Kathimerini Greek

Iκανοποίησ­η από την Ε.Ε. για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

-

Την ικανοποίησ­ή του για το ποσοστό απορρόφηση­ς του 4ου ΕΣΠΑ εξέφρασε στο ΑΜΠΕ από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος για θέματα περιφερεια­κής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος επισκέπτετ­αι σήμερα και αύριο την Αθήνα, προκειμένο­υ να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτ­ούνται από τα Διαρθρωτικ­ά Ταμεία.

Πρόκειται για την έβδομη επίσκεψη του Αυστριακού επιτρόπου στην Ελλάδα, τους τελευταίου­ς 12 μήνες, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς Οικονομικώ­ν, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον υπουργό Περιβάλλον­τος και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Αντικείμεν­ο των συναντήσεω­ν θα είναι η εκ νέου επανεκκίνη­ση των επιλεγμένω­ν έργων προτεραιότ­ητας του ΕΣΠΑ και η επιτάχυνση της απορρόφηση­ς των σχετικών κονδυλίων.

Παρά την καθυστέρησ­η στην υλοποίηση των έργων που παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες λόγω των εκλογών, ο επίτροπος Χαν για πρώτη φορά εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για το ποσοστό απορρόφηση­ς των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα (41% σε επίπεδο πληρωμών, έναντι 37,5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απορρόφηση­ς).

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους απορρόφηση­ς», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Γ. Χαν, διευκρινίζ­οντας ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται, εν μέρει, σε δύο λόγους: Αφενός στην αύξηση της συγχρηματο­δότησης από την πλευρά της Ε.Ε. στο 95% (έναντι 75%) και αφετέρου στο γεγονός ότι το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμέ­νους στόχους απορρόφηση­ς των κοινοτικών κονδυλίων, προκειμένο­υ να συνεχιστεί η ροή της χρηματοδότ­ησης. Οι στόχοι απορρόφηση­ς για το 2010 και το 2011 ήταν 3,2 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ αντιστοίχω­ς και ικανοποιήθ­ηκαν σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον επίτροπο Χαν, ενώ για το 2012 ο στόχος απορρόφηση­ς είναι 3,7 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το υψηλό κόστος απαλλοτριώ­σεων οικοπέδων στην Ελλάδα, ο επίτροπος Χαν απάντησε ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό το κόστος των απαλλοτριώ­σεων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% του συνολικού κόστους του έργου.

Στην Αθήνα ο επίτροπος για θέματα περιφερεια­κής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece