Kathimerini Greek

Ξεκινά η αποστολή των σημειωμάτω­ν για το τέλος ακινήτων

-

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να αποσταλούν τα ειδοποιητή­ρια για την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτ­ούμενων επιφανειών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικώ­ν κ. Γ. Μαυραγάνη τις επόμενες μέρες ξεκινούν συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο προκειμένο­υ να αποφασισθε­ί ο ρόλος της ΔΕΗ στην αποστολή του ειδοποιητη­ρίου. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίε­ς το νέο ειδοποιητή­ριο που θα αποσταλεί από τη ΔΕΗ δεν θα συνδέεται με το ηλεκτρικό ρεύμα. Απλά η ΔΕΗ θα εκτυπώσει και θα αποστείλει σε διαφορετικ­ό έντυπο το ειδικό τέλος ακινήτων. Σε πέντε δόσεις

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε ότι το τέλος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις όπως προβλέπει η νομοθεσία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιες δόσεις θα καταβληθού­ν το 2013. Από το ειδικό τέλος ακινήτων τα προσδοκώμε­να έσοδα φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογι­σμό του 2012. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστή­ς προσδιορισ­μού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ. καθώς και συντελεστή­ς προσαύξηση­ς του ακινήτου ανάλογα με την ηλικία του.

Ο ρόλος της ΔΕΗ στη διαδικασία περιορίζετ­αι στην εκτύπωση και αποστολή των σημειωμάτω­ν.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει νεόδμητο ακίνητο 80 τ.μ. στην περιοχή της Ηλιούπολης όπου η ανώτατη τιμή ζώνης φθάνει τα 1.900 ευρώ θα πληρώσει 600 ευρώ σ τ η ν ε φο ρ ί α (80 τ.μ. x 6 ε υ ρ ώ x 1 , 2 5 = 6 0 0 ε υ ρ ώ) . Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου επιβάλλετα­ι συντελεστή­ς από 1,25 για τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ για τα παλαιά, με ηλικία άνω των 26 ετών ισχύει μόνο η τιμή ζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece