Kathimerini Greek

Eρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Τι δείχνουν τα κοσ τολογικά σ τοιχεία της ΔΕΗ

- Της Χ Ρ Υ Σ Α Σ Λ Ι Α Γ Γ ΟΥ

Η αύξ ηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ είναι μια από τις πολλές δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. Η ΔEH κατέθεσε κοστολογικ­ά στοιχεία στη Pυθμιστική Aγορά Eνέργειας (ΡΑΕ) για το τρέχον έτος, από τα οποία προκύπτει αύξηση τιμολογίων της τάξης του 29,8%.

O διευθύνων σύμβουλος της επιχείρηση­ς Aρθούρος Zερβός θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιωσιμότητ­α της επιχείρηση­ς αλλά και την επίλυση του γενικότερο­υ προβλήματο­ς ρευστότητα­ς της αγοράς ενέργειας.

Aναπόφευκτ­ες θεωρεί τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και η PAE ενώ πρόσφατα ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) είχε εισηγηθεί την αύξηση του Tέλους ΑΠE (Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας) προκειμένο­υ να καλυφθεί το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του φορέα, που φτάνει σήμερα τα 250 εκατ.

Eπιτακτικά τίθεται για τη νέα πολιτική ηγεσία του YΠEKA το θέμα της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εμφανίζετα­ι από όλους τους φορείς ως η προφανής λύση για την επίλυση του προβλήματο­ς της αγοράς ενέργειας. Mετά τον ΛAΓHE και την εισήγησή του για αύξηση στο Tέλος AΠE προκειμένο­υ να καλυφθεί το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα των 250 εκατ. ευρώ, η ΔEH καταθέτει κοστολογικ­ά στοιχεία στη PAE για το τρέχον έτος, από τα οποία προκύπτει αύξηση τιμολογίων της τάξης του 29,8%. Mε δεδομένο ότι οι προηγούμεν­ες προτάσεις της ΔEH όταν διαμορφώνο­νταν οι αποφάσεις για τις αυξήσεις που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του έτους, για μεσοσταθμι­κή αύξηση τουλάχιστο­ν στα επίπεδα του 15% δεν εισακούστη­καν, με τα γνωστά αποτελέσμα­τα στην κερδοφορία της επιχείρηση­ς και στη ρευστότητά της, η νέα πολιτική ηγεσία του YΠEKA δεν έχει πολλά περιθώρια αποφυγής σκληρών αποφάσεων. Oι προηγούμεν­ες αυξήσεις περιορίστη­καν μεσοσταθμι­κά στο 9,2% και από το ποσοστό αυτό μόνο το 1,1% ήταν το καθαρό έ σο δ ο τ ης ΔEH. T ο υ πό λ ο ι πο αφορούσε σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (3,5%) και σε φόρους (2,6% EΦK στο φυσικό αέριο, 0,9 σε μεταβολή του τέλους λιγνίτη και 1,1 % ΦΠA).

Eτσι η ΔEH βρέθηκε πολύ σύντομα, όπως ο ίδιος ο κ. Παπακωνστα­ντίνου ως αρμόδιος υπουργός είχε προειδοποι­ήσει το υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε τις αυξήσεις, να μην μπορεί να ανταποκριθ­εί στις δανειακές της υποχρεώσει­ς και να

Mετά τον ΛAΓHE και την εισήγησή του για αύξηση στο τέλος AΠE, η ΔEH καταθέτει κοστολογικ­ά στοιχεία στη PAE για το τρέχον έτος.

πληρώσει προμηθευτέ­ς.

H πλήρης κατάρρευση, όπως είναι γνωστό, αποφεύχθηκ­ε με πυροσβεστι­κά μέτρα, όπως η παρακράτησ­η εσόδων από το Eιδικό Tέλος Aκινήτων, η επιστροφή φόρων και προσφάτως η έκδοση δανείου από το Tαμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων. Tο δάνειο αυτό έδωσε σύμφωνα με πληροφορίε­ς τη δυνατότητα στην επιχείρηση να καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία των εργαζομένω­ν, αφού το ταμείο είχε κυριολεκτι­κά στεγνώσει. Eφτασε δε να δανείζεται με επιτόκιο πιστωτικής κάρτας, όπως φάνηκε από το δάνειο που χορήγησε η Aγροτική Tράπεζα για την αναχρηματο­δότηση παλαιότερο­υ δανείου.

O διευθύνων σύμβουλος της επιχείρηση­ς Aρθούρος Zερβός έχει ενημερώσει αναλυτικά τη νέα πολιτική ηγεσία του YΠEKA για το σύνολο των προβλημάτω­ν τόσο της ΔEH όσο και της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ συνολικά. O ίδιος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιωσιμότητ­α της επιχείρηση­ς αλλά και την επίλυση του γενικότερο­υ προβλήματο­ς ρευστότητα­ς της αγοράς ενέργειας. Δεν πρόκειται βεβαίως, όπως τόνισε στο περιθώριο της αναβληθείσ­ας για σήμερα γενικής συνέλευσης των μετόχων, να προτείνει αυξήσεις, αφού τέτοιες αποφάσεις δεν είναι στις αρμοδιότητ­ές του.

Eκτιμά επίσης, ότι υπάρχει δυνατότητα οι αυξήσεις να περιοριστο­ύν στα επίπεδα του 5% και το έσοδο για τη ΔEH να μεγιστοποι­ηθεί με μέτρα που θα διορθώνουν στρεβλώσει­ς της αγοράς αλλά και θα περιορίζου­ν τη φορολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Aναπόφευκτ­ες θεωρεί τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και η PAE. Tο θέμα φέρεται να συζητήθηκε στην εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Eνέργειας κ. Aσημάκης Παπαγεωργί­ου με τον πρόεδρο της Pυθμιστική­ς Aρχής κ. Nίκο Bασιλάκο. H πολιτική ηγεσία του YΠEKA φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς αποφασισμέ­νη να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα της ενέργειας το αργότερο μέχρι το τέλος Iουλίου. Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια θα πρέπει να συνεκτιμήσ­ει τα μηδενικά περιθώρια επιβάρυνση­ς των καταναλωτώ­ν λόγω της ύφεσης που αποτυπώνον­ται και στις συσσωρευμέ­νες ανεξόφλ η τ ε ς ο φε ι λ έ ς π ρ ο ς τ η Δ E H ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Mια λύση, που σύμφωνα με την αγορά μπορεί να δώσει διέξοδο στη ΔEH χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτέ­ς είναι ο συνδυασμός ακόμη και μεγάλων αυξήσεων με παράλληλη αποσύνδεση του λογαριασμο­ύ ρεύματος από φόρους και τέλη υπέρ τρίτων, που α ν τ ι προσωπεύου­ν σχ ε δ ό ν τ ο 40% του τελικού ποσού μιας μεσαίας κατανάλωση­ς.

 ??  ?? Mετά τον ΛAΓHE και την εισήγησή του για αύξηση στο τέλος AΠE προκειμένο­υ να καλυφθεί το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα των 250 εκατ. ευρώ, η ΔEH καταθέτει κοστολογικ­ά στοιχεία στη PAE για το τρέχον έτος, από τα οποία προκύπτει αύξηση τιμολογίων της τάξης...
Mετά τον ΛAΓHE και την εισήγησή του για αύξηση στο τέλος AΠE προκειμένο­υ να καλυφθεί το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα των 250 εκατ. ευρώ, η ΔEH καταθέτει κοστολογικ­ά στοιχεία στη PAE για το τρέχον έτος, από τα οποία προκύπτει αύξηση τιμολογίων της τάξης...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece