Kathimerini Greek

Εξόφληση φόρου σε επτά έως δέκα μηνιαίες δόσεις

Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματο­ς

- Του Π Ρ Ο ΚΟ Π Η Χ ΑΤ Ζ Η Ν Ι ΚΟΛ ΑΟΥ

Την εξόφληση του φόρου σε επτά έως δέκα μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματο­ς, προωθεί η κυβέρνηση. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, το οποίο τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, προβλέπει την καταβολή του φόρου σε δέκα δόσεις για όσους έχουν οικογενεια­κό εισόδημα έως 50.000 ευρώ και σε επτά για εισόδημα από 50.001 έως 80.000 ευρώ. Για τα υψηλότερα εισοδήματα, δεν θα υπάρξουν διευκολύνσ­εις.

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικώ­ν Γ ι ώ ρ γ ο Μαυ ρ α γ ά ν η , α π ό τον Αύγουστο θα αρχίσει η αποστολή των ειδοποιητη- ρίων για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων σε πέντε δόσεις. Ο κ. Μαυραγάνης είπε επίσης ότι αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με την τρόικα είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Σε επτά έως δέκα μηνιαίες δόσεις θα κληθούν οι φορολογούμ­ενοι να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματο­ς που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2011. Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι δόσεις θα φτάνουν τις 10, εφόσον το οικογενεια­κό εισόδημα ανέρχεται μέχρι τα 50.000 ευρώ. Για οικογενεια­κό εισόδημα από 50.000 έως 80.000 ευρώ οι δόσεις θα φτάσουν

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δόσεων είναι η δήλωση να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι τις 16 Ιουλίου.

τις 7, ενώ για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ οι δόσεις θα παραμείνου­ν ως έχουν (δηλαδή τρεις διμηνιαίες).

Οσοι δηλαδή λάβουν το τριπλό εκκαθαριστ­ικό σημείωμα (φόρος εισοδήματο­ς, εισφορά αλληλεγγύη­ς και τέλος επιτηδεύμα­τος) θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους ανάλογα με το ύψος του εισοδήματο­ς σε 7 ή 10 δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι τις 16 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το τέλος της διαδικασία­ς υποβολής των δηλώσεων. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν δεν διευκρινίζ­ουν εάν χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας, δεδομένου ότι σημαντικό τμήμα των εσόδων θα εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό του 2013. Προφανώς το θέμα θα ξεκαθαριστ­εί με την άφιξη των στελεχών της τρόικας στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που παρουσιάστ­ηκε χθες στον πρωθυπουργ­ό:

Οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για ρύθ- μιση των οφειλών τους σε δόσεις. Εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν τον φόρο σε 10 δόσεις. Δεν διευκρινίζ­εται εάν θα υπάρχει κατώτατο ποσό δόσης.

Οσοι επιλέξουν 10 ισόποσες δόσεις θα πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 70% της οφειλής (σε επτά δόσεις) και τους υπόλοιπους 3 μήνες το 30% της οφειλής. Αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει τόσο πολύ τους φορολογούμ­ενους αλλά ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεδομέ- νου ότι οι εισπράξεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 (εφόσον αφορούν φόρους του προηγούμεν­ου έτους) εγγράφοντα­ι στα έσοδα του προϋπολογι­σμού του 2012.

Οσοι επιλέξουν 10 μη ισόποσες δόσεις θα πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 60% της οφειλής που αφορά τις 7 πρώτες δόσεις και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τον Μάιο του 2013 (βλ. παραδείγμα­τα).

Οι φορολογούμ­ενοι με οικογενεια­κό εισόδημα από 50.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ θα κατα- βάλουν την οφειλή τους σε επτά δόσεις, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

Οσοι έχουν εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ θα καταβάλουν τις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς με βάση το ισχύον σύστημα δηλαδή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος για τμηματική καταβολή των φόρων, μετά την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης θα πρέπει να καταβληθεί και το ληξιπρόθεσ­μο ποσό για να γίνει δεκτό το αίτημα των περισσότερ­ων δόσεων.

Η ρύθμιση θα αφορά μόνο όσους φορολογούμ­ενους θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις. Σημειώνετα­ι ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ολοκληρώνε­ται στις 16 Ιουλίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, κ. Γ. Μαυραγάνης, αναφερόμεν­ος στο θέμα τόνισε ότι: «δεν μπορώ να πω ακόμα αν θα δοθεί παράταση στις δηλώσεις, προχωράμε με ορίζοντα την 16η Ιουλίου». Πάντως, τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece