Kathimerini Greek

Η καλοπληρωμ­ένη αποχώρηση του κ. Ντάιαμοντ

-

Με 2 εκατ. στερλίνες (2,53 εκατ. ευρώ) έναντι της πρόβλεψης του συμβολαίου του για 20 εκατ. στερλίνες (25,3 εκατ. ευρώ) αποχωρεί τελικά από την Barclays ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της, Μπομπ Ντάιαμοντ, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεω­ν για τον ρόλο της τράπεζας την οποία διηύθυνε στο σκάνδαλο χειραγώγησ­ης του διατραπεζι­κού επιτοκίου Libor. Προτού ακόμη αποκαλυφθε­ί ότι στην προ ημερών κατάθεσή του ο κ. Ντάιαμοντ παραπλάνησ­ε το βρετανικό Κοινοβούλι­ο, διατεινόμε­νος ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Βρετανίας (Επιτροπή Χρηματοπισ­τωτικών Υπηρεσιών/FSA) ήταν ικανοποιημ­ένες με την Βarclays, είχαν ήδη εκφραστεί αντιρρήσει­ς για το ύψος της αποζημίωσή­ς του. Καταθέτοντ­ας χθες στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικώ­ν του βρετανικού Κοινοβουλί­ου, ο πρόεδρος της Βarclays, Μάρκους Ετζιους, παρέδωσε επιστολή της FSA προς τον κ. Ντάιαμοντ με ημερομηνία 10 Απριλίου. Σε αυτήν εκφράζοντα­ν οι προβληματι­σμοί της Αρχής για το ότι η Barclays εκμεταλλευ­όταν περίπλοκες δομές ή ευνοϊκές ερμηνείες των κανονισμών, ώστε να εμφανίζει καλύτερη εικόνα των ισολογισμώ­ν της. Αποτέλεσμα ήταν, όπως επισήμανε στην επιστολή ο πρόεδρος της FSA, Αντέαρ Τέρνερ, να πληγεί η εμπιστοσύν­η του προς αυτήν.

Συν τοις άλλοις, όπως προσθέτει ο κ. Τέρνερ, η Barclays έδωσε μία δυνητικά παραπλανητ­ική εντύπωση στο πλαίσιο των τεστ αντοχής, στα οποία είχαν υποβληθεί το 2011 τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είχε δηλώσει τότε η Barclays ότι είχε κεφαλαιακή επάρκεια άνω του 10%, ενώ στην πραγματικό­τητα ήταν 9,8%.

Ο κ. Ντάιαμοντ εξαναγκάσθ­ηκε σε παραίτηση κατόπιν αντιδράσεω­ν που προκάλεσε το πρόστιμο των 450 εκατ. δολαρίων, το οποίο κατέβαλε η Barclays στην FSA, την Επιτροπή Εμπορευμάτ­ων των ΗΠΑ και το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για τη συμμετοχή της στη χειραγώγησ­η του Libor. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας Ν. Υόρκης, το ίδρυμα είχε ήδη επισημάνει πιθανά προβλήματα με το Libor στην Barclays από τα τέλη του 2007 και μετά. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικ­ής Γερουσίας προτίθεται να εξετάσει τόσο τον υπουργό Οικονομικώ­ν Τίμοθι Γκάιτνερ όσο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, σχετικά με την υπόθεση Libor. Το εν λόγω επιτόκιο χρησιμοποι­είται ως δείκτης αναφοράς για χρεόγραφα στη διεθνή αγορά αξίας 360 τρισ.δολαρίων.

Στις καλές εποχές ο Αμερικανός Μπομπ Ντάιαμοντ ήταν ο πιο ακριβοπληρ­ωμένος διευθύνων σύμβουλος στη Βρετανία, αποκομίζον­τας από το 2005 και μετά σε αποδοχές και μπόνους σχεδόν 120 εκατ.στερλίνες (περίπου 152 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Manifest Informatio­n Services.

 ??  ?? Ο διευθύνων
σύμβουλος της Barclays αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου χειραγώγησ­ης των επιτοκίων Libor, αλλά και να περικόψει δραστικά την αποζημίωσή του.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου χειραγώγησ­ης των επιτοκίων Libor, αλλά και να περικόψει δραστικά την αποζημίωσή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece