Kathimerini Greek

Στην αναμονή η γερμανική κυβέρνηση από το συνταγματι­κό δικαστήριο για τον ESM

Παρά τις πιέσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν αρνήθηκε να γνωμοδοτήσ­ει εντός της ημέρας

-

Εν μέσ ω προειδοποι­ήσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τις επιπτώσεις μιας καθυστέρησ­ης στην εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), το Συνταγματι­κό Δικαστήριο της Γερμανίας συνεδρίασε χθες αναφορικά με τη συνταγματι­κότητα του μηχανισμού, αρνήθηκε όμως να γνωμοδοτήσ­ει εντός της ημέρας, όπως επιθυμούσε η γερμανική κυβέρ- νηση. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίο­υ, Αντρέας Φοσκούλε, ρώτησε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις αν χρειασθούν 2-3 μήνες προκειμένο­υ να αποφασίσει για το θέμα, με τον κ. Σόιμπλε να απαντά ότι «μια σημαντική καθυστέρησ­η στη λειτουργία του ESM μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητ­α στις αγορές και απώλεια της εμπιστοσύν­ης στην Ευρωζώνη». Οπως εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε, μια αρνητική απόφαση μπορεί να οξύνει τα προβλήματα των ανίσχυρων μελών της Ευρωζώνης και να εγκυμονεί «απρόβλεπτο­υς κινδύνους» για τη γερμανική οικονομία.

Την άποψή του δεν φάνηκε να συμμερίζετ­αι πάντως ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, που δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίο­υ πως δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα επιφέρει στις α γ ο ρ έ ς , κ α θ ώς ε κ τ ι μ ά ό τ ι έ χ ε ι προεξοφληθ­εί μερικώς μία καθυστέρησ­η στην εφαρμογή του. Προειδοποί­ησε, εξάλλου, πως οι υποχρεώσει­ς της Γερμανίας στον ESM ίσως φθάσουν στα 190 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι ο υφιστάμενο­ς προσωρινός μηχανισμός (EFSF) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότ­ησης Ισπανίας και Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δικαστηρίο­υ προειδοποί­ησε πως μια αρνητική γνωμοδότησ­η μπορεί να έχει ισχύ έως και έξι μήνες και προσέθεσε πως η τελική απόφαση για τη συνταγματι­κότητα του ESM μπορεί να εκδοθεί περί τα τέλη του έτους.

Στο μεταξύ, πάντως, στον ESM φαίνεται να προσβλέπου­ν ήδη Ευρωπαίοι πολιτικοί. Ο Ι τ αλός π ρ ωθ υ π ο υ ρ γ ό ς , Μάρι ο Μόντ ι , άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ιταλία την αρωγή του ESM για την αγορά ιταλικών ομολόγων, τονίζοντας πως «θα ήταν επιζήμιο να πούμε ότι η Ιταλία δεν θα τον χρησιμοποι­ήσει ποτέ». Προσέθεσε πως για να επωφεληθού­ν σχετικά οι ενδιαφερόμ­ενες χώρες πρέπει να έχουν δρομολογήσ­ει την εξυγίανση των οικονομικώ­ν τους και τις μεταρρυθμί­σεις, και όχι απαραιτήτω­ς να υπόκεινται στην εποπτεία της τρόικας.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικώ­ν, Μάικλ Νούναν, έσπευσε χθες να εκφράσει την επιθυμία της Ιρλανδίας να επωφεληθεί ανα-

Οπως δρομικά από τον ESM για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών της. Τη δυνατότητα ανακεφαλαι­οποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών απευθείας από τον ESM εξήρε, άλλωστε, ο επίτροπος Νομισματικ­ών, Ολι Ρεν, χαρακτηρίζ­οντάς την «ακρογωνιαί­ο λίθο της προσπάθεια­ς να διαρραγεί ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στα προβλήματα των υπερχρεωμέ­νων χωρών και εκείνα των τραπεζών».

Η συνεδρίαση πραγματοπο­ιήθηκε σε κινηματογρ­αφική αίθουσα της Καρλσρούης ώστε να χωρέσουν οι πολυάριθμο­ι ενάγοντες κατά του ESM, που έχει προκαλέσει εναντίον του συστράτευσ­η ετερόκλητω­ν πολιτικών και κοινωνικών σχηματισμώ­ν, από το αριστερό κόμμα Die Linke μέχρι τις ενώσεις απλών πολιτών.

REUTERS

 ??  ?? εκτίμησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια αρνητική απόφαση μπορεί να οξύνει τα προβλήματα των ανίσχυρων μελών της Ευρωζώνης, ενώ εγκυμονεί επίσης «απρόβλεπτο­υς κινδύνους» για τη γερμανική οικονομία.
εκτίμησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια αρνητική απόφαση μπορεί να οξύνει τα προβλήματα των ανίσχυρων μελών της Ευρωζώνης, ενώ εγκυμονεί επίσης «απρόβλεπτο­υς κινδύνους» για τη γερμανική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece