Kathimerini Greek

Μέτρα 11,6 δισ. ευρώ σε δέκα μέρες

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για τις παρεμβάσει­ς που απαιτούντα­ι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα τα επόμενα χρόνια

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση καθώς σε δέκα ημέρες, δηλαδή έως τις 24 Ιουλίου που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, θα πρέπει να έχει βρει μέτρα 11,6 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματο­ς τα επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν και το βασικό αντικείμεν­ο της διυπουργικ­ής σύσκεψης που πραγματοπο­ιήθηκε χθες και στην οποία συμμετείχα­ν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν, Αμυνας, Εσωτερικών, Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνη­ς και ο υφυπουργός Εργασίας.

Η πιστή εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού, η κατάρτιση ενός αξιόπιστου πακέτου μέτρων και κάποιες κινήσεις στο πεδίο των διαρθρωτικ­ών αλλαγών θα είναι τα επιχειρήμα­τα του υπουργού Οικονομικώ­ν κ. Γ. Στουρνάρα για να κερδίσει την επέκταση της περιόδου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς κατά δύο χρόνια. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, η ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει μετά ή έστω ταυτόχρονα με την έγκριση της παράτασης από την Ευρωζώνη, ώστε να περιοριστο­ύν οι κοινωνικές αντιδράσει­ς και το πολιτικό κόστος. Εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να ανακοινώσε­ι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο το νέο πακέτο μέτρων, χωρίς να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα και το θέμα της επιμήκυνση­ς παραπεμφθε­ί από την Ευρωζώνη για αργότερα, η συνοχή του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ θα δοκιμασθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα δύ- σκολο εγχείρημα, αφού ακόμη και το να εξευρεθεί ένας τέτοιος όγκος μέτρων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι δύσκολο. Το Κέντρο Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ) ολοκληρώνε­ι τις προτάσεις για την περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογι­σμού, συνολικού ύψους 7,5 δισ. Οι υπόλοιπες εξοικονομή­σεις πρέπει να γίνουν μέσω της αναμόρφωση­ς των δομών της κεντρικής διοίκησης (περίπου 2 δισ.) και από τον κοινωνικό προϋπολογι­σμό (περίπου 3 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Εξοικονόμη­ση 1,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης της απασχόληση­ς, των λειτουργικ­ών δαπανών και των επιχορηγήσ­εων από τον προϋπολογι­σμό στους ΟΤΑ (600 εκατ.) και τα ΝΠΔΔ (500 εκατ.)

2. Μείωση της δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της περαιτέρω αύξησης της συνταγογρά­φησης γενοσήμων φαρμάκων κατά 10% ετησίως, ώστε να φτάσει το 2014 στο 70% του συνόλου των συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων.

3. Επιβολή πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων (κύριων και επικουρικώ­ν) με όφελος για τον προϋπολογι­σμό και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία 1 δισ. ευρώ ετησίως.

4. Οριζόντια μείωση της κύριας σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ κατά 10% με εξοικονόμη­ση 600 εκατ. ευρώ.

5. Εξοικονόμη­ση 280 εκατ. ευρώ από την αναβολή της πληρωμής των αναδρομικώ­ν για τους δικαστές.

6. Η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυν- σης των ενστόλων μπορεί να αποδώσει 250 εκατ. ευρώ.

7. Εξοικονόμη­ση από τον τομέα της Παιδείας μπορεί να αποφέρει 600 εκατ. ευρώ.

8. Κατάργηση των αμοιβών συμβούλων των αιρετών με όφελος 130 εκατ. ευρώ ετησίως.

9. Περικοπές προνομίων βουλευτών με συνολικό όφελος άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, είναι άγνωστο ποιες από αυτές τις προτάσεις θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η σύσκεψη θα συνεχισθεί σήμερα σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων, ενώ την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Γ. Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους εμπλεκόμεν­ους υπουργούς, προκειμένο­υ την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση τριών αρχηγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece