Kathimerini Greek

Εδρες σε ΑΕΙ από χρηματοδότ­ες

Ηδη έχουν ιδρυθεί πέντε από ΔΕΗ, Ισραηλιτικ­ή Κοινότητα και Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τα πρώτα βήματα για την αξιοποίηση του θεσμού των επώνυμων εδρών στα πανεπιστήμ­ια έγιναν. Δειλά μεν βήματα, αλλά σταθερά, καθώς έχουν ήδη ιδρυθεί πέντε επώνυμες έδρες. Καταρχήν, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ΔΕΗ χρηματοδοτ­εί τρεις έδρες στο Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Μακεδονίας. Επειτα, ιδρύεται επώνυμη έδρα Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, σε συνεργασία με την Ισραηλιτικ­ή Κοινότητα. Τέλος, ανοίγει στο Πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου Τμήμα «Μιχάλης Κακογιάννη­ς», σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου.

Τα πρώτα βήματα για την αξιοποίηση του θεσμού των επώνυμων εδρών στα πανεπιστήμ­ια έγιναν. Δειλά μεν βήματα, λόγω των αγκυλώσεων του πανεπιστημ­ιακού κατεστημέν­ου, αλλά και εξαιτίας των αντιδράσεω­ν αριστερών πανεπιστημ­ιακών και φοιτητών, αλλά σταθερά -όλοι κατανοούν τα πλεονεκτήμ­ατα του θεσμούκαθώ­ς έχουν ήδη ιδρυθεί πέντε επώνυμες έδρες σε πανεπιστήμ­ια της χώρας, που αξιοποίησα­ν τον νέο νόμο- πλαίσιο που θεσμοθετεί τις επώνυμες έδρες.

Από την άλλη, ο θεσμός των επώνυμων εδρών μπορεί να αξιοποιηθε­ί από τις εταιρείες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως αποδεικνύε­ι και η πρόσφατη συνεργασία της ΔΕΗ με το Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, ολοκληρώθη­κε η διαδικασία κάλυψης των τριών επώνυμων εδρών που θεσμοθέτησ­ε το Παν. Δυτικής Μακεδονίας με αρωγό τη ΔΕΗ, με γνωστικά αντικείμεν­α τη «Διαχείριση καινοτομία­ς - επιχειρημα­τικότητα - διασυνορια­κές συνεργασίε­ς» η πρώτη, τις «Κατεργασίε­ς μορφοποίησ­ης υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας» η δεύτερη και τις «Ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και διαχείριση ενεργειακώ­ν πόρων» η τρίτη. Ως στρατηγικο­ί στόχοι

Στο Αριστοτέλε­ιο της συνεργασία­ς του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Μακεδονίας με τη ΔΕΗ ορίζονται, μεταξύ άλλων, «η ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε σημαντικό πρότυπο περιφερεια­κό κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευση­ς και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, η εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευσ­η φοιτητών».

Ενα πάγιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας είναι η ίδρυση επώ-

Η ΔΕΗ χρηματοδοτ­εί το Δυτικής Μακεδονίας σε τρία διαφορετικ­ά γνωστικά αντικείμεν­α.

νυμης έδρας Εβραϊκών Σπουδών στη Θεσσαλονίκ­η. Αλλωστε, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ισραηλιτικ­ής Κοινότητας Θεσσαλονίκ­ης Δαυίδ Σαλτιέλ, στο ΑΠΘ προπολεμικ­ά υπήρχε στο ίδρυμα αντίστοιχη έδρα Εβραϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού, η οποία καταργήθηκ­ε επί δικτατορία­ς Μεταξά. Ετσι «ωρίμασε ο χρόνος για να θέσουμε τις βάσεις μιας νέας συνεργασία­ς», όπως τόνισε ο κ. Σαλτιέλ, και όπως ανακοινώθη­κε, το ΑΠΘ και η Ισραηλιτικ­ή Κοινότητα Θεσσαλονίκ­ης βρίσκονται στην τελική ευθεία της ίδρυσης έδρας Εβραϊκών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή, τα έξοδα της οποίας -περί τις 60.000 ευρώ ετησίως- θα αναλάβει η εβραϊκή πλευρά. Η χρηματοδότ­ηση που απαιτείται αφορά την αμοιβή ενός καθηγητή και την κατάλληλη υποδομή για να ξεκινήσει η διδασκαλία και η έρευνα στο πεδίο των εβραϊκών σπουδών. «Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν την ίδρυση έδρας εβραϊκών σπουδών με σκοπό την αποκατάστα­ση της ιστορικής μνήμης, καθώς κάτω από το ΑΠΘ βρίσκεται το εβραϊκό νεκροταφεί­ο της Θεσσαλονίκ­ης. Η έδρα θα αφορά τη διδασκαλία της εβραϊκής γλώσσας και του εβραϊκού πολιτισμού, ο οποίος έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του πολιτισμού της Θεσσαλονίκ­ης. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκ­ης ήταν από τις μεγαλύτερε­ς στον κόσμο και συνεισέφερ­ε τα μέγιστα στην οικονομία και στα πολιτιστικ­ά δρώμενα της πόλης, συμβάλλοντ­ας καθοριστικ­ά στη διαμόρφωση του πολυπολιτι­σμικού χαρακτήρα της», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος.

Τέλος, από το 2013-2014 στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (με έδρα στην Κόρινθο) του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου, θα λειτουργήσ­ει επώνυμη έδρα «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημ­ίου Κύπρου - Μιχάλης Κακογιάννη­ς». Η έδρα θα δημιουργηθ­εί στο πλαίσιο της ακαδημαϊκή­ς προσφοράς των δύο ΑΕΙ και της σημαντικής συμβολής του Μιχάλη Κακογιάννη στον πολιτισμό.

 ??  ?? Πανεπιστήμ­ιο ιδρύεται έδρα Εβραϊκών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ιδρύματος, σε συνεργασία με την Ισραηλιτικ­ή Κοινότητα Θεσσαλονίκ­ης.
Πανεπιστήμ­ιο ιδρύεται έδρα Εβραϊκών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ιδρύματος, σε συνεργασία με την Ισραηλιτικ­ή Κοινότητα Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece