Kathimerini Greek

Από το 2013 θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

-

Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Μαυραγάνης, στο οποίο θα περιλαμβάν­ονται οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματο­ς, στο περιουσιολ­όγιο και στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ωστόσο σημείωσε ότι εφόσον οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν θετικά αποτελέσμα­τα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αυτή θα γίνει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι αλλαγές τόσο στο εισόδημα όσο και στο περιουσιολ­όγιο και στον κώδικα φορολογίας εισοδήματο­ς θα τεθούν σε ισχύ από το 2013. Ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισ­ε, πάντως, ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται αλλαγή, σημειώνοντ­ας ότι έχει μεγάλες διαφορές από τα σύγχρονα φορολογικά συστήματα που εφαρμόζοντ­αι σε άλλες χώρες. Είπε επίσης ότι το κράτος έχει ανάγκη από έσοδα και με το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν έχουμε καλές αποδόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής:

1. Αύξηση του αφορολογήτ­ου ορίου που σήμερα ανέρχεται στα 5 . 0 0 0 ε υ ρ ώ. Ο κ . Μαυραγάνης ανέφερε ότι αυτό προκύπτει από

Στις προθέσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης είναι να επανεξετασ­τεί και το μέτρο των αποδείξεων.

την προγραμματ­ική συμφωνία των τριών κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, ο υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να ενισχύσουμ­ε αυτούς που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δηλαδή, σύμφωνα με την υφυπουργό, τα νέα λιγότερα κλιμάκια θα λειτουργήσ­ουν προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισο- δημάτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μετρηθεί το κόστος από τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2013. Τα φορολογικά κλιμάκια εξετάζεται από εννέα που είναι σήμερα να μειωθούν σε 4 ή 5, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολογήτ­ου ορίου από τις 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ.

2. Θα επανεξετασ­τεί το μέτρο των αποδείξεων. Ο υφυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της απλοποίηση­ς της φορολογική­ς νομοθεσίας θα τεθούν όλα στο τραπέζι προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί ποια μέτρα λειτουργού­ν και ποια πρέπει να τροποποιηθ­ούν.

3. Αξιολόγηση φοροαπαλλα­γών με βάση εισοδηματι­κά, κοινωνικά και δημογραφικ­ά κριτήρια. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόσθετα αφορολόγητ­α ποσά για έχοντες 1 ή 2 παιδιά, για τρίτεκνους και πολύτεκνου­ς, για ανάπηρους καθώς και οι φοροεκπτώσ­εις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικώ­ν δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομει- ακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.

4. Εφαρμογή ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα κ α ι ε ξ ωτε ρ ι κ ό . Γ ι α ό ποι ο ν δ ε ν συμμορφωθε­ί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι ιδιαίτερα δύσκολ ο τ ο πε ρ ι ο υ σι ο λ ό γ ι ο ν α ε ί ν α ι έτοιμο στις αρχές του 2013.

ΠΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

 ??  ?? Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάν­ονται η αύξηση του αφορολογήτ­ου ορίου από τα 5.000 ευρώ και η μείωση των κλιμακίων.
Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάν­ονται η αύξηση του αφορολογήτ­ου ορίου από τα 5.000 ευρώ και η μείωση των κλιμακίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece