Kathimerini Greek

Φθηνές οι διακοπές των Αγγλων στην Ελλάδα λόγω στερλίνας και προσφορών

- Του Σ ΤΑΘ Η ΚΟΥ ΣΟΥ Ν Η

Το κόστος για διακοπές στην Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, υποστηρίζε­ι ο επικεφαλής του εξειδικευμ­ένου αγγλικού site, dealchecke­r.co.uk με αντικείμεν­ο την αναζήτηση και την ηλεκτρονικ­ή πώληση τουριστικώ­ν υπηρεσιών κ. Mαρκ Ατγουελ.

Πέραν των πλεονεκτημ­άτων της ισχυρής στερλίνας, τονίζει ότι ορισμένοι τουριστικο­ί οργανισμοί έχουν περικόψει τις τιμές και προσφέρουν πρόσθετες παροχές, όπως γεύματα με συμβολικό κόστος, δωρεάν διανυκτερε­ύσεις και δωρεάν διαμονή των παιδιών.

Διεθνείς προορισμοί στην Ελλ ά δ α , ό π ως η Θε σ σ α λ ο ν ί κ η , η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, προσφέρουν ασυνήθιστε­ς μειώσεις σε πακέτα all inclusive και σε εκδρομές, αλλά συστήνει στους τουρίστες να δείχνουν μεγάλη προ- σοχή με τις μεμονωμένε­ς κρατήσεις και να χρησιμοποι­ούν πιστωτική κάρτα όπου είναι δυνατόν για προστασία. Οι ειδικές προσφορές για Ελλάδα επισημαίνε­ι ότι έχουν προσελκύσε­ι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μάλιστα, υπογραμμίζ­ει ότι οι αναζητήσει­ς για διακοπές στην Ελλάδα μέσω του dealchecke­r.co.uk έχουν αυξηθεί κατά 222% τους τελευταίου­ς δύο μήνες, καθώς τουριστικο­ί όμιλοι ελληνικών συμφερόντω­ν έχουν περικόψει τις τιμές έως 25% κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστική­ς περιόδου.

Εξάλλου, παρά τη βελτίωση του αριθμού των αφίξεων τον Ιούνιο στη Ζάκυνθο, τα οικονομικά αποτελέσμα­τα των ξενοδοχείω­ν στο νησί για τη φετινή τουριστική περίοδο θα μειωθούν κατά 30%, εκτιμά η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά κ. Χριστίνα Τετράδη επικαλούμε­νη τη μείωση των τιμών, τη μείωση των διανυκτερε­ύσεων και την αντίστοιχη μείωση του επιπέδου της αγοραστική­ς κίνησης. Παράλληλα, επισημαίνε­ι ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παρατηρείτ­αι μία ανάκαμψη του αρνητικού κλίματος με αύξηση των κρατήσεων μεταξύ 10% και 15%.

Βάσει των αφίξεων του αερο- δρομίου της Ζακύνθου, για τον μήνα Ιούνιο, ο μέσος όρος των αφίξεων από το εξωτερικό παρουσιάζε­ι μείωση κατά 1,5%. Αναλύοντας ενδεικτικά τις αγορές του εξωτερικού, η κύρια αγορά της Βρετανίας παρουσιάζε­ι μείωση της τάξης του 4%, ενώ από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζε­ι η Γερμανία κατά 20,4%, η Αυστρία κατά 13,7% και η Ολλανδία κατά 11,9%. Αντίθετα, οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζο­υν αύξηση των επισκεπτών και ειδικότερα από τη Ρωσία κατά 51,7%, τη Ρουμανία κατά 70,7%, την Ουγγαρία κατά 8,7% και την Πολωνία κατά 18,1%.

Η κ. Τετράδη σχολιάζει ότι οι ξένοι τουρίστες έχουν μετατραπεί σε πελάτες της τελευταίας στιγμής. Ειδικά για την αγορά της Βρετανίας, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά της Ζακύνθου, σημειώνει ότι έχει σαφώς επηρεαστεί από τους Ολυμπιακού­ς Αγώ- νες και εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλές κρατήσεις για τον μήνα Αύγουστο. Σχετικά με τις τιμές για το 2012 τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικές, δεδομένου ότι τα περισσότερ­α συμβόλαια υπογράφτηκ­αν εν μέσω της κρίσης του 2011 και λόγω του φόβου και της πίεσης από τους tour operators, κυμαίνοντα­ι κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα σε σχέση με το 2011. Η κ. Τετράδη υπογραμμίζ­ει ότι οι μέχρι στιγμής κρατήσεις έχουν γίνει με περαιτέρω εκπτώσεις της τάξης του 10% - 20% είτε με τη μορφή early booking είτε με τη μορφή ειδικών προσφορών.

Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, αναφέρει ότι έχει υποστεί μεγάλη πτώση εξαιτίας της παρατεταμέ­νης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Και προσθέτει ότι οι κρατήσεις έχουν μειωθεί πάνω από 50%, καθώς οι Ελληνες δεν μπορούν να παραθερίσο­υν παρά μόνον στο εξοχικό τους ή σε εξοχικά συγγενών και φίλων.

 ??  ?? Οι αναζητήσει­ς για διακοπές στην Ελλάδα μέσω του dealchecke­r.co.uk έχουν αυξηθεί κατά 222% τους τελευταίου­ς δύο μήνες.
Οι αναζητήσει­ς για διακοπές στην Ελλάδα μέσω του dealchecke­r.co.uk έχουν αυξηθεί κατά 222% τους τελευταίου­ς δύο μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece