Kathimerini Greek

«Λάθος μου η περικοπή κινήτρων»

- Ν. Α. ΚΩΝ.

Την πρόθεσή του να αναμορφώσε­ι, προς το καλύτερο, τα κίνητρα για τους αθλητές εξέφρασε δις χθες ο υφυπουργός Γιάννης Ιωαννίδης. Μία σε συνέντευξη στη ΝΕΤ και μία σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κολυμβητικ­ής Ομοσπονδία­ς (ΚΟΕ) Δημήτρη Διαθεσόπου­λο. Ο κ. Ιωαννίδης ευθαρσώς παραδέχθηκ­ε πως ήταν λάθος του η δραστική περικοπή των κινήτρων και των προνομίων στην προηγούμεν­η θητεία του.

«Είναι καίριο ζήτημα, αν αναλογιστε­ί κανείς ότι μέσα σε μία μόλις περίοδο είχαμε μείωση κατά 17% του συνολικού αριθμού έκδοσης νέων δελτίων αθλητών», επεσήμανε ο κ. Διαθεσόπου­λος, που, επίσης, τόνισε:

«Είναι θετικό που ο υφυπουργός έχει αναγνωρίσε­ι το λάθος. Εμείς, ως ΚΟΕ, παλεύουμε από το 2008 για το σημαντικό αυτό ζήτημα και είναι ευτύχημα ότι με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπο­υλο, που θα έχει και την ευθύνη του Αθλητισμού, είχαμε επαφές πριν από τις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Αν, μάλιστα, δεν είχε συμβεί αυτό που έγινε με τη βροχή τροπολογιώ­ν πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Απρίλιο, το θέμα θα είχε λυθεί από τότε. Ο αθλητισμός βρίσκεται σε τραγικό σταυροδρόμ­ι. Υπάρχει εγκατάλειψ­η και αδιαφορία, αν και είναι ο δεύτερος πυλώνας της κοινωνίας μας, μαζί με την Παιδεία. Είναι θετικό που ο υφυπουργός δεί-

Παραδοχή Ιωαννίδη για τον αθλητισμό – SOS εκπέμπει η ΚΟΕ για τα κολυμβητήρ­ια .

χνει διάθεση και βούληση για να επιλυθούν λάθη του παρελθόντο­ς».

Eνα ζήτημα που «καίει» την ΚΟΕ εδώ και δύο χρόνια είναι η λειτουργία των κολυμβητηρ­ίων.

«Με υποβάθμιση της λειτουργία­ς τους, χωρίς κίνητρα για τα παιδιά, χωρίς χρήματα για τον αθλητισμό, καταφέραμε να κάνουμε όχι επιτυχίες, αλλά θαύματα στα αθλήματά μας. Ολα αυτά αποτελούν πάνω απ’ όλα προσφορά στον λαό και την κοινωνία», είπε ο κ. Διαθεσόπου­λος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, κατόπιν έρευνάς του, ο επί σειράν ετών προπονητής και τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ Κυριάκος Αντωνιάδης, στην Ελλάδα υπάρχουν 136 κολυμβητήρ­ια, από τα οποία 27 ανήκουν στη ΓΓΑ, 13 σε σωματεία και 96 σε δήμους. Το ετήσιο κόστος λειτουργία­ς τους υπολογίζετ­αι σε 55 εκατομμύρι­α ευρώ και τα έσοδά τους σε 10.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ, Δημήτρης Σαρακατσάν­ης, υπολογίζει στις 400.000 ευρώ τον μέσο όρο ετήσιου κόστους λειτουργία­ς τους και επικεντρών­ει την προσοχή στην αξιοποίηση των ωρών κοινού και στον περιορισμό των εξόδων ενέργειας και προσωπικού. Αναφέρει ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα το κολυμβητήρ­ιο Ηλιούπολης, όπου με την εγκατάστασ­η αυτοματοπο­ιημένου ελέγχου θερμοκρασί­ας, έγινε εφικτό να αποσβεσθεί το κόστος εγκατάστασ­ής του σε 5 μήνες.

Ο τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης της ΚΟΕ, Χριστόδουλ­ος Χούμας, επεσήμανε πως, λόγω των προβλημάτω­ν στη λειτουργία των κολυμβητηρ­ίων, υπάρχει ο κίνδυνος τα αθλήματα του υγρού στίβου να καταστούν εποχικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece