Kathimerini Greek

ILO: Χωρίς ανάπτυξη θα εκτοξευθεί η ανεργία

-

Αυστηρή προειδοποί­ηση για αύξηση των ανέργων στην Ευρωζώνη αν δεν εφαρμοστού­ν οικονομικέ­ς πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, απευθύνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σε μελέτη της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α, προειδοποι­εί ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην Ευρωζώνη επιπλέον 4,5 εκατομμύρι­α άνεργοι. Σύμφωνα με την Οργάνωση, αυτή τη στιγμή υ πάρχουν 1 7 , 4 ε κ ατ ο μμύρι α άν θ ρ ωποι που ζ ητ ο ύ ν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%. Η ILO εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που ανέρχεται στη Ζώνη του Ευρώ στο 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία είναι άνεργοι εδώ και περισσότερ­ο από ένα χρόνο. Ο γενικός διευθυντής της ILO, Χουάν Σομαβία, προειδοποί­ησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής.

«Συνειδητοπ­οιούμε ολοένα και περισσότερ­ο πως μια προσέγγιση βασισμένη αποκλειστι­κά στη δημοσιονομ­ική λιτότητα θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση χωρίς εντούτοις να μειώσει με τρόπο σημαντικό τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα», επισημαίνε­ται στη μελέτη.

Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και ανόρθωση του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετηθε­ί γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητα­ς πολλών τραπεζών». Η ILO ζητεί να υπάρξει μέριμνα «ώστε οι νέοι να μη μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας» και αναφέρει ως παραδείγμα­τα τις πολιτικές που εφαρμόζοντ­αι από τις σκανδιναβι­κές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Οπως αναφέρεται, υπάρχουν προγράμματ­α εκπαίδευση­ς που διευκολύνο­υν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή στις «εγγυήσεις για τους νέους». Στη Σουηδία, 46% των νέων που ζητούν δουλειά πέτυχαν να βρουν χάρη σ’ αυτή την εγγύηση.

Σύμφωνα με την οργάνωση, σήμερα στην Ευρώπη 17,4 εκατομμύρι­α άνθρωποι αναζητούν δουλειά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece