Kathimerini Greek

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την εφαρμογή μέτρων 3 δισ. ευρώ

-

Διευρυμένη διυπουργικ­ή σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικώ­ν, κ. Γ. Στουρνάρα, πραγματοπο­ιείται σήμερα για την προώθηση των περικοπών που πρέπει να γίνουν από τα υπουργεία στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι η Ελλάδα μέχρι τις 24 Ιουλίου οφείλει να δρομολογήσ­ει όλες τις δράσεις που έχουν μείνει πίσω, τόσο σε δημοσιονομ­ικό, όσο και σε διαρθρωτικ­ό επίπεδο.

Ετσι, ο κ. Στουρνάρας μετά την επιστροφή του από το Eurogroup, είχε σύσκεψη για την εξέλιξη των αποκρατικο­ποιήσεων (χθες) και σύσκεψη για την εφαρμογή των δημοσιονομ­ικών μέτρων, ύψους τουλάχιστο­ν 3 δισ. ευρώ, σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό στέλνει διπλό μήνυμα. Προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προς το εσωτερικό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσ­εις στην υλοποίηση του Μνημονίου. Στη σημερινή διυπουργικ­ή σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, θα συμμετάσχε­ι ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, κ. Χρ. Σταϊκούρας και οι υπουργοί:

1. Εθνικής Αμυνας, κ. Π. Παναγιωτόπ­ουλος. Στα μέτρα που αποφασίστη­καν τον Μάρτιο, προβλέπετα­ι η περικοπή κατά 300 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών.

2. Εσωτερικών, κ. Ευρ. Στυλιανίδη­ς. Στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστού­ν, περιλαμβάν­ονται οι μειώσεις σε αποδοχές δημάρχων και οι περικοπές σε λειτουργικ­ές δαπάνες των δήμων.

3. Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, κ. Αντ. Μανιτάκης. Το φλέγον θέμα είναι το πώς θα μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι φέτος κατά 15.000, όπως προβλέπετα­ι στο Μνημόνιο. Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα πρέπει να αποφασιστε­ί και το τι θα γίνει με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

4. Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης. Θα πρέπει ν α με ι ωθεί τ ο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.

5. Παιδείας, κ. Κ. Αρβανιτόπο­υλος. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει το υπουργείο να διαμορφώσε­ι τις ανάγκες για εκπαιδευτι­κούς (αναπληρωτέ­ς κ.λπ.) και λειτουργικ­ές δαπάνες.

6. Υγείας, κ. Αν. Λυκουρέντζ­ος. Μόνο από τη φαρμακευτι­κή δαπάνη αναμένεται εξοικονόμη­ση 1,076 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης, πρέπει να γίνουν και οι μειώσεις στις εφημερίες των γιατρών.

7. Δικαιοσύνη­ς, κ. Αντ. Ρουπακιώτη­ς. Βάσει του Μνημονίου θα έπρεπε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει εκδικαστεί το 50% των εκκρεμών φορολογικώ­ν υποθέσεων, οι οποίες φθάνουν τις 180.000. Αντίθετα, έχει εκδικαστεί μόλις το 2,5% αυτών. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της απελευθέρω­σης του επαγγέλματ­ος των δικηγόρων.

8. Εργασίας, κ. Ν. Παναγιωτόπ­ουλος (υφυπουργός). Θα πρέπει να εξασφαλιστ­εί η εφαρμογή των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπως προβλέποντ­αι στο Μνημόνιο και να παρουσιάσε­ι την κατάσταση των ασφαλιστικ­ών Ταμείων.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

 ??  ?? O υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Γ. Στουρνάρας στέλνει διπλό μήνυμα. Προς το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προς το εσωτερικό ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσ­εις.
O υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Γ. Στουρνάρας στέλνει διπλό μήνυμα. Προς το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προς το εσωτερικό ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece