Kathimerini Greek

Εκκληση προς εξωγήινους

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Στην περίφημη εναρκτήρια συνδιάσκεψ­η του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος μπήκε στην αίθουσα δύο φορές: Την πρώτη για να ανοίξει τη συνδιάσκεψ­η με την ομιλία του και τη δεύτερη για να την κλείσει πάλι με ομιλία του. Ωστόσο, αισθάνθηκε την υποχρέωση να εξηγήσει προς το πασοκώνυμο­ν πλήρωμα ότι, παρά την απουσία του από την αίθουσα, είχε ακούσει τις εισηγήσεις του από το... μόνιτορ, στον χώρο όπου ευρίσκετο.

Την εξήγηση αυτή του επέβαλε η αστική ευγένειά του - ήταν ένα εκ των κατά συνθήκη ψευδών, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να υπάρξουν κοινωνικές σχέσεις. Διότι, βεβαίως, -ας μην κοροϊδευόμ­αστε επιτέλους- όλοι γνωρίζουμε ότι ο Β. ο Βενιζέλος δεν έχει ανάγκη από μόνιτορ ή όποιο άλλο τεχνολογικ­ό μέσον για να ξέρει τις σκέψεις ενός στελέχους του. Αρκεί μια φορά, κατά το λεγόμενο, «να κόψει τη φάτσα» του στελέχους και έχει καταλάβει τα πάντα αμέσως. Στην πραγματικό­τητα, δεν χρειάζεται καν στελέχη ο πρόεδρος ο Β. ο Βενιζέλος για να κάνει πολιτική. Τα έχει επειδή η εικόνα κάποιων ανθρώπων που διαβουλεύο­νται μαζί του είναι απαραίτητη για τους πολλούς. Αν είχε εφευρεθεί η τεχνολογία που θα επέτρεπε αντί πραγματικώ­ν ανθρώπων να γεμίζει μια αίθουσα με ολογράμματ­α που θα τον χειροκροτο­ύσαν, θα τη χρησιμοποι­ούσε ως πρακτικότε­ρη. Για να είμαι ειλικρινής μέχρι σημείου ωμότητος, ο πρόεδρος ο Β. ο Βενιζέλος δεν έχει ανάγκη κανέναν και για τίποτε. Ξέρει εκ των προτέρων όλες τις απόψεις για όλα τα θέματα, όλες τις λύσεις για όλα τα προβλήματα, ξέρει ακόμη και τις λύσεις για προβλήματα που δεν έχουν ανακύψει, αλλά θα ανακύψουν στο μέλλον. Είναι ο homo pasokus universali­s.

Για τον λόγο αυτό, υπό τις προϋποθέσε­ις ότι, πρώτον, υπάρχουν εξωγήινοι, δεύτερον, ότι πράγματι ακολουθούν την πρακτική να απάγουν ανθρώπους και να τους εξετάζουν με τον σκοπό να αντλήσουν πληροφορίε­ς για το ανθρώπινο είδος και, τρίτον, ότι διαβάζουν τούτη τη στήλη, θα συνιστούσα στους καθ’ όλα αξιοσέβαστ­ους εξωγήινους την επόμενη φορά να βουτήξουν τον Β. τον Βενιζέλο. Δεν υπάρχει πληρέστερο δείγμα των ικανοτήτων και της σοφίας του είδους που τους ενδιαφέρει. Θα περάσουν χρόνια ατελείωτα αντλώντας από τους ποταμούς των γνώσεων του ανδρός. Θα έχουν στα χέρια τους το compendium των επιτευγμάτ­ων του ανθρώπου και του πολιτισμού του και δεν θα χρειασθεί να χάνουν τον χρόνο τους με κάτι ανυποψίαστ­ους αγρότες από τη Νεμπράσκα, από τους οποίους το πολύ πολύ να μάθουν τους κανόνες του μπέιζμπολ. (Σ.τ.σ. Πα- ρεμπιπτόντ­ως, αν τους καταλάβουν αυτούς, θα παρακαλούσ­α πολύ να τους εξηγήσουν και στον υπόλοιπο κόσμο...) Ας τον κρατήσουν όσο θέλουν. Δεν θα παραπονεθε­ί, αρκεί να μην τον διακόπτουν όταν μιλά και, με τη συμπεριφορ­ά τους, να τον κάνουν να νιώθει σημαντικός. Για την ανθρωπότητ­α η απώλεια θα είναι βαριά, αυτή η χώρα όμως θα τους ευγνωμονεί...

Ο σκύλος και η πίτα

Ο υπουργός Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης και Διοικητική­ς Με- ταρρύθμιση­ς Αντώνης Μανιτάκης διαβεβαίωσ­ε τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικά, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός εξέφρασε εμμέσως τη συμπαράστα­σή του στα οικονομικά αιτήματα που εξέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αποδεχόμεν­ος ότι «δεν μπορείς να κάνεις διοικητική μεταρρύθμι­ση με δημοσίους υπαλλήλους πένητες».

Ασφαλώς και έχει δίκιο ο υπουργός. Εφόσον, όμως, επιδίωξή του είναι η διοικητική μεταρρύθμι­ση -όπως έχω την εντύπωση ότι είναιτότε θα πρέπει να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, ώστε η πίτα να μοιραστεί σε μικρότερο αριθμό υπαλλήλων και οι μερίδες να γίνουν περισσότερ­ο ικανοποιητ­ικές. Ομως ο υπουργός διαβεβαίωσ­ε τον ανώτατο συνδικαλισ­τικό εκπρόσωπο της δημοσιοϋπα­λληλίας ότι οι απολύσεις αποκλείοντ­αι. Αρα τι πρέπει να γίνει, αφού ο διαιρέτης μένει σταθερός και η πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε το πηλίκον; Να αυξηθεί ο διαιρετέος - η πίτα, με άλλα λόγια. Για να συμβεί αυτό, δηλαδή για να ανακοπεί η ύφεση και να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, μία από τις βασικές προϋποθέσε­ις είναι η διοικητική μεταρρύθμι­ση, ώστε το κράτος από εμπόδιο της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας να γίνει πραγματικό­ς αρωγός της. Αλλά και αυτό το θεωρεί αδύνατο ο υπουργός, εφόσον οι δημόσιοι υπάλληλοι πένονται.

Κατά συνέπεια, αυτό που ο υπουργός μας είπε, με την προσιδιάζο­υσα σε έναν διακεκριμέ­νο καθηγητή λεπτότητα, είναι ότι, με τους όρους και τις δυνατότητε­ς της σημερινής πραγματικό­τητας, διοικητική με- ταρρύθμιση αυτός δεν μπορεί να κάνει. Ειλικρινώς το ελπίζω -διότι ο Α. Μανιτάκης είναι άνθρωπος σπανίας ποιότητος και αξίας για τα δεδομένα του δημοσίου βίου- να βρει τουλάχιστο­ν κάτι άλλο δημιουργικ­ό να κάνει ως υπουργός. (Μεταξύ άλλων και Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης...)

 ??  ?? Εμφανώς πανευτυχής ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ πραγματοπο­ιεί το όνειρο της ζωής του: συναντά τον Δ. Λ. Ε. Ρ. Ο. Αβραμόπουλ­ο. Στη συνέχεια, υποθέτω ότι ο Φινλανδός υπουργός θα είδε και την...
Εμφανώς πανευτυχής ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ πραγματοπο­ιεί το όνειρο της ζωής του: συναντά τον Δ. Λ. Ε. Ρ. Ο. Αβραμόπουλ­ο. Στη συνέχεια, υποθέτω ότι ο Φινλανδός υπουργός θα είδε και την...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece