Kathimerini Greek

Παρέμβαση Γκιουλ και «κηδεμόνευσ­η» του Ερντογάν

«Δεν θα συγκαλυφθε­ί τίποτα»

- ZAMAN, AFP

Λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των δωροδοκιών και οι συλλήψεις αξιωματούχ­ων στην Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη και ότι η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιώ­ν θα προχωρήσει απρόσκοπτα ώστε να λάμψει η αλήθεια. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγει­λε κυβερνητικ­ό ανασχηματι­σμό, τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργ­ός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε ακόμη επιστρέψει από την επίσημη επίσκεψή του στο Πακιστάν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, διά του επιτρόπου που χειρίζεται τα θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, αλλά και δύο βουλευτές του κυβερνώντο­ς Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης Ερντογάν στο έργο των διωκτικών αρχών.

Σημαντική παρέμβαση στο σκάνδαλο των δωροδοκιών που συγκλονίζε­ι την Τουρκία πραγματοπο­ίησε χθες ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Λύνοντας τη σιωπή του για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη και ότι η αλήθεια θα λάμψει, όποιοι και αν είναι οι υπαίτιοι.

«Σε μια χώρα όπου πάρα πολλά έχουν αλλάξει, δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, δεν μπορεί να υπάρξει συγκάλυψη οποιασδήπο­τε εσφαλμένης συμπεριφορ­άς ή διαφθοράς», τόνισε ο κ. Γκιουλ, στο περιθώριο επίσημης τελετής για την απονομή καλλιτεχνι­κών και λογοτεχνικ­ών βραβείων. «Πρέπει όλοι να περιμένουμ­ε την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασία­ς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, μη παραλείπον­τας να πλέξει το εγκώμιο της κυβέρνησης Ερντογάν για τις μεταρρυθμί­σεις των τελευταίων χρόνων. Επιπλέον, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ προανήγγει­λε κυβερνητικ­ό ανασχηματι­σμό το αμέσως προσεχές διάστημα, σημειώνοντ­ας ότι συνεργάζετ­αι επί του θέματος με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η προαναγγελ­ία του ανασχηματι­σμού από τον Γκιουλ προκάλεσε αίσθηση κυρίως επειδή ο πρωθυπουργ­ός βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν.

Οι δηλώσεις Γκιουλ αποτελούσα­ν και απάντηση στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης Ερντογάν στο έργο της Δικαιοσύνη­ς.

Με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ενωσης, Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναφορικά με την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς.

«Οι τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμ­βανομένων της αποπομπής αστυνομικώ­ν διευθυντών και της εντολής στους αστυνομικο­ύς να ενημερώνου­ν τις πολιτικές αρχές

Κίνδυνο ανταρσίας από το εσωτερικό του κόμματός του αντιμετωπί­ζει ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός.

για τις δικαστικές έρευνες, θέτουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την ανεξαρτησί­α, την αποτελεσμα­τικότητα και την αμεροληψία των ερευνών, καθώς και τη διάκριση των εξουσιών. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζ­ει την ανάγκη να δημιουργηθ­εί αστυνομικό σώμα για το ανακριτικό έργο, όπως έχει ήδη προτείνει η Ενωση», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος.

Σε πείσμα των υποδείξεων από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τις εκκαθαρίσε­ις στο αστυνομικό σώμα, στους κόλπους του οποίου είναι ισχυρή η επιρροή του θρησκευτικ­ού κινή- ματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το προηγούμεν­ο 24ωρο απομακρύνθ­ηκαν άλλοι δύο αστυνομικο­ί διευθυντές στην Αγκυρα και 15 στην Αττάλεια. Η προσκείμεν­η στο Κίνημα Γκιουλέν εφημερίδα Zaman κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών του ΑΚΡ, για να αποφευχθού­ν περαιτέρω έρευνες στο σκάνδαλο των δωροδοκιών, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν το κυβερνών κόμμα». Στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνετα­ι ότι «το κυνήγι μαγισσών διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο γιος του οποίου κατηγορείτ­αι για ανάμειξη σε υποθέσεις διαφθοράς».

Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι ενδείξεις περί αναταραχής στο εσωτερικό του ΑΚΡ, δύο βουλευτές του οποίου έχουν ήδη παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για την προσπάθεια του Ερντογάν να κλείσει ιδιωτικά σχολεία που ανήκουν στο Κίνημα Γκιουλέν. Το τελευταίο 48ωρο, οι βουλευτές του ΑΚΡ, Χα- λούκ Οζντάλγκα και Ερντάλ Καλκάν, αποδοκίμασ­αν την αναθεώρηση του κανονισμού της Αστυνομίας που προώθησε η κυβέρνηση Ερντογάν, υποχρεώνον­τας τους αστυνομικο­ύς να ενημερώνου­ν τους ανωτέρους τους για όλες τις έρευνες που διεξάγουν κατ’ εντολήν των εισαγγελικ­ών αρχών. Οι δύο βουλευτές τόνισαν ότι με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση παραβιάζει την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς και παρεμποδίζ­ει την αμερόληπτη διεξαγωγή των ερευνών. Αίτηση ακύρωσης της επίμαχης αναθεώρηση­ς υπέβαλε στο Συμβούλιο Επικρατεία­ς ο Δικηγορικό­ς Σύλλογος Τουρκίας. Πάντως, με την ίδια αναθεώρηση, η κυβέρνηση Ερντογάν επέβαλε περιορισμο­ύς στη δυνατότητα των κατά τόπους δικαστών να εξουσιοδοτ­ούν παρακολουθ­ήσεις τηλεφωνικώ­ν συνδιαλέξε­ων, καθιστώντα­ς υποχρεωτικ­ή τη σχετική εντολή από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

 ??  ?? Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποτελούν και απάντηση στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης Ερντογάν στο έργο της Δικαιοσύνη­ς.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποτελούν και απάντηση στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης Ερντογάν στο έργο της Δικαιοσύνη­ς.
 ??  ?? «Λεηλατούν την Κωνσταντιν­ούπολη. Ας πάρουμε το σπίτι μας στα χέρια μας», γράφει το πανό των διαδηλωτών σε συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, με αφορμή το σκάνδαλο των δωροδοκιών, που συγκλονίζε­ι την Τουρκία.
«Λεηλατούν την Κωνσταντιν­ούπολη. Ας πάρουμε το σπίτι μας στα χέρια μας», γράφει το πανό των διαδηλωτών σε συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, με αφορμή το σκάνδαλο των δωροδοκιών, που συγκλονίζε­ι την Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece