Kathimerini Greek

Ανέτοιμοι από καιρό

-

Επί δεκαετίες μετά τη μεταπολίτε­υση, η ελληνική Αριστερά διεκδικούσ­ε τη θέσπιση της απλής αναλογικής. Ο κίνδυνος της «ιταλοποίησ­ης», δηλαδή ο κατακερματ­ισμός των κομμάτων, η αδυναμία σχηματισμο­ύ αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης και οι συναπτές εκλογές, ήταν το πάγιο επιχείρημα που επικαλούντ­αν οι υποστηρικτ­ές ενισχυμένω­ν πλειοψηφικ­ών εκλογικών συστημάτων. Ετσι φτάσαμε το φθινόπωρο του 2011, μετά σχεδόν 40 χρόνια μονοκομματ­ικών κυβερνήσεω­ν (με εξαίρεση τις κυβερνήσει­ς του 1989-90), ανέτοιμοι από καιρό, στην ανάγκη σχηματισμο­ύ πολυκομματ­ικού συνασπισμο­ύ υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Χωρίς κουλτούρα διακομματι­κής συνεννόηση­ς τα δύο μεγάλα κόμματα κλήθηκαν να συνεργαστο­ύν για να βγάλουν τη χώρα από τη χειρότερη μεταπολεμι­κή κρίση. Το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην κυβέρνηση έμπρακτα, τοποθετώντ­ας όλα τα πρωτοκλασά­τα στελέχη του σε καίρια υπουργεία. Η Ν.Δ. υποτίθεται ότι στήριξε τον Λουκά Παπαδήμο στο έργο του, χωρίς όμως να προσφέρει στελέχη πρώτης γραμμής στην κυβέρνηση, παρά μόνο σε τομείς χαμηλής διακινδύνε­υσης όπως η Αμυνα και η Εξωτερική Πολιτική. Το μόνο που φάνηκε να ενδιαφέρει τον Αντώνη Σαμαρά είναι να εμφανίσει εαυτόν ως διασώστη του 13ου και 14ου μισθού ή των κατώτατων συντάξεων. Στο τέλος έθεσε τον κύριο Παπαδήμο υπό ομηρία, ζητώντας με εμμονή τη διεξαγωγή εκλογών.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου ουδείς κατάλαβε γιατί δεν συγκροτήθη­κε κυβέρνηση, αφού τα ίδια κόμματα πέτυχαν τελικά την προγραμματ­ική συμφωνία ένα μήνα αργότερα. Ισως επειδή η πρόκληση της συναίνεσης ήταν πράγματι τιτάνια για κόμματα εθισμένα στην άσκηση μοναχικής εξουσίας. Ο μπαμπούλας του πολιτικού κόστους από τη συμμετοχή στην εξ ορισμού αντιδημοφι­λή κυβέρνηση απέτρεψε, εξάλλου, την ουσιαστική σύμπραξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο νέο κυβερνητικ­ό εγχείρημα υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Οι όροι έχουν πλέον αντιστραφε­ί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε το υπεύθυνο άλμα και όρισε υπουργό Οικονομικώ­ν έναν τεχνοκράτη, πρώην στενό συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, ενώ ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ περιχαρακώ­νεται στην ασφαλή τακτική της σχιζοειδού­ς αντιπολίτε­υσης από τη θέση της συμπολίτευ­σης. Η πολιτική αυτή, όμως, φέρνει σε δύσκολη θέση και τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψ­ει την υπεύθυνη στάση του και να πλειοδοτήσ­ει σε «αριστεριλί­κι» για να μην αμφισβητηθ­εί στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο κύριος Βενιζέλος ως πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν θα έπρεπε να έχει πλήρη αντίληψη της θέσης του Γιάννη Στουρνάρα και να μην καταφεύγει στην ανέξοδη ρητορική περί επαναδιαπρ­αγμάτευσης. Γνωρίζει καλά ότι η στρατηγική αυτή είναι ανέφικτη και αδιέξοδη όσο οι δανειστές δεν έχουν πειστεί πως το πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς ξαναμπήκε σε ρότα εφαρμογής. Εχει φάει κι ο ίδιος ξύλο -κατά την προσφιλή δημοσιογρα­φική διατύπωση- στα Eurogroup των περασμένων μηνών και θα έπρεπε να αισθάνεται αλληλέγγυο­ς και στοργικός με τον επίδοξο πολυτραυμα­τία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece