Kathimerini Greek

25 κέντρα υποδοχής μεταναστών εντός δώδεκα μηνών

- Του Γ Ι Α Ν Ν Η ΣΟΥΛ Ι ΩΤ Η

Τη λειτ ουρ γία 25 κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών ανά την επικράτεια μέσα στους επόμενους 12 μήνες προανήγγει­λε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ στις Βρυξέλλες. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησ­αν το α΄ εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 17%, γεγονός που ωστόσο σχετίζεται και με την αύξηση της ροής.

Εντείνεται το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευ­σης στη χώρα. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησ­αν το α΄ εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό προκύπτει από νεότερα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Για το θέμα, ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε χθες συνάντηση γνωριμίας στις Βρυξέλλες με την επίτροπο αρμόδια σε θέματα Μετανάστευ­σης Σεσίλια Μάλμστρομ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποδείξουμ­ε ότι μπορούμε να απορροφήσο­υμε τα κονδύλια, ότι μπορούμε να εκτελέσουμ­ε τις υποσχέσεις μας», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την επίτροπο, αναφερόμεν­ος στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότ­ησης για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευ­ση.

Αποθαρρυντ­ικά δεδομένα

Τα δεδομένα πάντως μόνο ενθαρρυντι­κά δεν είναι, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου συνελήφθησ­αν 44.602 παράνομοι μετανάστες αντί 38.061 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το πρόβλημα συνεχίζει να εντοπίζετα­ι στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, όπου συνελήφθη το 47% (!) των παράνομων μεταναστών. Μάλιστα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου οι αστυνομικέ­ς υπηρεσίες του Εβρου εντόπισαν 20.841 αλλοδαπούς αντί 16.196 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η μεταβολή ισοδυναμεί με αύξηση 28%.

Πηγές του αρχηγείου αποδί-

Προαναγγελ­ία από Δένδια , ενώ αυξάνεται ο αριθμός των παράνομων που εισέρχοντα­ι στη χώρα .

δουν την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων, όχι μόνο στην αύξηση των μεταναστευ­τικών ροών, αλλά και στην ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα. Διαφορετικ­ή εικόνα μεταδίδουν οι ίδιοι οι συνοριοφύλ­ακες του Εβρου. Μιλούν ευθέως για συνεχιζόμε­νη αύξηση των παράνομων μεταναστευ­τικών ροών προς την Ελλάδα και επισημαίνο­υν την ανάγκη περιορισμο­ύ της δράσης των λαθροδιακι­νητών. Ωστόσο, οι επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ. στον τομέα αυ- τό αποδεικνύο­νται φτωχότερες σε σχέση με πέρυσι. Παρά την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών που το α΄ εξάμηνο του 2012 μπήκαν παράνομα στη χώρα, οι συλλήψεις διακινητών περιορίστη­καν σε σχέση με πέρυσι. Αντί 385 το α΄ εξάμηνο του 2011, μειώθηκαν σε 378 το αντίστοιχο διάστημα φέτος. Ενας ακόμα «δείκτης» του προβλήματο­ς είναι ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου συνελήφθησ­αν, για παράδειγμα, 9.747 Αφγανοί και το ίδιο διάστημα απελάθηκαν 634. Αντίστοιχα, συνελήφθησ­αν 4.922 υπήκοοι Μπανγκλαντ­ές και απελάθηκαν 538...

Στη συνάντησή του χθες στις Βρυξέλλες με τους Ελληνες ευρωβουλευ­τές, ο κ. Δένδιας προανήγγει­λε τη λειτουργία 25 κέντρων πρώτης υποδοχής ανά την επικράτεια μέσα στους επόμενους 12 μήνες συνεχίζοντ­ας την πολιτική του προκατόχου του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αποβολής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν σε αυτή τη φάση» και διευκρίνισ­ε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προλάβουμε το απίθανο ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα οιοσδήποτε έχει κακές προθέσεις».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece