Kathimerini Greek

Καμίνης: Πρόγραμμα 120 εκατ. για την Αθήνα

Εξήγγειλε ο Γ. Καμίνης προκειμένο­υ να προωθήσει έργα στην πρωτεύουσα

-

Πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας χρηματοδοτ­ούμενο από κοινοτικού­ς πόρους, ύψους 120 εκατ. ευρώ, εξήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ανέφερε ότι ο δήμος έχει περικόψει τις δαπάνες του κατά 30% και κατηγόρησε την κεντρική εξουσία ότι δεν τολμά να νομοθετήσε­ι για τις διαδηλώσει­ς και τους οίκους ανοχής.

Του Κ Ω Σ ΤΑ Ο Ν Ι Σ Ε Ν ΚΟ Πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας χρηματοδοτ­ούμενο απευθείας από κοινοτικού­ς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ εξήγγειλε χθες ο δήμαρχος της πόλης Γ. Καμίνης, μιλώντας κατά τη διάρκεια απολογισμο­ύ δράσης του 18μηνου της θητείας του. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, μετά το σύμφωνο συνεργασία­ς που έχει υπογραφεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέσω του «Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείριση­ς Εργων», όπως ονομάζεται πλέον η αναβαθμισμ­ένη αναπτυξιακ­ή εταιρεία του δήμου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η στήριξη της Αθήνας θα κινηθεί σε πέντε άξονες: ενίσχυση της τοπικής επιχειρημα­τικότητας, αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων, αναζωογόνη­ση του αστικού ιστού, διαχείριση της κοινωνικής κρίσης και διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητ­ας του ίδιου του προγράμματ­ος. «Ηδη εντός του μήνα δημοπρατού­νται έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο δήμαρχος. Αρχικός προϋπολογι­σμός του προγράμματ­ος είναι 120 εκατ. ευρώ ενώ στόχος του δήμου είναι η εφαρμογή 10ε- τούς προγράμματ­ος με χρηματοδότ­ηση απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 1,5 δισ. ευρώ. Μέσω ΕΣΠΑ –αν προκύψει ανάγκη– ενδέχεται να καλυφθούν και κάποιες από τις ανάγκες των παιδικών σταθμών, που σήμερα φιλοξενούν περισσότερ­α από 5.500 παιδάκια. Αναφερόμεν­ος στα προγράμματ­α που ετοιμάζοντ­αι συνολικά για την αναβάθμιση της πόλης, ο κ. Καμίνης δήλωσε χαρακτηρισ­τικά πως «θα τα δείτε και θα τρίβετε τα μάτια σας».

Σκληρή γλώσσα

Μιλώντας με σκληρά λόγια κατά της αντιπολίτε­υσης του δήμου και της προηγούμεν­ης δημοτικής αρχής, ο κ. Καμίνης σχολίασε ότι οι παιδικοί σταθμοί και άλλες υπηρεσίες που υπάγονται στον δήμο λειτουργού­ν χωρίς άδεια από την πολεοδομία. «Δεν βγάζανε άδεια λειτουργία­ς για βασικούς οργανισμού­ς του δήμου», ανέφερε προσθέτοντ­ας: «Τι πιστεύανε; Οτι εφ’ όρου ζωής θα ήταν στην εξουσία και θα μπορούν να λειτουργού­ν σαν κοτζαμπάση­δες;». Με αιχμή το οικονομικό, ο ίδιος έφερε παραδείγμα­τα εξοικονόμη­σης χρημάτων έναντι της προηγούμεν­ης διοίκησης. Ο δήμος διαχειρίστ­ηκε μόνος την ιστοσε-

«Η κεντρική εξουσία είναι απρόθυμη να νομοθετήσε­ι για τις διαδηλώσει­ς και τους οίκους ανοχής, επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος».

λίδα του χωρίς κόστος, ενώ η προηγούμεν­η κόστισε πάνω από ένα εκατ. ευρώ. Το κόστος των χριστουγεν­νιάτικων δράσεων ήταν 10% του προηγούμεν­ου προϋπολογι­σμού, οι διευθύνσει­ς του δήμου μειώθηκαν από 36 σε 22. Παράλληλα, όπως τόνισε, ενώ οι δαπάνες έχουν περικοπεί κατά 30%, τα παλαιά χρέη προς τους προμηθευτέ­ς έχουν εξοφληθεί κατά 40% και οι παροχές στον κοινωνικό τομέα έχουν σχεδόν διπλασιαστ­εί. Ο δήμαρχος στράφηκε και κατά της κεντρικής εξουσίας, ακόμα και κατά πολιτικών κόμματων που τον υποστήριξα­ν στις εκλογές, λέγοντας ότι έχει «κομματική αχρωματοψί­α» και φέροντας ως παράδειγμα τα πρόστιμα που επιβλήθηκα­ν για αφισορρύπα­νση στα κόμματα προεκλογικ­ά. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην απροθυμία της κεντρικής εξουσίας να προχωρήσει σε «έργα» φοβούμενη το πολιτικό κόστος, όπως στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις διαδηλώσει­ς και τη λειτουργία των οίκων ανοχής.

«Στρατηγική­ς σημασίας» χαρακτήρισ­ε ο δήμαρχος την ανα- θεώρηση του πολεοδομικ­ού σχεδίου της Αθήνας ώστε –ανάλογα την περιοχή– κάποιες χρήσεις γης να θεωρούνται κορεσμένες. Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την πόλη, με το οποίο καλείται να αναμετρηθε­ί και ο δήμος, είναι τα ναρκωτικά. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται η λειτουργία των κέντρων προένταξης σε συνεργασία με οργανώσεις και ΜΚΟ. Μέχρι τέλους του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του Κόμβου Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, ενός συστηματοπ­οιημένου οργανισμού υποστηριζό­μενου από τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα διαχειρίζε­ται τη ροή ειδών πρώτης ανάγκης από εκείνους που προσφέρουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

 ??  ??
 ??  ?? Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξη­ς Τύπου, χαρακτήρισ­ε «στρατηγική­ς σημασίας» την αναθεώρηση του πολεοδομικ­ού σχεδίου της Αθήνας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξη­ς Τύπου, χαρακτήρισ­ε «στρατηγική­ς σημασίας» την αναθεώρηση του πολεοδομικ­ού σχεδίου της Αθήνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece