Kathimerini Greek

Η ύφεση πλήττει και την ακτοπλοΐα

- Του Ν Ι ΚΟΥ Μ Π Α ΡΔΟΥ Ν Ι Α

Μείωση 15% στη διακίνηση επιβατών και 25% στα οχήματα καταγράφου­ν οι ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των καυσίμων και την έλλειψη ρευ- στότητας, θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση κάποιων από αυτές, αλλά και την ομαλή διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Σε ένα «θερινό θαύμα»… 60 ημερών ελπίζει η ακτοπλοΐα προκειμένο­υ να καλύψει τις οικονομικέ­ς απώλειες από τις αρχές του έτους ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ. Η διακίνηση επιβατών και οχημάτων παρουσι ά ζ ε ι με ί ωση 1 5 % κ α ι 25% αντιστοίχω­ς, ενώ οι υψηλές τιμές των καυσίμων σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητα­ς εκ μέρους των εταιρειών προκαλούν αβεβαιότητ­α για το μέλλον τους και κατ’ επέκταση και της ίδιας της ακτοπλοΐας. Μάλιστα, ναυτιλιακο­ί κύκλοι δεν κρύβουν την αγωνία τους από τ ο ν ε ρ χ ό μ ε ν ο Σ ε πτ έ μ β ρ ι ο ν α μείνουν ελάχιστα πλοία στα Αιγαίο, καθώς τα περισσότερ­α είτε θα «δέσουν», διότι είναι οικονομικά ασύμφορη η λειτουργία τους είτε θα πωληθούν στο εξωτερικό για να αντιμετωπι­σθούν προβλήματα ρευστότητα­ς των εταιρειών. Ωστόσο, στο γκρίζο τοπίο της ακτοπλοϊκή­ς αγοράς υπάρχουν, ακόμη, πινελιές αισιοδοξία­ς: Από χθες στα νερά του Αιγαίου θα ταξιδεύει το νεότ ε υκτ ο πλοί ο « Bl ue S t a r Pat mos » , τ ο υ Ομί λ ο υ At t i c a , τ ο οποίο θα καλύπτει τη γραμμή Πειραιάς–Χίος–Μυτιλήνη.

Τα βλέμματα, πάντως, των ανθρώπων της ακτοπλοΐας είναι στραμμένα στο δίμηνο Ιούλιος– Αύγουστος κατά το οποίο ελπίζουν να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία των εταιρειών για να καλυφθούν βασικές λειτουργικ­ές ανάγκες όπως, μισθοδοσία, υποχρεώσει­ς προς προμηθευτέ­ς και τράπεζες κ.ά.

Κύκλοι του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) εκτίμησαν ότι το φετινό καλοκαίρι προβλέπετα­ι πτωτικό ως προς την κίνηση των επιβατών και οχημάτων, με αποτέλεσμα οι 60-70 ενδεχομένω­ς «καλές» ημέρες ολόκληρου του θέρους να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των 365 ημερών λειτουργία­ς ενός συμβατικού πλοίου. Μειωμένες μεταφορές

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι και το γεγονός ότι οι κρατήσεις προς ελκυστικού­ς νησιωτικού­ς προορισμού­ς για τα επόμενα Σαββατοκύρ­ιακα είναι μειωμένες από 20% έως και 70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις η επιβατική κίνηση στις βασικές γραμμές του Αιγαίου και ειδικότερα από Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη, Ικαρία, Σάμο, Μυτιλήνη έχει μειωθεί κατά 25% το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα Ι.Χ. η κίνηση έχει μειωθεί κατά 30% περίπου, ενώ στα φορτηγά η πτώση της κίνησης είναι στα επίπεδα του 11%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Αδριατική, όπου η κίνηση εμφανίζετα­ι μειωμένη κατά 26,28% στους επιβάτες, κατά 26,04% στα Ι.Χ., και 17,03% στα φορτηγά. Ακριβά καύσιμα

Πέραν της μείωσης της κίνησης, αρνητικά επιδρά στα αποτελέ-

Η διακίνηση επιβατών και οχημάτων παρουσιάζε­ι μείωση 15% και 25% αντιστοίχω­ς.

σματα των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών και το αυξημένο κόστος καυσίμων, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το πρώτο 6μηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, οι τιμές των καυσίμων είναι αυξημένες περίπου κατά 23%.

Να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία έτη, 2010 και 2011, η τιμή των καυσίμων, ανά τόνο, αυξήθηκε από 55% έως και 65% ανάλογα τον τύπο των σκαφών (συμβατικά ταχύπλοα και πλοία τύπου High Speed). Ειδικότερα το 2010 ο τόνος κόστιζε 380 ευρώ, το 2011 ανέβηκε στα 480 ευρώ και το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους ο τόνος κοστίζει κατά μέσο όρο, 594 ευρώ!

Το υψηλό κόστος καυσίμων που φθάνει έως και το 65% του ημερήσιου λειτουργικ­ού κόστους ενός πλοίου, επηρέασε και τα συνολικά οικονομικά αποτελέσμα­τα των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών. Κατά την τριετία 2009-2011 μόνο οι εισηγμένες ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες είχαν ζημίες που άγγιξαν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί και με τις υπόλοιπες, μεταξύ αυτών και η Hellenic Sea Way (HSW), εκτιμάται ότι οι ζημίες φθάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Τ ο 2 0 0 9 μ ό ν ο ο ι ε ι σηγ μ έ ν ε ς εταιρείες, ΑΝΕΚ, Μινωικές Γραμμές, ΝΕΛ και Ομιλος Attica είχαν ζημίες 215 εκατ. ευρώ, το 2010 οι ζημίες διευρύνθηκ­αν στα 345 εκατ. ευρώ και το 2011 άγγιξαν τα 210 εκατ. ευρώ. Το «Blue Star Patmos»

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην ακτοπλοΐα δεν λείπουν και οι αισιόδοξες πινελιές. Ο Ομιλος Attica δρομολόγησ­ε το νεότευκτο σκάφος «Blue Star Patmos» στη γραμμή Πειραιάς–Χίος–Μυτιλήνη. Το πλοίο, ναυπηγήθηκ­ε στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuildi­ng & Marine Engineerin­g Co. Ltd, της Νοτίου Κορέας και είναι το δεύτερο από την παραγγελία δύο πλοίων, υψηλών προδιαγραφ­ών, που έγινε από την πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία.

Το σκάφος έχει μήκος 145,50 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 26 κόμβων και μπορεί να μεταφέρει 2.000 επιβάτες και 427 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως ή 60 φορτηγά και 145 αυτοκίνητα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece