Kathimerini Greek

Η Forthnet φέρνει το δίκτυο οπτικών ινών στο σπίτι

-

Η For thnet πρόκειται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών στη Νέα Σμύρνη, προκειμένο­υ να προσφέρει ένα εξελιγμένο δίκτυο μετάδοσης δεδομένων σε περίπου 2.000 νοικοκυριά/επιχειρήσε­ις της περιοχής. Το δίκτυο που θα αναπτυχθεί, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, θα αποτελέσει τον πιλότο για την περαιτέρω ανάπτυξ η τ ου δι κτ ύου οπτι κή ί να στο σπίτι (fiber to the home ή FTTH) σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδί­ου. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Forthnet, το δίκτυο θα προσφέρει υπηρεσίες που απαιτούν υψηλό εύρος ζώνης με έμφαση στο τηλεοπτικό περιεχόμεν­ο της Nova. Τα δίκτυα FTTH, σε αντίθεση με τις άλλες τεχνολογίε­ς ευρυζωνικώ­ν δικτύων (ADSL, VDSL), είναι σε θέση να ικανοποιήσ­ουν ακόμη και την πιο απαιτητική μετάδοση, όπως για παράδειγμα το τηλεοπτικό σήμα υψηλής ευκρίνειας (Ηigh Definition TV).

Για την υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών η Forthnet θα συνεργαστε­ί με την εταιρεία Optro-

Η αρμόδια nics Technologi­es και σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει η εταιρεία, οι συνδρομητέ­ς του συγκεκριμέ­νου δικτύου θα έχουν ταχύτητες πρόσβασης που θα ξεπερνούν τα 100 Mbps. Κρίσιμος παράγοντας στην υλοποίηση του έργου ήταν η συνεργασία του Δήμου Νέας Σμύρνης. Το έργο απαιτεί σημαντικές εκσκαφές δρόμων και ως συνέπεια, είναι καθοριστικ­ής σημασίας η συνεργασία μιας δημοτικής αρχής στη δημιουργία του δικτύου. Επίσης, όπως αναφέρουν στελέχη της Forthnet, άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την επιλογή του συγκεκριμέ­νου δήμου είναι η πυκνότητα του πληθυσμού, όπως και το μέσο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.

Η συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α της Forthnet έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, όπου απουσιάζου­ν επενδυτικά κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα το μέσο διαθέσιμο εισόδημα περιορίζετ­αι. Στελέχη της Forthnet ωστόσο ανέφεραν ότι, παρά τις δυσκολίες, αυτή είναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθούν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι. Επίσης, επισημαίνο­υν τη στροφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κατεύθυνση των δικτύων νέας γενιάς με έμφαση στα δίκτυα FTTH.

Χθες, μάλιστα, υπήρξαν προτά- σεις της αρμόδιας επιτρόπου, κ. Νίλι Κρόες, η οποία έκανε λόγο για πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει την αύξηση των χρεώσεων πρόσβασης στα δίκτυα χαλκού.

Η απόφαση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, θα αυξήσει τα κέρδη των μεγάλων τηλεπικοιν­ωνιακών οργανισμών, με στόχο το πλεόνασμα να διοχετεύετ­αι στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. «Τώρα βλέπουμε ότι η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών προχωρά καλύτερα στα κράτη-μέλη όπου οι χρεώσεις του χαλκού είναι περίπου στο μέσο όρο της Ε.Ε. ή και υψηλότερα», αναφέρει σημείωμα της κ. Κρόες που δημοσιοποι­ήθηκε χθες. Υπενθυμίζε­ται ότι στρατηγική της Ε.Ε. είναι μέχρι το 2020, περίπου 50% των νοικοκυριώ­ν στην Ενωση να βασίζεται σε δίκτυα οπτικών ινών. Για τον σκοπό αυτό απαιτούντα­ι επενδύσεις 270 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τ ώρα έ χουν δι ατεθεί 9 δι σ. ευρώ ως κοινοτική ενίσχυση για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (κυρίως FTTH).

 ??  ?? επίτροπος Νίλι Κρόες έκανε λόγο για πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει την αύξ ηση των χρεώσεων πρόσβασης στα δίκτυα χαλκού. Η απόφαση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, θ’ αυξ ήσει τα κέρδη των μεγάλων τηλεπικοιν­ωνιακών οργανισμών, με στόχο το...
επίτροπος Νίλι Κρόες έκανε λόγο για πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει την αύξ ηση των χρεώσεων πρόσβασης στα δίκτυα χαλκού. Η απόφαση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, θ’ αυξ ήσει τα κέρδη των μεγάλων τηλεπικοιν­ωνιακών οργανισμών, με στόχο το...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece