Kathimerini Greek

«Να τηρηθεί η συμφωνία»

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Την ανάγκη απαρέγκλιτ­ης τήρησης του κειμένου προγραμματ­ικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, τόνισε χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στο χθεσινό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογρά­φο κ. Σία Κοσιώνη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της επιμήκυνση­ς του χρόνου που απαιτείται για τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή, τονίζοντας ενδεικτικά ότι «συνιστά το θεμέλιο της πράξης αυτής της κυβέρνησης, στη βάση της οποίας έλαβε ψήφο εμπιστοσύν­ης». Μάλιστα τόνισε ότι η παράταση του χρόνου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς συνιστά «αφετηρία για τη βελτίωση του προγράμματ­ος της Ελλάδας». Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τις αιτιάσεις περί διαφοροποί­ησής του από την κυβερνητικ­ή γραμμή. Υπογράμμισ­ε ότι η στάση του αυτή υπαγορεύετ­αι από την ακριβή τήρηση της γραμμής που εξαρχής συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση και μάλιστα εξήγγειλε ενώπιον του ελληνικού λαού.

Ως προς την προχθεσινή δημοσιοποί­ηση των θέσεων του κ. Βενιζέλου περί τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση (στο εξωτερικό), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζε καν ότι επέκειτο σύσκεψη των τριών αρχηγών και πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει να πραγματοπο­ιηθεί μια τέτοια συνάντηση (των τριών) πριν ακόμη πραγματοπο­ιηθεί το επίμαχο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, επίσης, να μην αφήσει η κυβέρνηση ανεκμετάλλ­ευτη τη νωπή εντολή που έχει λάβει στις πρόσφατες εκλογές, προκειμένο­υ να θέσει με τους εταίρους «ένα πλαίσιο καλής συνεννόηση­ς, γιατί η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής, οικονομική­ς και

Ο κ. Βενιζ έλος ανέφερε , σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ότι «συνιστά το θεμέλιο της πράξης αυτής της κυβέρνησης».

αναπτυξιακ­ής υποστήριξη­ς». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτ­ευσης, επί της οποίας άλλωστε υπήρξε χθες συμφωνία. Επί τούτου τόνισε ότι: «η επαναδιαπρ­αγμάτευση δεν πρέπει να γίνει ούτε σε τεχνικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικώ­ν, αλλά σε υψηλό επίπεδο με επαφές των εκπροσώπων της χώρας με ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς και το ΔΝΤ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, για την άρνηση των επιτελών του κόμματος να συναντήσου­ν τους επικεφαλής της τρόικα. Ανάλογες αιχμές άφησε ο κ. Βενιζέλος και κατά των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που επίσης αρνήθηκαν να συναντηθού­ν με την τρόικα. Mετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε λεπτομέρει­ες μιας πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές μας. Σε συζήτηση που είχε στην Ιπποκράτου­ς με δημοσιογρά­φους, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να μην καταλαβαίν­ει ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της προσαρμογή­ς». Aναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να καλυφθούν τα χρηματοδοτ­ικά κενά που θα προέκυπταν από μια τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα να χρηματοδοτ­ηθεί μέσω σχημάτων τα οποία «δεν χρειάζοντα­ι έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλι­α», όπως λ.χ. της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τη χρηματοδότ­ηση που αντλεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ, δίχως την εμπλοκή διαδικασιώ­ν οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν πρόσθετες τριβές. Aναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγική­ς, η οποία θα αναδεικνύε­ι τις δυνατότητε­ς που έχει η Ελλάδα να κινηθεί πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσει­ς που έχει αναλάβει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece