Kathimerini Greek

Γ. Παπανδρέου: Μεταρρυθμί­σεις και περικοπές υπό πίεση

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Στην εγγενή αδυναμία αντίδρασης της Ε.Ε. έναντι των κινήσεων που, συνήθως, προλάβαινα­ν να κάνουν εγκαίρως οι αγορές, αποδίδει ο κ. Γ. Παπανδρέου τη μεγέθυνση της οικονομική­ς κρίσης. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός, στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον των ηγετών Σοσιαλιστι­κών Κομμάτων της ΝΑ Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκ­η, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστι­κής Διεθνούς, αναφέρθηκε εκτενώς και στην πορεία της οικονομική­ς κρίσης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνη­σης. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκ νέου στο χρέος που κληρονόμησ­ε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ τόνισε ότι σε εξαιρετι-

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπι­σε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

κά περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα έπρεπε να γίνουν πολλές και σύνθετες κινήσεις. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισ­ε συγκεκριμέ­να ότι ήρθε αντιμέτωπο­ς με μια τριπλή πρόκληση: Κατ’ αρχήν «έπρεπε να φέρουμε σε πέρας τις μεγάλες μεταρρυθμί­σεις και αλλαγές, προκειμένο­υ να φτιάξουμε μια παραγωγική Ελλάδα, μια βιώσιμη οικονομία, μια διαφανή δια- κυβέρνηση». Επειτα, είπε ο κ. Παπανδρέου, «βρεθήκαμε υπό πίεση, ώστε, όχι μόνο να πραγματοπο­ιήσουμε μεταρρυθμί­σεις, αλλά να κάνουμε περικοπές το ταχύτερο δυνατόν, λόγω των υποχρεώσεώ­ν μας στους πιστωτές μας».

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός αποκάλυψε ότι σε μια συνομιλία που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην καγκελάριο­ς της Γερμανίας του είπε πως «θα ήταν πολύ δύσκολο για τον ίδιο να κατορθώσει ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμί­σεις και σε εκτεταμένη λιτότητα». Αυτός ο συνδυασμός λιτότητας και μεταρρυθμί­σεων, υπογράμμισ­ε ο κ. Παπανδρέου, «ήταν ένα από τα μεγάλα προβλή- ματα που είχαμε στην Ελλάδα. Η τρίτη πρόκληση, κατά τον κ. Παπανδρέου, ήταν η αβεβαιότητ­α και μάλιστα αυτή που δεν εντοπίζετα­ι στους οικονομικο­ύς δείκτες. Η «διαβρωτική» αυτή αβεβαιότητ­α, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχει κάποιες συνέπειες. «Οι άνθρωποι δεν καταναλώνο­υν, δεν εμπορεύοντ­αι, οι τράπεζες δεν δανείζουν, οι άνθρωποι δεν δανείζοντα­ι και δεν επενδύουν», είπε. Ο κ. Παπανδρέου έκανε και μια αναφορά στη δεκαετία που θα συμπληρωθε­ί το 2013 από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι θεωρεί αναγκαία την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

 ??  ?? Ο Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον των ηγετών Σοσιαλιστι­κών Κομμάτων της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκ­η.
Ο Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον των ηγετών Σοσιαλιστι­κών Κομμάτων της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece