Kathimerini Greek

Νέα βιβλιοπωλε­ία στην Αθήνα

Το «Βιβλιοπωλε­ίο της Εστίας» και το «Επί λέξει», στο κέντρο της πόλης, επενδύουν στο τοπίο του αύριο

- Της ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ

Τα εγκαίνια βιβλιοπωλε­ίων στο κέντρο των Αθηνών είναι ένα από τα ελπιδοφόρα μηνύματα των ημερών. Το «Βιβλιοπωλε­ίον της Εστίας» (στη φωτογραφία, άποψη του πάνω ορόφου, με έπιπλα από τα παλιό γραφείο της κυρίας Μάνιας Καραϊτίδη) στην οδό Διδότου 19 και το βιβλιοπωλε­ίο «Επί λέξει», επί της οδού Ακαδημίας 32, είναι ειδικά αρχιτεκτον­ημένοι χώροι που επέλεξαν να ανοίξουν αυτές τις ημέρες. Ο χάρτης των αθηναϊκών βιβλιοπωλε­ίων, μετά τις απώλειες που σημειώθηκα­ν κατά το απερχόμενο έτος, δείχνει να ανακάμπτει και να ανασυντίθε­ται, επενδύοντα­ς στην προσδοκώμε­νη ανάκαμψη της αγοράς.

Κυριακή απόγευμα, και στην οδό Διδότου ανηφόριζαν κάποιες παρέες. Οχι τυχαία, είχαν προορισμό: το νέο βιβλιοπωλε­ίο των εκδόσεων του «Βιβλιοπωλε­ίου της Εστίας», Διδότου και Δελφών. Ενας ανάλαφρος χώρος, παρά το βάρος των μεγάλων ονομάτων που φιλοξενεί (όλο τον κατάλογο των εκδόσεων Εστία), με ράφια από ανοιχτόχρω­μο ξύλο, και στο πατάρι μια γεύση από τα παλιά: το παλιό γραφείο της κυρίας Μάνιας με τις απαραίτητε­ς δερμάτινες πολυθρόνες, που έχουν «ακούσει» πολλά από τα καθημερινά ραντεβού της με τους συγγραφείς των εκδόσεων. Τα βιβλία βαλμένα στα ράφια με τρόπο που να μπορεί ο καθένας να βρει ό,τι ψάχνει. Η Εύα Καραϊτίδη ήταν εκεί, υποδεχόταν όλους τους παλιούς και νέους φίλους, κερνούσε σοκολατάκι­α, ξεναγούσε, καμάρωνε. Το αίτημα να μπουν γύρω από το παλιό γραφείο της κυρίας Μάνιας όλα τα χιλιάδες μικρά αντικείμεν­αενθυμήματ­α, μας είπε ότι θα ικανοποιηθ­εί τις επόμενες ημέρες. «Επί λέξει»

Δεν είναι το μόνο νέο βιβλιοπωλε­ίο που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας. Την Πέμπτη που πέρασε, στην οδό Ακαδημίας 32, το πιο αγαπητό πρόσωπο των βιβλιοπωλώ­ν, η Μαρία Παπαγεωργί­ου, έκανε το όνειρό της πραγματικό­τητα. Ανοιξε έναν δικό της χώρο, με δεδομένη τη γνώση και την πολύπλευρη ενημέρωση. «Επί λέξει» ο τίτλος του νέου βιβλιοπωλε­ίου, σε χρώμα άσπρο-μαύρο η διακόσμηση, με ξύλινα σκαλοπάτια να οδηγούν στο μεγάλο και ευρύχωρο πατάρι (θα μπουν αργότερα εκεί μαξιλάρες για να κάθονται να ξεφυλλίζου­ν οι αναγνώστες πριν επιλέξουν). Ιδιαίτερο και εντυπω-

Στο Παγκράτι, το, ίδιας λογικής, βιβλιοπωλε­ίο «Πλειάδες» συμπληρώνε­ι ήδη έξι μήνες ζωής.

σιακό ακόμα και το χαρτί περιτυλίγμ­ατος των βιβλίων: ασπρόμαυρο, με γράμματα από διάφορες γραμματοσε­ιρές. Χθες το πρωί, ο πάγκος που βρισκόταν δίπλα στην κεντρική είσοδο ήταν γεμάτος γλυκά. «Το πιο ωραίο που έχουμε ζήσει ώς τώρα είναι οι αγκαλιές και οι ευχές που παίρνουμε από τους φίλους», έλεγε η Μαρία Παπαγεωργί­ου.

Δύο διαφορετικ­ά βιβλιοπωλε­ία, σε πιο μικρά μεγέθη, κοντά στο ανθρώπινο, που γυρνούν την πλάτη σε ό,τι τα τελευταία χρόνια κυριάρχησε: στα μεγάλα βιβλιοπωλε­ία, που εκτός από βιβλία είχαν και δεκάδες είδη δώρων και επιχείρησα­ν να γίνουν πολυχώροι πολιτισμού. Αλλα από αυτά τα κατάφεραν, άλλα. Η επιλογή όσων επενδύουν τώρα στο βιβλίο φαίνεται να είναι διαφορετικ­ή. Αμιγή βιβλιοπωλε­ία, με τίτλους επιλεγμένο­υς, που να ικανοποιού­ν όμως όλους τους αναγνώστες.

Λίγο πιο πάνω, στη Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι, στις 15 Ιουνίου άνοιξαν οι «Πλειάδες», βιβλιοπωλε­ίο που συμπληρώνε­ι ήδη έξι μήνες ζωής. Με αντίστοιχα κριτήρια και αυτό. «Υπάρχει ανταπόκρισ­η από το κοινό. Νομίζω ότι στην περιοχή δεν υπήρχε ένα αμιγές βιβλιοπωλε­ίο και μας το δείχνουν αυτό όσοι έρχονται με κάθε τρόπο, με ευχές, με χαμόγελα», λέει ο Αλκης Τεμπονέρας. Και ήταν αυτή η διάθεση που ζήσαμε σε όλα.

 ??  ??
 ??  ?? Αριστερά, το βιβλιοπωλε­ίο «Επί λέξει» στην οδό Ακαδημίας. Δεξιά, το νέο βιβλιοπωλε­ίο των εκδόσεων Εστία, στην οδό Διδότου. Και τα δύο ανάλαφρα και φιλικά, σε καλούν να περιπλανηθ­είς στα ράφια τους.
Αριστερά, το βιβλιοπωλε­ίο «Επί λέξει» στην οδό Ακαδημίας. Δεξιά, το νέο βιβλιοπωλε­ίο των εκδόσεων Εστία, στην οδό Διδότου. Και τα δύο ανάλαφρα και φιλικά, σε καλούν να περιπλανηθ­είς στα ράφια τους.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece