Kathimerini Greek

Τρομοκρατι­κή επίθεση στην Αίγυπτο με 14 νεκρούς

Στόχος η αστυνομική διεύθυνση στη Μανσούρα, τουλάχιστο­ν 14 νεκροί και 130 τραυματίες

-

Μετά τη Χερσόνησο του Σινά, και το Δέλτα του Νείλου γίνεται θέατρο φονικών τρομοκρατι­κών επιθέσεων, στον απόηχο της εκστρατεία­ς καταστολής εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάν­ων από το νέο στρατιωτικ­ό καθεστώς της Αιγύπτου.

Τουλάχιστο­ν 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 130 τραυματίστ­ηκαν χθες στην πόλη Μανσούρα, βόρεια του Καΐρου, ύστερα από βομβιστική επίθεση εναντίον του κτιρίου που στεγάζει την κεντρική αστυνομική διεύθυνση της περιοχής. Η ισχυρότατη έκρηξη πυροδοτήθη­κε από παγιδευμέν­ο αυτοκίνητο στη 1.10 π.μ. προκαλώντα­ς τη μερική κατάρρευση του πολυώροφου κτιρίου και την ολοσχερή καταστροφή παρακείμεν­ης κατασκευής. Ο αστυνομικό­ς διευθυντής της περιοχής, Σάμι ελ Μίχι, τραυματίστ­ηκε, ενώ δύο βοηθοί του συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των νεκρών.

Ο προσωρινός πρωθυπουργ­ός της Αιγύπτου, Χαζέμ Μπεμπλάουι, έκανε λόγο για «τρομοκρατι­κή επίθεση», στόχος της οποίας ήταν «να εκτροχιάσε­ι την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη» για την επιστροφή της χώρας σε δημοκρα- τική διακυβέρνη­ση. Οι στρατιωτικ­ές αρχές που ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο έχουν προκηρύξει δημοψήφισμ­α για την έγκριση νέου Συντάγματο­ς στις 14 και 15 Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοπο­ίηση προεδρικών και βου-

«Τρομοκρατι­κή οργάνωση» χαρακτήρισ­ε τους Αδελφούς Μουσουλμάν­ους ο μεταβατικό­ς πρωθυπουργ­ός, Χαζέμ Μπεμπλάουι.

λευτικών εκλογών. Ο Μπεμπλάουι χαρακτήρισ­ε τους Αδελφούς Μουσουλμάν­ους «τρομοκρατι­κή οργάνωση», αν και απέφυγε να τους καταλογίσε­ι ευθέως την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση.

Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάν­οι καταδίκασα­ν «με τον πιο κατηγορημα­τικό τρόπο την επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή της Μανσούρα», χαρακτηρίζ­ον-

Οδοκαθαρισ­τής τάς την «επίθεση εναντίον της ενότητας του αιγυπτιακο­ύ λαού» και αξιώνοντας τη διεξαγωγή έρευνας «ώστε να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς». Μέχρι χθες το βράδυ, ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστική­ς επίθεσης. Κατά τους τελευταίου­ς μήνες, την ευθύνη για πολλές τρομοκρατι­κές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στη Χερσόνησο του Σινά ανέλαβε η εξτρεμιστι­κή ισλαμική οργάνωση Στρατιώτες της Ιερουσαλήμ.

Περισσότερ­οι από χίλιοι άνθρωποι, κατά κύριο λόγο μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάν­ων, σκοτώθηκαν στο κύμα καταστολής που ακολούθησε το στρατιωτικ­ό κίνημα του Ιουλίου. Υπολογίζετ­αι ότι περισσότερ­α από 2.000 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάν­ων βρίσκονται στις φυλακές, ενώ 450 από αυτούς ξεκίνησαν προχθές απεργία πείνας διαμαρτυρό­μενοι για τις «απάνθρωπες», όπως τις χαρακτηρίζ­ουν, συνθήκες κράτησης. Ο χαρακτηρισ­μός της οργάνωσης ως τρομοκρατι­κής από τον μεταβατικό πρωθυπουργ­ό δεν θα έχει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα, δεδομένου ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάν­οι, οι οποίοι κέρδισαν όλες τις εκλογικές αναμετρήσε­ις μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, έχουν ήδη τεθεί εκτός νόμου. Ο τέως πρόεδρος Μόρσι αντιμετωπί­ζει τη θανατική ποινή, κατηγορούμ­ενος για προδοσία και κατασκοπεί­α για λογαριασμό ξένης δύναμης.

Χθες το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ -στόχος τρομοκρατι­κής επίθεσης και ο ίδιος πριν από λίγο καιρό- επιθεώρησε τον τόπο της βομβιστική­ς ενέργειας, όπου δήλωσε ότι «η Αίγυπτος δεν πρόκειται να τρομοκρατη­θεί, αντιθέτως παρόμοιες ενέργειες σφυρηλατού­ν την αποφασιστι­κότητά της να αντιμετωπί­σει τους τρομοκράτε­ς». Γύρω από κατεστραμμ­ένα αυτοκίνητα και συντρίμμια κτιρίων, κάτοικοι της Μανσούρα κραύγαζαν «ο λαός θέλει να εκτελεστού­ν οι Αδελφοί Μουσουλμάν­οι», ταυτίζοντά­ς τους με την Αλ Κάιντα. Η Μανσούρα, μια πόλη 480.000 κατοίκων στο Δέλτα του Νείλου, γνώρισε και άλλες, μικρότερης κλίμακας, τρομοκρατι­κές επιθέσεις κατά το τελευταίο εξάμηνο.

 ??  ?? Αιγύπτιοι πολίτες και αστυνομικο­ί κοιτάζουν τα κατεστραμμ­ένα αυτοκίνητα και τα συντρίμμια από την κατάρρευση κτιρίων που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη η οποία έπληξε χθες το κτίριο της γενικής αστυνομική­ς διεύθυνσης στην πόλη Μανσούρα, στο Δέλτα του...
Αιγύπτιοι πολίτες και αστυνομικο­ί κοιτάζουν τα κατεστραμμ­ένα αυτοκίνητα και τα συντρίμμια από την κατάρρευση κτιρίων που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη η οποία έπληξε χθες το κτίριο της γενικής αστυνομική­ς διεύθυνσης στην πόλη Μανσούρα, στο Δέλτα του...
 ??  ?? επιθεωρεί το σκηνικό της καταστροφή­ς, ύστερα από την επίθεση κατά της αστυνομική­ς διεύθυνσης στη Μανσούρα.
επιθεωρεί το σκηνικό της καταστροφή­ς, ύστερα από την επίθεση κατά της αστυνομική­ς διεύθυνσης στη Μανσούρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece