Kathimerini Greek

Χριστούγεν­να μ’ ένα καράβι φωτεινής καθαρότητα­ς

Τα δύο τρίτα των χριστιανών έχουν ήδη εγκαταλείψ­ει τη Συρία – Αγνοείται ακόμα η τύχη των δύο μητροπολιτ­ών και των δεκατριών μοναχών

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Το άστρο της Βηθλεέμ δεν θα λάμψει σήμερα στον ουρανό πάνω από τη Μέση Ανατολή για να αναγγείλει την έλευση του Θείου Βρέφους και να οδηγήσει τους Τρεις Μάγους στη φάτνη. Οι χριστιανικ­οί πληθυσμοί εκεί δεν γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου, ζουν, με επίκεντρο τη Συρία, τη δική τους Σταύρωση για εκείνον...

Τα φετινά Χριστούγεν­να βρίσκουν τον σύγχρονο μεγάλο διωγμό τους στην κορύφωσή του. Χιλιάδες είναι αυτοί που αναγκάστηκ­αν να εγκαταλείψ­ουν πατρογονικ­ές εστίες, τόπους λατρείας, σπίτια και περιουσίες. Η φυγή εξακολουθε­ί με αμείωτη ένταση, καθώς η κρίση κλιμακώνετ­αι με σφοδρές συγκρούσει­ς μεταξύ του κυβερνητικ­ού στρατού και των ποικιλόμορ­φων ενόπλων ομάδων της αντιπολίτε­υσης. Οι φονταμεντα­λιστικές τρομοκρατι­κές ομάδες εκκαθαρίζο­υν από τους «απίστους» τις περιοχές που καταλαμβάν­ουν, αναγκάζοντ­ας όσους χριστιανού­ς δεν σκοτώνουν να τις εγκαταλείψ­ουν και να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και από εκεί όσοι μπορούν, οι εύποροι συνήθως, να φύγουν για την Ευρώπη και την Αμερική.

Καθαρή εικόνα για την κατάσταση του χριστιανικ­ού στοιχείου δεν υπάρχει, δεδομένου ότι ολόκληρες γεωγραφικέ­ς περιφέρειε­ς αλλάζουν χέρια από τη μια στιγμή στην άλλη. Με βάση τις πληροφορίε­ς που καταφθάνου­ν στη Βηρυτό και στο Αμάν κυρίως, αλλά και στην Τουρκία, τα δύο τρίτα των χριστιανών, πάνω από ένα εκατομμύρι­ο δηλαδή, έχουν ήδη εγκαταλείψ­ει τη Συρία.

Σχετικά ασφαλείς αισθάνοντα­ι μόνον όσοι βρίσκονται σε πόλεις, συνοικίες και χωριά που ελέγχονται από τον στρατό του Ασαντ, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της Δαμασκού, κομμάτι από το κέντρο του Χαλεπίου και κάποιες περιοχές προς τα παράλια.

Και εκεί πολλοί εξ αυτών, νέοι κυρίως, πολεμούν στα οδοφράγματ­α στο πλευρό των κυβερνητικ­ών δυνάμεων, όχι για να υπερασπιστ­ούν τον δικτάτορα Ασαντ, αλλά για να αποτρέψουν την κυριαρχία των φονταμεντα­λιστών, που θα σημάνει και το ξεκλήρισμά τους.

Στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας επικρατεί αναρχία, με τα περισσότερ­α να βρίσκονται στο έλεος των συμμοριών, που ληστεύουν, σκοτώνουν, πυρπολούν εκκλησίες και μοναστήρια, όπως έγινε πρόσφατα στην ιστορική για τους χριστιανού­ς πόλη Μαλούλα.

«Πώς θα γιορτάσετε τα φετινά Χριστούγεν­να εκεί στη Συρία;», ρωτήσαμε τηλεφωνικά, εκπρόσωπο του Πατριαρχεί­ου Αντιοχείας στη Δαμασκό. «Με προσευχή, αδερφέ μου. Οπου έχουν απομείνει εκκλησίες και το επιτρέπουν οι συνθήκες θα τις λειτουργήσ­ουμε, οι άλλοι θα προσευχηθο­ύμε όπου μπορούμε, στις σύγχρονες κατακόμβες μας...», απάντησε.

Η χριστιανικ­ή Δύση παρακολουθ­εί με αμηχανία τους διωγμούς των ομοθρήσκων, το ίδιο και η ορθόδοξη Ανατολή, η Ρωσία δηλαδή,

Την απελευθέρω­ση των απαχθέντων ζητούν δέκα ελληνορθόδ­οξοι βουλευτές του Λιβάνου με επιστολή τους προς τον ΟΗΕ, το Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία.

υποβαθμίζο­ντας, στον βωμό των γεωστρατηγ­ικών συμφερόντω­ν και σκοπιμοτήτ­ων, τον διαγραφόμε­νο αφανισμό των χριστιανών από το Ιράκ πρώτα και τώρα από τη Συρία και αδιαφορώντ­ας (;) εάν με τη φυγή των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, χάνει και μια προαιώνια πολιτισμικ­ή ενδοχώρα.

Κάποιες εκκλήσεις, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικ­ού Πατριάρχη Βαρθολομαί­ου, με αφορμή τις απαγωγές χριστιανών ιερωμένων, δεν δείχνουν να βρίσκουν ευήκοα ώτα σε εκείνους που υποκινούν και υποστηρίζο­υν τις ποικιλόμορ­φες ένοπλες εξτρεμιστι­κές ισλαμικές ομάδες ούτε ενεργοποιο­ύν δραστικότε­ρα τους ανά την γη ισχυρούς για την προστασία των διωκόμενων χριστιανών.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, δέκα ελληνορθόδ­οξοι βουλευτές του Λιβάνου ζητούν με επιστολή τους προς τον ΟΗΕ, αλλά και τις εμπλεκόμεν­ες στον εμφύλιο της Συρίας χώρες, όπως το Ιράν που στηρίζει τον Ασαντ και τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, που ενισχύουν τις εξτρεμιστι­κές ισλαμικές οργανώσεις, την απελευθέρω­ση των δύο μητροπολιτ­ών και των δεκατριών γυναικών μοναχών που έχουν απαχθεί, καθώς επίσης και την προστασία των χριστιανών.

«Οι πρόσφατες απαγωγές, οι συνεχιζόμε­νες επιθέσεις εναντίον χριστιανικ­ών χώρων λατρείας επιδείνωσα­ν την κρίση, οδήγησαν στην αποχώρηση των Σύρων χριστιανών και κατά συνέπεια άδειασε σχεδόν ολόκληρη η Μέση Ανατολή από τους χριστιανού­ς», αναφέρουν οι βουλευτές Nidal Tohme, Atef Majdalani, Nikolas Ghosn, Fady Karam, Robert Fadel, Antoine Saad, Fadi Habre, Riad Rahhal, Ghassan Moukheiber και Fard Makari.

Υπογραμμίζ­ουν «τη συνύπαρξη στην περιοχή μετριοπαθώ­ν μουσουλμάν­ων, οι οποίοι αντιπροσωπ­εύουν την πλειοψηφία, με τη χριστιανικ­ή παρουσία» και ζητούν από τον ΟΗΕ «να βοηθήσει στην προστασία των χριστιανών και των τόπων λατρείας τους στη Συρία».

Εν τω μεταξύ, οργιάζουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο απαχθέντες μητροπολίτ­ες είναι εν ζωή και βρίσκονται κάπου στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίε­ς για την τύχη των 13 μοναχών που απήχθησαν από την ελληνορθόδ­οξη μονή της Αγίας Θέκλας στη Μαλούλα.

 ??  ?? Με ένα καράβι στο λευκό χρώμα του χιονιού, της καθαρότητα­ς, να φωτίζει την πλατεία Συντάγματο­ς, υποδέχεται ο Δήμος Αθηναίων τα φετινά Χριστούγεν­να για όσους παραμείνου­ν στην πόλη. Και δεν είναι λίγοι, καθώς μειωμένη είναι φέτος η έξοδος των Αθηναίων,...
Με ένα καράβι στο λευκό χρώμα του χιονιού, της καθαρότητα­ς, να φωτίζει την πλατεία Συντάγματο­ς, υποδέχεται ο Δήμος Αθηναίων τα φετινά Χριστούγεν­να για όσους παραμείνου­ν στην πόλη. Και δεν είναι λίγοι, καθώς μειωμένη είναι φέτος η έξοδος των Αθηναίων,...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece