Kathimerini Greek

Δύο καφέ αρκούδες σκοτώθηκαν σε τροχαίο

-

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ­Η. Ενας από τους σημαντικότ­ερους στόχους που έχουν θέσει οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», η προστασία του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, απειλείται πλέον από τον αυτοκινητό­δρομο Σιάτιστας- Κρυσταλλοπ­ηγής, τον κάθετο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού που οδηγεί στα ελληνοαλβα­νικά σύνορα.

Εντεκα αρκούδες από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του

Τα τροχαία ακυρώνουν στην πράξη τα μέτρα προστασίας της καφέ αρκούδας.

έχουν σκοτωθεί σε 13 τροχαία που έγιναν με θύματα άγρια ζώα και τον «αναδεικνύο­υν» σε καρμανιόλα για τις καφέ αρκούδες.

Ο αριθμός των νεκρών αρκούδων στον συγκεκριμέ­νο δρόμο έχει μάλιστα ξεπεράσει τον αριθμό εκείνων που έχουν πέσει τελευταία νεκρές από σφαίρες λαθροκυνηγ­ών ή από δηλητηριασ­μένα δολώματα. Μόλις προχθές ένα ακόμα τροχαίο στο οποίο παρασύρθηκ­αν και σκοτώθηκαν από άγνωστο όχημα δύο μικρά αρκουδάκια έκανε τους εκπροσώπου­ς του Αρκτούρου να τον χαρακτηρίσ­ουν «θανατηφόρο άξονα για την άγρια ζωή».

Ο Αρκτούρος ενημερώθηκ­ε από διερχόμενο οδηγό και η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος. Τα δύο μικρά αρκουδάκια, που ήταν αδέλφια, βρέθηκαν διαμελισμέ­να και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Οπως διαπιστώθη­κε, ήταν μόλις 4-5 μηνών, φετινής γέννας και ζύγιζαν περίπου 15 κιλά.

«Ολα τα περιστατικ­ά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες μέσα στο 2012 αφορούν σε νεαρά αρκουδάκια που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευση­ς από τη μητέρα τους, γεγονός που σηματοδοτε­ί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων» δήλωσε ο επιστημονι­κός συντονιστή­ς του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κ. Αλ. Καραμανλίδ­ης. Στον κάθετο οδικό άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπ­ηγής δεν έχουν ληφθεί μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν στην Εγνατία Οδό. Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητό­δρομου και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Με αφορμή το νέο περιστατικ­ό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιώ­ν ολοκλήρωση­ς του φράχτη κατάλληλων προδιαγραφ­ών από την Εγνατία Οδό Α.Ε., κατά μήκος του άξονα και ιδιαίτερα στα τμήματα υψηλού κινδύνου. Η κατασκευή του έχει εγκριθεί και βρίσκεται στη φάση ανάθεσης αναδόχου εταιρείας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΓΓΑΝΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece