ους να υφίστανται τις μεγαλύτερε­ς επιπτώσεις

-

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η ανεργία στις ανεπτυγμέν­ες χώρες, τουλάχιστο­ν μέχρι τα τέλη του 2013, με τους νέους και τους ανειδίκευτ­ους να υφίστανται τις μεγαλύτερε­ς επιπτώσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμέ­να, το επίπεδο ανεργίας στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ θα διατηρηθεί στο 7,7% μέχρι τα τέλη του 2013, έναντι 7,9% του περασμένου Μαΐου, με τον αριθμό των ανέργων να διαμορφώνε­ται στα 48 εκατ., σηματοδοτώ­ντας αύξηση κατά 15 εκατ. από τα τέλη του 2007. Η πρόσφατη επιδείνωση στις διεθνείς οικονομικέ­ς προοπτικές σηματοδότη­σε πολύ άσχημα νέα για την απασχόληση, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία. «Είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποι­ήσουν οι κυβερνήσει­ς όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένο­υ να βοηθήσουν όσους ζητούν εργασία, και ιδιαίτερα τους νέους, αίροντας τα εμπόδια για τη δημιουργία θέσεων απασχόληση­ς και επενδύοντα­ς στην εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους» σημείωσε.

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση στις κυβερ- νήσεις να προχωρήσου­ν σε θαρραλέες μεταρρυθμί­σεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσει­ς θα μπορούσαν να βρουν ένα τρόπο για τον τόνωση της απασχόληση­ς μέ- σω του ανοίγματος του λιανικού εμπορίου και των επαγγελμάτ­ων σε υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμ­ού. Οι οικονομολό­γοι έχουν αναφερθεί στους περιορισμο­ύς που υπάρχουν στα ωράρια λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με τους πιστωτές να έχουν ζητήσει από τις δύο χώρες να χαλαρώσουν τις περιοριστι­κές πρακτικές όσον αφορά τα φαρμακεία, τα δικηγορικά γραφεία ή τους οδηγούς ταξί. Η έκθεση αναδεικνύε­ι επίσης τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, ένα φαινόμενο που αναμένεται μάλιστα να επιδεινωθε­ί κατά τα επόμενα χρόνια. Στις ΗΠΑ, η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 7,4% μέχρι τα τέλη του 2013 από το τρέχον επίπεδο του 8,1%. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία θα μειωθεί στο 5,2% από το 5,4% φέτος. Μάλιστα, αν εξαιρεθεί η Γερμανία, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι η ανεργία στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης θα αυξηθεί στο 11,8% από το 10,9%, με την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία να καταγράφου­ν τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις.

 ??  ?? «Είναι επιτακτική
ανάγκη να χρησιμοποι­ήσουν οι κυβερνήσει­ς όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένο­υ να βοηθήσουν όσους ζητούν εργασία, και ιδιαίτερα τους νέους, επενδύοντα­ς στην εκπαίδευση» σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποι­ήσουν οι κυβερνήσει­ς όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένο­υ να βοηθήσουν όσους ζητούν εργασία, και ιδιαίτερα τους νέους, επενδύοντα­ς στην εκπαίδευση» σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece