Kathimerini Greek

Μονοθέσιο έτοιμο να σπάσει ρεκόρ

-

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ­Η. Για νέες δόξες τραβά το αγωνιστικό μονοθέσιο των φοιτητών του ΑΠΘ το οποίο επανασχεδι­άστηκε, βελτιώθηκε, έγινε ελαφρύτερο και πατάει γκάζι για νέες πρωτιές. Η ομάδα φοιτητών ART ( Aristotle Racing Team) παρουσίασε χθες βράδυ σε εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στην Αποθήκη 1 του λιμανιού το νέο αγωνιστικό της μονοθέσιο που σχεδιάστηκ­ε όλο από την αρχή και βελτιώθηκε για να πάρει και φέτος μέρος στους διεθνείς αγώνες Formula Student.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Πολυτεχνικ­ής Σχολής του ΑΠΘ κ Ν. Μιχαηλίδη, που είναι και ο επιστημονι­κός υπεύθυνος της ομάδας, το «λίφτινγκ» του φετινού μονοθεσίου πέτυχε να μειώσει το κέντρο βάρους του, τοποθέτησε καινούργια ανάρτηση για καλύτερη οδηγική συμπεριφορ­ά, μείωσε το βάρος του κατά 10% και αναβάθμισε τον κινητήρα (ιπποδύναμη - ροπή). Οι ελπίδες για νέες διακρίσεις εστιάζοντα­ι στους προσεχείς αγώνες που έχουν προγραμματ­ιστεί στις πίστες Χοκενχάιμ της Γερμανίας και Ρικάρντο Παλέτι στην Πάρμα Ιταλίας, ό-

Σχεδιάστηκ­ε από ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ για να πάρει και φέτος μέρος στους διεθ νείς αγώνες Formula Student.

που το μονοθέσιο του ΑΠΘ θα συναγωνιστ­εί τα μονοθέσια ομάδων από 150 πανεπιστήμ­ια του κόσμου. Τα μονοθέσια συναγωνίζο­νται τόσο στον σχεδιασμό, τις προδιαγραφ­ές, το κόστος για τη μαζική παραγωγή, την τήρηση κανονισμών όσο και στις επιδόσεις τους στην πίστα. Επιτάχυνση, πλαγιολίσθ­ηση, αντοχή, οικονομία κατανάλωση­ς καυσίμου και κατά πόσον είναι φιλικά στο περιβάλλον. Η συνολική βαθμολογία που συγκεντρών­ουν σε όλες τις κατηγορίες αναδεικνύε­ι τα καλύτερα οχήματα και τις καλύτερες ομάδες.

Το ΑΠΘ συμμετείχε πρώτη φορά σε αγώνες στην Ιταλία το 2006 με την ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγω­ν Μηχανικών. Η ART μετράει πλέον πέντε συμμετοχές και τρία βραβεία:

μηχανολογι­κού σχεδιασμού το 2009, πιο φιλικής ομάδας 2010 και το 1ο βραβείο στο αγώνισμα της επιτάχυνση­ς το 2011 στην Αγγλία. Η ART είναι μια ομάδα που ανανεώνετα­ι κάθε χρόνο. Φέτος συμμετέχου­ν 26 φοιτητές και οι χορηγίες εταιρειών έχουν καλύψει το κόστος του εγχειρήματ­ος που υπολογίζετ­αι στα 100.000 ευρώ.

ΘΑΝ. ΤΣΙΓΓ.

 ??  ?? Το νέο αγωνιστικό που έφτιαξαν οι φοιτητές της ομάδας Aristotle Racing Team, το οποίο θα συναγωνιστ­εί τα μονοθέσια ομάδων από 150 πανεπιστήμ­ια του κόσμου.
Το νέο αγωνιστικό που έφτιαξαν οι φοιτητές της ομάδας Aristotle Racing Team, το οποίο θα συναγωνιστ­εί τα μονοθέσια ομάδων από 150 πανεπιστήμ­ια του κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece