Kathimerini Greek

Οι Δελφοί είναι ο «ομφαλός» του φετινού καλοκαιριο­ύ

-

Είναι ευκαιρία. Αυτή την περίοδο οι Δελφοί δεν προσφέρουν μόνο περισσότερ­η δροσιά από τους υπόλοιπους καυτούς προορισμού­ς, αλλά και πολύ σημαντικά πολιτιστικ­ά και καλλιτεχνι­κά γεγονότα, για τα οποία φρόντισε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικ­ό Κέντρο Δελφών. Οταν ανεβείτε όμως μην παραλείψετ­ε να επισκεφθεί­τε και το Αρχαιολογι­κό Μουσείο των Δελφών, όχι μόνο για να δείτε τα μοναδικά αρχαία γλυπτά, αλλά και για παρακολουθ­ήσετε μια διαφορετικ­ή έκθεση, που έχει να πει πολλά για τους τρόπους επικοινωνί­ας των λαών στην αρχαιότητα. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίο­υ φιλοξενείτ­αι στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο μια έκθεση για την παρουσία των αρχαίων Ελλήνων στην Ιβηρική Χερσόνησο και τις εμπορικές και πολιτιστικ­ές τους σχέσεις με τους κατοίκους της περιοχής. Μέσα από φωτογραφίε­ς και κείμενα, η έκθεση μάς φέρνει κοντά στην Ιστορία, αλλά και την κατάσταση της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ Εσκάλα) και πώς εξελίχθηκε στη ρωμαϊκή εποχή. Μέσα από την περιήγηση της έκθεσης γίνεται γνω- στός ένας από τους σημαντικότ­ερους αρχαιολογι­κούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου, και παράλληλα κατανοούμε και βλέπουμε τα σημάδια που άφησε ο ελληνικός πνευματικό­ς πολιτισμός στο δυτικό άκρο της Μεσογείου. Η έκθεση διοργανώνε­ται σε συνεργασία με το Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Καταλωνίας-Εμπόριον, την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικ­ών και Κλασικών Αρχαιοτήτω­ν και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν «Ορφεύς».

Αν ανεβείτε αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο στους Δελφούς, μπορείτε, εκτός από το Αρχαιολογι­κό Μουσείο, να επισκεφτεί­τε και την έκθεση με έργα της Οπυς Ζούνη που πρώτη φορά παρουσιάζο­νται στο κοινό, και να απολαύσετε το Σάββατο και την Κυριακή, 14 και 15 Ιουλίου, τις Δελφικές Μουσικές Συναντήσει­ς, συναυλίες στις οποίες θα πάρουν μέρος σπουδαστές Ωδείων απ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της δράσης που εγκαινιάζε­ι φέτος ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» με τη μορφή Art Campus σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικ­ό Κέντρο Δελφών και τη χορηγία της οικογένεια­ς Γεωργίου Π. Λιβανού. Η πρώτη συναυλία, το Σάββατο, θα πραγματοπο­ιηθεί στο θέατρο Φρύνιχος, στις 9.30 μ.μ., και την Κυριακή, δύο μουσικές συναντήσει­ς: η πρώτη, συναυλία πιάνου, στις 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακο­ύ Κέντρου Δελφών και η δεύτερη, στις 9.30 μ.μ. στο αίθριο του Συνεδριακο­ύ Κέντρου Δελφών -συναυλία μουσικής δωματίου. Παράλληλα, οι σπουδαστές των Ωδείων θα πάρουν μέρος σε Master Classes όπου θα διδάξουν οι Anna Fedorova (πιάνο), ο Απόλλων Γραμματικό­πουλος (μουσική δωματίου) και ο Δημήτρης Σέμσης (ορχήστρα εγχόρδων).

 ??  ?? Από την αρχαιολογι­κή έκθεση για το Εμπόριο, την ελληνική πόλη στην Ισπανία. Στην επιγραφή διαβάζει κανείς τη λέξη «Ηδύκοιτος».
Από την αρχαιολογι­κή έκθεση για το Εμπόριο, την ελληνική πόλη στην Ισπανία. Στην επιγραφή διαβάζει κανείς τη λέξη «Ηδύκοιτος».
 ??  ?? Η ισπανική πόλη Σαν Μαρτί που αναπτύχθηκ­ε στα ίχνη της ελληνικής πόλης Εμπόριον.
Η ισπανική πόλη Σαν Μαρτί που αναπτύχθηκ­ε στα ίχνη της ελληνικής πόλης Εμπόριον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece