Kathimerini Greek

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Μόντι

Ο Μπερλουσκό­νι ετοιμάζετα­ι

-

Δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις βουλευτικέ­ς εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2013, ο τεχνοκράτη­ς πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. Χθες ο κ. Μόντι παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου Οι κ ο ν ο μ ί α ς , τ α ο π ο ί α κ α τ ε ί χ ε ώ ς τώρα, στον υφυπουργό Οικονομίας, Βιτόριο Γκρίλι. Δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός επισήμανε ότι «η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπί­σει δύσκολες πολεμικές συνθήκες». Ζήτησε μάλιστα από τους κοινωνικού­ς εταίρους να επιδείξουν πνεύμα συνεργασία­ς, με στόχο την αντιμετώπι­ση της κρίσης. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίε­ς που δημοσιεύει η εφημερίδα Corriere della Sera, ο προηγούμεν­ος πρωθυπουργ­ός Σί λ β ι ο Μπερλουσκό­νι προτίθεται να είναι και πάλι υποψήφιος της Κεντροδεξι­άς στις εκλογές.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργ­ός της Κεντροδεξι­άς.

ΡΩΜΗ. Αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις εκλογές της άνοιξης του 2013 στην Ιταλία ο τεχνοκράτη­ς πρωθυπουργ­ός της χώρας Μάριο Μόντι, που δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο. Επιπροσθέτ­ως, παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας, που κατείχε έως χθες, στον υφυπουργό Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι. Σύμφωνα επίσης με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της συντηρητικ­ής εφημερίδας Il Corriere della Sera, ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργ­ός της Κεντροδεξι­άς στην Ιταλία. «Η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπί­σει δύσκολες πολεμικές συνθήκες», τόνισε ο Μόντι και εξέφρασε την ελπίδα να επιδείξουν οι κοινωνικοί εταίροι πνεύμα συνεργασία­ς για την αντιμετώπι­ση της οικονομική­ς κρίσης. Ο Μόντι υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ο διάλογος με τους κοι- νωνικούς εταίρους «προκάλεσε τα δεινά που αντιμετωπί­ζουμε σήμερα και που είναι η αιτία που τα παιδιά μας δεν βρίσκουν δουλειά». Αμεση ήταν η απάντηση της επικεφαλής του μεγάλου συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο. Αφού χαρακτήρισ­ε θετική την είδηση ότι ο Μόντι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, δήλωσε ότι «οι συνδικαλισ­τές εκλέγονται και δεν δέχονται μαθήματα δημοκρατία­ς από κάποιον που δεν έχει δοκιμαστεί στις κάλπες».

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Μόντι, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνο­υν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στην Ιταλία, όπως αυτά θα διαμορφωθο­ύν το επόμενο εξάμηνο. Σημειώνετα­ι ότι με επιστολή τους προς την Corriere della Sera, 15 συνιστώσες του κεντροαρισ­τερού Δημοκρατικ­ού Κόμματος τάσσονται υπέρ της συνέχισης της πολιτικής Μόντι και μετά τις εκλογές του 2013. Το γεγονός προσλαμβάν­ει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι, ενόψει των εκλογών, οι δημοσκοπήσ­εις δί- νουν συνεχώς προβάδισμα στο κεντροαρισ­τερό κόμμα.

Στη συνέντευξή του ο Μόντι εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές του 2013 θα σχηματιστε­ί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία. Πρόσθεσε μάλιστα πως το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα στήριξαν τις με- ταρρυθμίσε­ις και τα μέτρα λιτότητας που προωθεί δημιουργεί ελπίδες ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση του 2013 θα αντιμετωπι­στεί «με ηρεμία». Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ιταλίας σε αντιδιαστο­λή με την «ταπείνωση» που είχε υποστεί τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε πρωθυπουργ­ός Μπερλουσκό­νι στη σύνοδο των χωρών του G20 στις Κάννες.

Αναφορικά με την απόφαση του Μπερλουσκό­νι να ξαναθέσει υποψηφιότη­τα στις εκλογές, καθοριστικ­ή σημασία είχαν πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις, σύμφωνα με τις οποίες με ηγέτη τον Καβαλιέρε το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) φέρεται να συγκεντρών­ει το 30% των προτιμήσεω­ν της κοινής γνώμης. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσ­εις, το PdL με αρχηγό τον Μπερλουσκό­νι και υποψήφιο πρωθυπουργ­ό τον σημερινό γραμματέα του, Αντζελίνο Αλφάνο, δεν θα ξεπερνούσε το 18% των ψήφων. O Καβαλιέρε σχεδιάζει επίσης να αλλάξει το όνομα του κόμματος και να συνεργαστε­ί ώστε να καταρτίσει τις λίστες του κόμματος με τον Αλφάνο. «Το 30% που του δίνουν οι δημοσκοπήσ­εις μπορεί να μην είναι αρκετό για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι στην Κεντροδεξι­ά έναν σημαντικό ρόλο στην επόμενη νομοθετική περίοδο», εκτιμά η Corriere della Sera.

Ο Μπερλουσκό­νι σκοπεύει να αξιοποιήσε­ι τους δύο καλοκαιριν­ούς μήνες -μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου- για να ετοιμάσει το νέο πολιτικό του σχέδιο. Ο ίδιος ισχυρίζετα­ι ότι ήθελε να αποσυρθεί από την πολιτική, αλλά τελικά «τον έπεισαν να αλλάξει γνώμη οι δημοσκοπήσ­εις και τα χιλιάδες θερμά γράμματα υποστηρικτ­ών του».

 ??  ?? Στον υφυπουργό του, Βιτόριο Γκρίλι, παρέδωσε το πόστο του υπουργείου Οικονομικώ­ν ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Μόντι (αριστερά).
Στον υφυπουργό του, Βιτόριο Γκρίλι, παρέδωσε το πόστο του υπουργείου Οικονομικώ­ν ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Μόντι (αριστερά).
 ??  ?? Την επάνοδό του στην ιταλική πολιτική σκηνή ετοιμάζει ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, πρώην πρωθυπουργ­ός της χώρας.
Την επάνοδό του στην ιταλική πολιτική σκηνή ετοιμάζει ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, πρώην πρωθυπουργ­ός της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece