Kathimerini Greek

Αποκρατικο­ποιήσεις.

- Του Β Α Γ Γ Ε Λ Η Μ Α Ν Δ ΡΑ Β Ε Λ Η

«Μικρό καλάθι» πλέον κρατάει η τρόικα για τις αποκρατικο­ποιήσεις στην Ελλάδα. Τα μοναδικά έσοδα που μπορεί να αναμένοντα­ι φέτος από ιδιωτικοπο­ιήσεις είναι εκείνα που θα αφορούν στην πώληση των Κρατικών Λαχείων και στη μακροχρόνι­α μίσ θωση του IBC (vυν Golden Hall).

Για το 2012 είχαν προϋπολογι­στεί έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και για το 2013 άλλα 4 δισ. ευρώ.

«Μικρό καλάθι» πλέον κρατάει η τρόικα για τις αποκρατικο­ποιήσεις στην Ελλάδα. Αυτό διαμηνύουν τα στελέχη της, τα οποία, απηυδησμέν­α από τις συνεχείς αναθεωρήσε­ις των στόχων του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων, θεωρούν ότι τα έσοδα για τους επόμενους μήνες και μέχρι τέλους του έτους θα παραμείνου­ν σε μηδενικό επίπεδο. Παράλληλα μεταφέρουν τα σχέδια του 2012 στο επόμενο έτος, καθιστώντα­ς τον στόχο του 2013 δυσθεώρητο. Υπενθυμίζε­ται ότι για φέτος είχαν προϋπολογι­στεί έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και για το 2013 άλλα 4 δισ. ευρώ. Η μεταφορά των προσόδων της φετινής χρονιάς στο επόμενο έτος θέτει για το επόμενο έτος ως στόχο τις προσόδους 7,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σε περισσότερ­ο από 500 εκατ. ευρώ κάθε μήνα του έτους.

Το χειρότερο είναι ότι η απουσία εσόδων από ιδιωτικοπο­ιήσεις μέσα στο 2012 δημιουργεί νέο χρηματοδοτ­ικό κενό στη βιωσιμότητ­α του χρέους (αν και όλοι ελπίζουν ότι θα καλυφθεί σε μεταγενέστ­ερο χρόνο). Παράλληλα δημιουργεί­ται και ταμειακό κενό, αφού τα έσοδα των αποκρατικο­ποιήσεων, παρ’ όλο που στόχο έχουν τη μείωση του χρέους, συχνά αξιοποιούν­ται στην κάλυψη τρεχουσών ταμει- ακών αναγκών του Δημοσίου.

Η εικόνα αυτή περίπου μεταφέρθηκ­ε χθες και στον υπουργό Οι κ ο ν ο μ ι κ ών κ . Γ . Σ τ ο υ ρ ν ά ρ α , κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίηση­ς της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Κ. Μητρόπουλο. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μετέφερε στο οικονομικό επιτελείο ότι τα μοναδικά έσοδα που μπορεί να αναμένοντα­ι φέτος από ιδιωτικοπο­ιήσεις είναι εκείνα που θα αφορούν στην πώληση των Κρατικών Λαχείων και στη μακροχρόνι­α μίσθωση του IBC (vυν Golden Hall). Ετσι, μέσα στη χρονιά, στόχος είναι η ολοκλήρωση μόνο δύο αποκρατικο­ποιήσεων, ενώ για την επομένη, ο στόχος αφορά σε περίπου 25 δ ι α κ ρ ι τ έ ς α ποκρατ ι κ ο ποι ήσε ι ς (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ κ.λπ.).

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση του κ. Στουρ- νάρα με τον κ. Μητρόπουλο, τέθηκε και το θέμα της λειτουργία­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Στουρνάρας φέρεται να μην είχε προτάσεις για τον τρόπο επαναλειτο­υργίας του οργάνου, αλλά ο κ. Μητρόπουλο­ς τον προέτρεψε να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερ­α. Δεν αποκλείετα­ι το θέμα της επαναλειτο­υργίας του Δ.Σ. του Ταμείου να συζητήθηκε χθες, κατά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη κυβέρνηση.

Ο ρόλος του προέδρου του Δ.Σ. στο ΤΑΙΠΕΔ είναι κυρίαρχος, δεδομένου ότι μόνον ο ίδιος μπορεί να συγκαλεί τη συνεδρίαση του οργάνου. Η θέση αυτή «χηρεύει» από τις 17 Ιουνίου, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο κ. Γ. Κουκιάδης. Ο κ. Στουρνάρας ακόμη συζήτησε με τον κ. Μητρόπουλο το θέμα της αξιοποίηση­ς των αποκρατικο­ποιήσεων στην επαναγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογεν­ή αγορά. Η δημιουργία όμως του συγκεκριμέ­νου μηχανισμού προαπαιτεί την ψήφιση σχετικού νόμου. Σύμφωνα με το προταθέν σχέδιο, τα ομόλογα θα τα αγοράζουν οι επενδυτές που ενδιαφέρον­ται για δημόσια περιουσιακ­ά στοιχεία και θα αποπληρώνο­υν με αυτά το Ταμείο, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο.

 ??  ?? Tα μοναδικά έσοδα που μπορεί να αναμένοντα­ι φέτος από ιδιωτικοπο­ιήσεις είναι εκείνα που θα αφορούν στην πώληση των Κρατικών Λαχείων και στη μακροχρόνι­α μίσθωση του IBC (vυν Golden Hall). Ετσι, μέσα στη χρονιά, στόχος είναι η ολοκλήρωση μόνο δύο...
Tα μοναδικά έσοδα που μπορεί να αναμένοντα­ι φέτος από ιδιωτικοπο­ιήσεις είναι εκείνα που θα αφορούν στην πώληση των Κρατικών Λαχείων και στη μακροχρόνι­α μίσθωση του IBC (vυν Golden Hall). Ετσι, μέσα στη χρονιά, στόχος είναι η ολοκλήρωση μόνο δύο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece