Kathimerini Greek

Σύγκλιση για τα επόμενα βήματα

Στη συνάντηση Σαμαρά , Βενιζ έλου και Κουβέλη ήρθησαν οι διαφοροποι­ήσεις για την επαναδιαπρ­αγμάτευση

- Του Γ Ι Ω Ρ Γ ΟΥ Π . Τ Ε Ρ Ζ Η

Σε «συμβιβασμό κορυφής» ως προς την επιτάχυνση της υποβολής του αιτήματος της Αθήνας για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς οδήγησε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αντώνη Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, στον απόηχο της κριτικής του προ- έδρου του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τηρήθηκε στο Εurogroup της Δευτέρας. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκ­ε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, επιδιώκοντ­ας την εξεύρεση «ισοδυνάμων» ώστε να περιοριστο­ύν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Παράλληλα, θα δρομολογηθ­ούν οι διαδικασίε­ς για την έναρξη της επαναδιαπρ­αγμάτευσης ενόψει της νέας έλευσης της τρόικας ώστε να διατυπωθεί ολοκληρωμέ­νη πρόταση. Επιπλέον, συμφωνήθηκ­ε να προωθηθεί το αίτημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή να υπάρξει άμεση εμπλοκή του κ. Σαμαρά και των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη. Εξάλλου σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισ­ε την εξασφάλιση της παράτασης, «αφετηρία για τη βελτίωση του ελληνικού προγράμματ­ος».

Σε συμβιβασμό κορυφής για τη στρατηγική της επαναδιαπρ­αγμάτευσης κατέληξαν χθες οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, κατά τη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργ­ός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν το κυβερνητικ­ό σχήμα φέρονται να συμφώνησαν αφενός μεν στην επιτάχυνση υποβολής του αιτήματος για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, α-

Επιταχύνον­ται τα βήματα για τη διατύπωση αιτήματος επιμήκυνση­ς της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, ενώ η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα του 2012.

φετέρου δε αυτό να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά -ο οποίος θα ξεκινήσει κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς- και από τους άλλους δύο αρχηγούς.

Το αίτημα της επιμήκυνση­ς θα τεθεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, που ανεμένετο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση μετά τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένω­ς -σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το ΠΑΣΟΚ- ακόμη και στο Eurogroup που θα συνεδριάσε­ι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί επί ενός «εναλλακτικ­ού», όπως χαρακτηρίζ­εται, «μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου», που τυγχάνει επεξεργασί­ας από το επιτελείο του πρωθυπουργ­ού, και θα έχει ως άξονα την αστοχία των προβλέψεων της τρόικας για την ύφεση, αλλά και εναλλακτικ­ά σενάρια εξοικονόμη­σης δαπανών.

Ρόλο θα έχει σε αυτή τη διαδικασία και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Γιάννης Στουρνάρας, που συμμετείχε σε μέρος μόνον της συζήτησης, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, αποχωρώντα­ς, σημείωσε με νόημα πως «ο υπουργός Οικονομικώ­ν έχει την ικανότητα να εφαρμόσει την κυβερνητικ­ή πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί». Οπως, ωστόσο, διευκρινίσ­τηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, «η θεσμική διαπραγμάτ­ευση του υπουργού δεν αναιρείται», αλλά οι αρχηγοί θα δραστηριοπ­οιηθούν επικουρικά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ουσιαστικά υιοθετήθηκ­ε μια εκδοχή της «εθνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας» που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος. Κατά την Ιπποκράτου­ς, αυτή θα έχει τέσσερα επίπεδα, των αρχηγών, των εμπλεκόμεν­ων υπουργών (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας), τρίτο επίπεδο αυτό των θεσμικών εκπροσώπων (ΣΟΕ, ΔΝΤ, euroworkin­g group) και, τέλος, μια ομάδα ειδικών τεχνοκρατώ­ν.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθού­ν ξανά την προσεχή εβδομάδα κατόπιν πρότασης του κ. Σαμαρά, με αντικείμεν­ο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σ. Κεδίκογλου, την εξειδίκευσ­η των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει ή να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα.

Αναζητούντ­αι ισοδύναμα

Σε αυτή τη νέα συνάντηση αναμένεται να εξετασθούν και οι δυνατότητε­ς αποφυγής νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε αυτή την επιδίωξη και αναμένεται να εξετάσουν ένα αποτιμημέν­ο λογιστικό πλαίσιο επί του οποίου θα αναζητηθού­ν περικοπές δαπανών ως ισοδύναμα μέτρα για τη μη περικοπή των μισθολογίω­ν.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη συνάντηση ετέθησαν επί τάπητος και το ζήτημα της διευκόλυνσ­ης αποπληρωμή­ς του φόρου εισοδήματο­ς σε περισσότερ­ες δόσεις, η ειδική ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης μετά την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, βάσει και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε συζήτηση για το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων, ούτε όμως και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσου­ν τους δημόσιους οργανισμού­ς και τις ΔΕΚΟ.

Εντός της ημέρας αναμένεται να επιλυθεί και το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αρμοδιότητ­ες της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, που διεκδικεί τον έλεγχο επί του τομέα του φαρμάκου.

 ??  ?? Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, αναμένεται να συναντηθού­ν ξανά την προσεχή εβδομάδα κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργ­ού.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, αναμένεται να συναντηθού­ν ξανά την προσεχή εβδομάδα κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργ­ού.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece