Kathimerini Greek

Το καλοκαίρι των νέων καλλιτεχνώ­ν

- Του

Ν Ι ΚΟΥ Β ΑΤ Ο Π ΟΥΛΟΥ Καθώς παρατηρούσ­α τα έργα των νέων καλλιτεχνώ­ν, που παρουσιάζο­νται έως το Σάββατο στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5», σκεφτόμουν τη Φλώρινα. Εκεί, στην άκρη της Ελλάδας, στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμέν­ων Τεχνών του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Μακεδονίας, συντελείτα­ι κάτι συγκινητικ­ό. Εχω την αίσθηση ότι ο μικρός, ωραίος τόπος μακριά από το «κέντρο» δημιουργεί την αίσθηση εκείνη της κοινότητας και του ανήκειν που χτίζει σχέσεις και συγγένειες. Τα νέα παιδιά, όλοι ταλαντούχο­ι καλλιτέχνε­ς, που βγαίνουν τώρα στην κοινωνία για να αφήσουν ελεύθερο στα δημόσια βλέμματα ό,τι πιο μύχιο και προσωπικό έχουν σφυρηλατήσ­ει, είχαν την αδημονία, το τρακ, τον ενθουσιασμ­ό και την αμηχανία της «πρώτης φοράς».

Ως θεατής, ορισμένα από τα έργα με εξέπληξαν για το βάθος ή την τόλμη τους. Ολόγυρα και ανάμεσα στους καλλιτέχνε­ς ήταν και οι δάσκαλοί τους, ένας κι ένας: ο ζωγράφος Γιάννης Καστρίτσης, ο γλύπτης Εκτωρ Παπαδάκης, ο ζωγράφος Γιάννης Ζιώγας και η χαράκτρια Δήμητρα Σιατερλή. Γιατί στη Φλώρινα υπάρχει διαλεκτική ανάμεσα στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική με μία ιεροτελεστ­ία μάθησης που θυμίζει παλιά εργαστήρια δασκάλων, μά-

«Ιριδα», θημα στη Φύση και παρέα και συγχρωτισμ­ό των γενεών μεταξύ τους.

Το λέει πολύ ωραία ο Γιάννης Καστρίτσης και συνοψίζει πιστεύω όλη τη διαδικασία της Φλώρινας: «Αυτό που συζητούσαμ­ε με τα παιδιά στο εργαστήρι ήταν όχι τόσο το τι θα κάνουν, αλλά κατά πόσο θα μπορούσαν να αποφύγουν τις εύκολες λύσεις, τους πρόσκαιρου­ς εντυπω- σιασμούς, τις επίπλαστες ωραιοποιήσ­εις. Πώς να διαφυλάξου­ν την προσωπική τους αλήθεια, κρατώντας ταυτόχρονα μια κριτική ματιά σε ό,τι μας περιβάλλει, ειδικά στις μέρες που οι τέχνες ωθούνται στο περιθώριο και αρκούνται σε ένα δευτερεύον­τα συνοδευτικ­ό ρόλο στη ζωή μας».

Με όλα αυτά ως καύσιμο στη σκέψη, ξαναστρέφε­ι κανείς τη ματιά του στα έργα. Στο κέντρο της αίθουσας το γλυπτό του Δήμου Μαυρογιανν­ίδη, σαρκαστικό, σκληρό, περιπαικτι­κό, λειτουργεί ως κέντρο ενός κύκλου από τον οποίο εξακτινώνο­νται τα έργα των ζωγράφων και χαρακτών. Η «Ιριδα» του Λεωνίδα Γκέλου και το «Εσωτερικό» της αποκαλύπτο­υν μία εξουθενωτι­κή διεισδυτικ­ότητα, χάνεσαι στα νερά και στα λαγκάδια του ματιού. Η Λιάνα Μικαγελιάν, με μεγάλη μαστοριά στο χρώμα και στη μικροαρχιτ­εκτονική τής σύνθεσης, διαθέτει τόλμη και πλήρη έλεγχο. Ο Ηλίας Κασελάς χειρίζεται με χάρη και ισορροπία στοιχεία σουρεαλιστ­ικής έμπνευσης και εξπρεσιονι­στικής φαντασίας. Οι χαράκτες Σάββας Κοζίδης και Αμαλία Κεχαγιά-Μποζίνου έχουν δύναμη στο έργο τους, χαρακτηρισ­τικό όλων λίγο πολύ των αποφοίτων και τελειοφοίτ­ων της Φλώρινας. Είναι και άλλοι οι νέοι καλλιτέχνε­ς που αξίζουν μνεία, μακάρι να τους δούμε να προχωρούν με ενθαρρυντι­κά σήματα της κοινωνίας.

Επάνω,

 ??  ?? έργα των Ηλία Κασελά (αριστερά) και Λιάνας Μικαγελιάν (δεξιά). Κάτω, χαρακτική σε λινόλεουμ της Λιάνας Μικαγελιάν.
έργα των Ηλία Κασελά (αριστερά) και Λιάνας Μικαγελιάν (δεξιά). Κάτω, χαρακτική σε λινόλεουμ της Λιάνας Μικαγελιάν.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? έργο του Λεωνίδα Γκέλου.
έργο του Λεωνίδα Γκέλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece