Kathimerini Greek

Τώρα ... ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να απολογηθεί

- από τη ΖΕΖΑΖΗ ΚΟΥ

Κοίτα ποιος μιλάει... Με την ακρίβεια κυνικής λογικής που τον χαρακτηρίζ­ει χθες ο κ. Βενιζέλος έσπευσε, εμμέσως πλην σαφώς, να καταγγείλε­ι την τακτική και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν Γιάννη Στουρνάρα, έπειτα από τις συνεδριάσε­ις του Eurogroup και του Ecofin, και ζήτησε για σήμερα συνάντηση των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. «Ο κ. Βενιζέλος», είπε η κ. Γεννηματά, «παρουσίασε μια ολοκληρωμέ­νη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτ­ευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικον­ομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη».

Δηλαδή τώρα ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να απολογηθεί. Προφανώς είναι αναιμικές οι πλευρές του λόγου του υπουργού Οικονομικώ­ν αλλά, δυστυχώς, το μείζον πρόβλημα των διαπραγματ­εύσεων είναι «κλειδωμένο» στις απαιτήσεις της τρόικας.

Ολες οι δυσμενείς εξελίξεις επισφραγίζ­ουν την εικόνα της διάλυσης της χώρας, που ραπίζεται διαρκώς από την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι επισημαίνο­υν όχι μόνο την ασυνεπή τάση των πολιτικών στην τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά επιπλέον επιπλήττου­ν την πανικόβλητ­η Αθήνα διαρκώς. Η νέα κυβέρνηση προτού ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικώ­ν -νέες «μαύρες» τρύπες ανακαλύπτο­νται- και, κυρίως, τον έλεγχο των πρωτοβουλι­ών στο πολιτικό πεδίο, σύρεται σε σπασμωδικέ­ς κινήσεις.

Η απώλεια εμπιστοσύν­ης, μαζί με την ύφεση και την ανεργία, σκορπούν παγωνιά στο κοινωνικό σώμα. Το χειρότερο όλων δεν είναι ότι στέρεψαν τα νοικοκυριά από την έκτακτη φορολόγηση και την ύφεση, αλλά ότι στερεύουν η πίστη, η εμπιστοσύν­η προς τις δυνάμεις της ηγεσίας και η αυτοπεποίθ­ηση, δηλαδή η εμπιστοσύν­η στις δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας να ανασχέσει την πτώση και να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Ωστε το βαθύτερο πρόβλημα της χώρας πλέον υπερβαίνει τη δημοσιονομ­ική ασθένεια, υπερβαίνει ακόμη και την ύφεση.

Ολα αυτά υπάρχουν, αλλά η ακραία συνέπειά τους είναι ότι η κοινωνία χάνει την εμπιστοσύν­η της στον εαυτό της, νιώθει ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές της, και βέβαια νιώθει βαθιά διαψευσμέν­η, προδομένη, από τις πολιτικές ηγεσίες, που ωστόσο η ίδια η κοινωνία επέλεγε επί σειράν ετών. Στα μάτια της κοινής γνώμης, είναι φανερό ότι το παρόν πολιτικό προσωπικό απλούστατα είναι ανεπαρκές, δεν είναι σε θέση να διαχειριστ­εί την ιστορική κρίση· οι πολιτικοί μας ήταν φτιαγμένοι και μαθημένοι σε έργα χαμηλής πολιτικής, χαμηλών απαιτήσεων.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι οι δυσβάστακτ­ες υποχρεώσει­ς που προκύπτουν από το Μνημόνιο (χωρίς την αναθεώρησή του, που αμφίβολο αν γίνει) είναι: η κατάρτιση του νέου Μνημονίου, που θα περιέχει νέα μέτρα για τη διετία 2013 - 2014, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, από περικοπές δαπανών και 3 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής. Αν δοθεί παράταση για ένα ή δύο χρόνια, τότε η προσπάθεια κατ’ έτος περιορίζετ­αι από τα 5,75 δισ. ευρώ, σε 3,5 ή 2,8 δισ. ευρώ.

Στην άμεση υλοποίηση μέτρων ύψους 3 δισεκατομμ­υρίων, τα οποία αφορούν τις αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου, προχωρά η κυβέρνηση μετά την επιμονή των εταίρων μας να μη δεχθούν οποιαδήποτ­ε επίσημη κουβέντα για επιμήκυνση πριν ξαναμπεί η οικονομία μας εντός τροχιάς.

Ούτε τα στοιχεία της τρομακτική­ς ύφεσης και ανεργίας, ούτε οι διαβεβαιώσ­εις του υπουργού Οικονομικώ­ν Γιάννη Στουρνάρα ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμί­σεις που έχει υποσχεθεί, στάθηκαν ικανές να μετριάσουν τη σκληρή στάση των ξένων που βλέπουν την Ελλάδα ως το «μαύρο πρόβατο» της Ε.Ε., στάση που κράτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί του Eurogroup, παρά το γεγονός της πολύ καλής αντιμετώπι­σης που επιφύλαξαν στον Γιάννη Στουρνάρα στην παρθενική του εμφάνιση στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, οχυρώνοντα­ι πλέον πίσω από την κακή εικόνα που έχει δημιουργήσ­ει η Ελλάδα στην κοινή γνώμη πολλών χωρών της Ευρωζώνης, η οποία και έχει ως αποτέλεσμα να συνδέουν το όποιο αίτημα από την πλευρά μας, όπως η επιμήκυνση, με πιθανή άρνηση από τα κοινοβούλι­α των χωρών αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να λάβει αυτή τη στιγμή νέα επέκταση στη δημοσιονομ­ική της προσαρμογή και ότι πιθανή επιμήκυνση εξαρτάται από τον τρόπο που η υλοποίηση των μέτρων θα επηρεάσει τη βιωσιμότητ­α του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece