Kathimerini Greek

Ισπανία: Μέσα στον Ιούλιο τα πρώτα 30 δισ. και παράταση 1 έτους για έλλειμμα

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ν Ι ΚΟΥ Χ Ρ Υ ΣΟΛ Ω ΡΑ Εντός του Ιουλίου θα είναι στη διάθεση της Ισπανίας τα πρώτα 30 δισεκατομμ­ύρια από τα χρήματα του Μηχανισμού Στήριξης για το τραπεζικό της σύστημα, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο του προσχεδίου του ισπανικού Μνημονίου που είχε χθες στη διάθεσή της η «Κ». Το ποσό αυτό θα χρησιμοποι­ηθεί για την έκτακτη στήριξη των ισπανικών τραπεζών που έχουν αποκλειστε­ί από τις διατραπεζι­κές αγορές, προτού τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μνημόνιο. Αυτό αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Σεπτεμβρίο­υ, όταν θα έχουν ολοκληρωθε­ί οι ανεξάρτητο­ι έλεγχοι και τα stress test στις ισπανικές τράπεζες. Κατόπιν τούτου, οι ισπανικές τράπεζες θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τις κεφαλαιακέ­ς τους ανάγκες και τη δυνατότητά τους να τις καλύψουν. Στη συνέχεια θα εκπονηθούν σχέδια αναδιάρθρω­σης, τα οποία θα κριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές ως προς τη βιωσιμότητ­ά τους. Για όσες τράπεζες δεν κριθούν βιώσιμες θα δρομολογηθ­εί η εκκαθάρισή τους, υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και των ευρωπαϊκών αρχών. Για τις υπόλοιπες θα υπάρξει διαχωρισμό­ς των δραστηριοτ­ήτων τους και μεταφορά των προβληματι­κών τους στοιχείων σε μία –πιθανότατα ενιαία– «κακή τράπεζα».

Σημειώνετα­ι ότι η χρηματο- δότηση των ισπανικών τραπεζών θα γίνει αρχικά από τον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και στη συνέχεια από τον μόνιμο μηχανισμό (ESM) προς το Ισπανικό Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας. Οταν όμως ολοκληρωθε­ί η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα εποπτείας των τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ (περί τα μέσα του 2013), τότε τα χρήματα αυτά που χρησιμοποι­ήθηκαν για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών θα αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος της Ισπανίας. Ελληνικές κυβερνητικ­ές πηγές σημείωναν ότι το ι σπανι κ ό Μνημόνιο θ α μελετηθεί προσεκτικά, ώστε όταν το πρόγραμμα προσαρμογή­ς επανέλθει εντός στόχων, τότε η Αθήνα να ζητήσει ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά και ευνοϊκά τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους. Το σχετικό αίτημα όμως δεν είναι της παρούσης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην Ευρωζώνη έναντι της χώρας μας. Σημειώνετα­ι ότι το ισπανικό Μνημόνιο δεν περιέχει επιπλέον δημοσιονομ­ικά μέτρα πέραν όσων προβλέποντ­αι από τη διαδικασία υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς και τις συστάσεις της Κομισιόν. Οπως ρητά αναφέρεται στο προσχέδιο, όμως, η πρόοδος υλοποίησης αυτών των μέτρων θα εποπτεύετα­ι «παράλληλα» με την αναδιάρθρω­ση των τραπεζών.

Η Ισπανία ήταν το βασικό θέμα

H χρηματοδότ­ηση στην ατζέντα της προχθεσινή­ς 9ωρης συνεδρίαση­ς του Eurogroup και της χθεσινής συνάντησης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικώ­ν των «27», στις Βρυξέλλες. Η Μαδρίτη έλαβε και τυπικά χθες παράταση ενός χρόνου (από το 2013 στο 2014) για τη μείωση του ελλείμματο­ς κάτω από το όριο του 3%, γεγονός που δίνει σημαντική «ανάσα» στη χώρα. Επί του ισπανικού Μνημονίου, επιτεύχθηκ­ε «Πολιτική Συμφωνία» επί της αρχής, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

 ??  ?? των ισπανικών τραπεζών θα γίνει αρχικά από τον EFSF και στη συνέχεια από τον ESM. Οταν όμως ολοκληρωθε­ί η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα εποπτείας των τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, τότε τα χρήματα που χρησιμοποι­ήθηκαν για την ανακεφαλαι­οποίηση...
των ισπανικών τραπεζών θα γίνει αρχικά από τον EFSF και στη συνέχεια από τον ESM. Οταν όμως ολοκληρωθε­ί η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα εποπτείας των τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, τότε τα χρήματα που χρησιμοποι­ήθηκαν για την ανακεφαλαι­οποίηση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece