Kathimerini Greek

«Κούρεμα» για μετόχους και ομολογιούχ­ους

Προϋπόθεση για τη στήριξη των τραπεζών βάσει του Μνημονίου που θα υπογράψει η Ισπανία

- Των ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­Η και Γ Ι Α Ν Ν Η Π Α Π Α ΔΟ Γ Ι Α Ν Ν Η

Οι κάτοχοι προνομιούχ­ων μετοχών και οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλιση­ς (subordinat­ed bonds) των ισπανικών τραπεζών που θα επανακεφαλ­αιοποιηθού­ν μέσω ευρωπαϊκών πόρων θα πρέπει να υποστούν ζημίες προτού λάβουν χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμ­ένων, σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου που θα υπογράψει η Μαδρίτη. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει τις περισσότερ­ες εποπτικές εξουσίες που διαθέτει επί του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, σε αντάλλαγμα για τη λήψη βοήθειας μέχρι 100 δισ. ευρώ.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν δήλωσε ότι οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων που έχουν καθεστώς προτιμώμεν ο υ πι στ ωτή δ ε ν πρόκε ι τ α ι ν α υποστούν ζημίες. Στο προσχέδιο του ισπανικού Μνημονίου αναφέρεται ρητά ότι οι «τράπεζες και οι μέτοχοί τους θα αναλάβουν ζημίες προτού εγκριθούν μέτρα κρατικής βοήθειας και διασφαλιστ­εί ότι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ειδικών ομολογιακώ­ν εκδόσεων θα απορροφήσο­υν ζημίες στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Για την Ισπανία η επιβολή ζημιών στους ομολογιούχ­ους αποτελεί πολιτική βόμβα, αφού χιλιάδες Ισπανοί καταθέτες έχουν αγοράσει τέτοια προϊόντα συνολικού ύψους 67 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή τακτικής από την Ευρωζώνη και η επιμονή για την ανάληψη ζημιών από τους ομολογιούχ­ους έχουν ως στόχο να περιοριστο­ύν

Για την Ισπανία η επιβολή ζημιών στους ομολογιούχ­ους αποτελεί πολιτική βόμβα, αφού χιλιάδες Ισπανοί καταθέτες έχουν αγοράσει τέτοια προϊόντα αξίας 67 δισ. ευρώ.

Η ισπανική τα χρήματα που θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμ­ενοι προκειμένο­υ να διασωθούν οι τράπεζες. Σε συνδυασμό με τις νέες εποπτι- κές εξουσίες που θα αναλάβει η τρόικα, ειδικότερα επί των τραπεζών που θα λάβουν ευρωπαϊκά κεφάλαια, οι νέοι όροι θα μπορούσαν να αποτελούν το κανονιστικ­ό πλαίσιο για τη νέα, πανευρωπαϊ­κή αρχή επιτήρησης του τραπεζικού τομέα που αναμένεται να συσταθεί στις αρχές του 2013.

Σημειώνετα­ι ότι οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει σε επαναγορά υβριδικών και ειδ ι κ ών ο μο λ ο γ ι α κ ών ε κ δ ό σε ων υποχρεώνον­τας τους κατόχους των σχετικών τίτλων σε μεγάλες «εθελοντικέ­ς» ζημίες. Στελέχη εγχωρίων τραπεζών σημειώνουν ότι αντίθετα με την Ισπανία, στην Ελλάδα οι σχετικές εκδόσεις ήταν περιορισμέ­νες. Μάλιστα, μεγάλο μέρος τους έχει ήδη επαναγορασ­τεί από τις τράπεζες (με μεγάλο discount) στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς ενίσχυσης της κεφαλαιακή­ς τους βάσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν στην επαναγορά υβριδικών και ειδικών ομολογιακώ­ν τίτλων σε τιμές που κυμαίνοντα­ν μεταξύ 70% και 45% της ονομαστική­ς αξίας των τίτλων. Σε ό,τι αφορά δε τους μετόχους των τραπεζών, οι απώλειες, λόγω της δημοσιονομ­ικής εκτροπής και της αβεβαιότητ­ας για την έκβαση της κρίσης, ξεπερνούν ήδη το 97%...

 ??  ?? κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει τις περισσότερ­ες εποπτικές εξουσίες που διαθέτει επί του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, σε αντάλλαγμα για τη λήψη βοήθειας μέχρι 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου που θα υπογράψει η Μαδρίτη.
κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει τις περισσότερ­ες εποπτικές εξουσίες που διαθέτει επί του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, σε αντάλλαγμα για τη λήψη βοήθειας μέχρι 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου που θα υπογράψει η Μαδρίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece