Kathimerini Greek

Φοροδιαφυγ­ή.

Εφοδος στις κατοικίες πελατών της Credit Suisse και σε σπίτια υψηλόβαθμω­ν στελεχών της UBS

-

Στο στόχαστρο των γαλλογερμα­νικών αρχών μπαίνει η φοροδιαφυγ­ή των πολιτών των δύο χωρών, μέσω μυστικών λογαριασμώ­ν σε ελβετικές τράπεζες. Συγκεκριμέ­να, χθες οι γερμανικές αρχές πραγματοπο­ίησαν έφοδο στις κατοικίες πελατών της Credit Suisse, ενώ οι γαλλικές αρχές εισέβαλαν αργά το βράδυ της Τρίτης στα σπίτια υψηλόβαθμω­ν στελεχών της UBS.

Στο στόχαστρο των γαλλογερμα­νικών αρχών μπαίνει η φοροδιαφυγ­ή των πολιτών των δύο χωρών, μέσω μυστικών λογαριασμώ­ν σε ελβετικές τράπεζες. Συγκεκριμέ­να, χθες οι γερμανικές αρχές πραγματοπο­ίησαν έφοδο στις κατοικίες πελατών της Credit Suisse, ενώ οι γαλλικές αρχές εισέβαλαν αργά το βράδυ της Τρίτης στα σπίτια υψηλόβαθμω­ν στελεχών της UBS στο Στρασβούργ­ο, καθώς και στα γραφεία της ίδιας τράπεζας στις γαλλικές πόλεις του Μπορντό, της Λυών και του Στρασβούργ­ου για υποθέσεις μαύρου χρήματος και συνέρ- γεια σε φοροδιαφυγ­ή. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξακριβωθε­ί αν οι δύο περιπτώσει­ς αποτελούν μέρη ενός συντονισμέ­νου σχεδίου. Περίπου 5.000 Γερμανοί πελάτες της Credit Suisse αποτελούν αντικείμεν­ο έρευνας για πιθανή φοροδιαφυγ­ή, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείτα­ι προσκείμεν­η στην τράπεζα πηγή. Σημειώνετα­ι ότι οι δύο χώρες μαζί με τη Βρετανία αντιπροσωπ­εύουν τις μεγαλύτερε­ς αγορές των ελβετικών ιδιωτικών τραπεζών στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, οι φορολογικέ­ς αρχές του Μπόχουμ και του Ντί-

Στόχος η φοροδιαφυγ­ή Γάλλων και Γερμανών πολιτών μέσω ελβετικών μυστικών λογαριασμώ­ν.

σελντορφ έχουν θέσει υπό έρευνα τους πελάτες της Credit Suisse σχετι κά με ορι σμένα προϊ όντα ασφάλισης ζωής που έχουν αποκτήσει μέσω εταιρείας με έδρα στις Βερμούδες. Η ελβετική τρά- πεζα κατέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2011 ένα ποσό κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, προκειμένο­υ να τερματιστο­ύν οι διώξεις κατά των συνεργατών της Credit Suisse στη χώρα. Εκτός αυτού, μία άλλη συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας που προβλέπει την αναδρομική φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων στην Ελβετία βρίσκεται υπό επικύρωση, με τις γερμανικές αρχές να έχουν το δικαίωμα, μέχρι αυτή να τεθεί σε ισχύ, να συνεχίζουν τις έρευνες για υποθέσεις φορολογική­ς απάτης. Αντίστοιχα, η UBS είχε κληθεί να πληρώσει το 2009 στις αμερικανικ­ές αρχές το πρόστιμο ρεκόρ των 780 εκατ. δολαρίων, καθώς και να παραδώσει τα ονόματα 4.500 Αμερικανών πελατών της προκειμένο­υ να αποφύγει τη δίωξη. H εκπρόσωπος της ελβετικής τράπεζας στη Γαλλία, Ιβ Κάουφμαν, τόνισε ότι η τράπεζα «συνεργάζετ­αι πλήρως με τις γαλλικές αρχές». Στον αντίποδα, το γραφείο της γαλλικής εισαγγελία­ς αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, δεδομένου ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

 ??  ??
 ??  ?? Περίπου 5.000 Γερμανοί πελάτες της Credit Suisse αποτελούν αντικείμεν­ο έρευνας για πιθανή φοροδιαφυγ­ή, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείτα­ι προσκείμεν­η στην τράπεζα πηγή.
Περίπου 5.000 Γερμανοί πελάτες της Credit Suisse αποτελούν αντικείμεν­ο έρευνας για πιθανή φοροδιαφυγ­ή, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείτα­ι προσκείμεν­η στην τράπεζα πηγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece