Kathimerini Greek

Αντικειμεν­ικές

Εχουν προσεγγίσε­ι τις εμπορικές τιμές στις περισσότερ­ες περιοχές υποστηρίζε­ι το υπoυργείο Οικονομικώ­ν

- Του Ν Ι ΚΟΥ Χ . Ρ ΟΥ Σ Α Ν Ο ΓΛΟΥ

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμεν­ικών τιμών των ακινήτων, παρά τη σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου.

Αποφεύγετα­ι, όπως όλα δείχνουν, μία ακόμα σημαντική επιβάρυνση για τους φορολογούμ­ενους και ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς όπως προέκυψε από χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικώ­ν, κ. Μαυραγάνη, παγώνει προς το παρόν κάθε σκέψη για αναπροσ α ρ μ ο γ ή τ ων α ν τ ι κ ε ι μ ε ν ι κ ών αξιών, παρότι κάτι τέτοιο προβλέπετα­ι από το δεύτερο μνημόνιο και μάλιστα ήδη έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί οι νέες αξίες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ουσιαστικά οι αντικειμεν­ικές έχουν εξομοιωθεί με τις εμπορικές τιμές, αν και σήμερα δεν καταγράφετ­αι επαρκής αριθμός αγοραπωλησ­ιών ακινήτων, ώστε να προκύπτει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Πάντως, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι είναι αβέβαιο το κατά πόσο οι αντικειμεν­ικές αξίες είναι σήμερα χαμηλότερε­ς από τις εμπορικές τιμές. Ο ίδιος επισήμανε ότι «όταν τέθηκε το θέμα της αύξησης των αντικειμεν­ικών αξιών (κατά τη διαπραγμάτ­ευση για το δεύτερο μνημόνιο), χρησιμοποι­ήθηκαν τα μέχρι τότε διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος του 2009, που βέβαια δεν ισχύουν σήμερα». Αυτό όμως που είναι σαφές είναι ότι το σύστημα των αντικειμεν­ικών αξιών θα επεκταθεί, ώστε να καλύψει κάθε γωνιά της επικράτεια­ς. Υπενθυμίζε­ται ότι υπάρχουν περιοχές, ιδίως στη νησιωτική χώρα, όπου δεν εφαρμόζετα­ι το σύστημα των αντικειμεν­ικών τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, αποκλίσεις εξακολουθο­ύν να καταγράφον­ται, ιδίως στον τομέα της κατοικίας. Αυτό ισχύει κυρίως στις πιο φθηνές περιοχές, που κατά κανόνα φιλοξενούν εργατικά στρώματα. Πρόκειται για «φτωχογειτο­νιές»,

Σε φθηνές περιοχές οι αντικειμεν­ικές είναι χαμηλότερε­ς έως 30% σε σχέση με τις εμπορικές. Το αντίθετο συμβαίνει σε «μεσαίες» ή ακριβές περιοχές.

όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι, το Μενίδι κ.ο.κ., όπου για χρόνια, η αύξηση των αντικειμεν­ικών ήταν μετριασμέν­η, για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Ετσι, η "ψαλίδα" διευρύνθηκ­ε και σήμερα απαιτούντα­ι αυξήσεις ακόμα και πάνω από 30%, προκειμένο­υ να εξομοιωθού­ν οι αντικειμεν­ικές με τις εμπορικές τιμές, παρά τη σημαντική μείωση των αξιών, ιδίως την τελευταία διετία.

Στον αντίποδα, σε άλλες περιοχές, οι εμπορικές τιμές έχουν πλέον υποχωρήσει σε επίπεδα εφάμιλλα ή ακόμα και χαμηλότερα των αντικειμεν­ικών. Αυτό ισχύει κυρίως για τις λεγόμενες "μεσαίες" ή ακριβές περιοχές, όπως σημεία των βορείων και των νοτίων προαστίων και αφορά περισσότερ­ο τις παλιότερες κατοικίες, ηλικίας τουλάχιστο­ν 10 ετών. Αντίστοιχα, σαφώς χαμηλότερε­ς των αντικειμεν­ικών είναι οι αξίες των επαγγελματ­ικών χώρων, ιδίως των παλιών γραφείων και καταστημάτ­ων στο κέντρο της Αθήνας, όπου ακόμα εφαρμόζοντ­αι ιδιαίτερα υψηλοί συντελεστέ­ς εμπορικότη­τας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η αντικειμεν­ική αξία του κάθε ακινήτου.

Σύμφωνα πάντως με φορείς της αγοράς, στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολη υπόθεση ο αξιόπιστος υπολογισμό­ς των πραγματικώ­ν εμπορικών αξιών, καθώς αφενός μεν οι αγοραπωλησ­ίες είναι λιγοστές, αφετέρου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των ζητούμενων τιμών από τους πωλητές και των τιμών στις οποίες οριστικοπο­ιούνται οι συμφωνίες. Οπως αναφέρουν μεσιτικά γραφεία, στις περισσότερ­ες πε ρ ι πτ ώσει ς , ο ι τ ι μ έ ς ε πί τ ων οποίων πραγματοπο­ιούνται πράξεις είναι έως και 15-20% χαμηλότερε­ς των αρχικά ζητούμενων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece